L’administració de més dosis de la vacuna comença a generar una immunitat de grup que ha reduït la incidència acumulada de casos més avall dels 150, llindar a partir del qual es considera que un territori es troba en risc alt. També s’han reduït els contagis, els ingressos, i no es registra cap mort des de principis d’abril.

Els efectes de la vacunació es comencen a notar i molt en les dades epidemiològiques de Molins de Rei. La dada més evident és que des de principis d’abril, que és quan la vacunació es va començar a intensificar, la localitat no ha registrat cap mort de Covid-19, segons les dades del departament de Salut de la Generalitat.
Les últimes xifres publicades per la conselleria d’Alba Vergés, i que fan referència a la setmana passada –del 10 al 16 de maig– confirmen aquesta tendència a la baixa, tant en mortalitat com en ingressos. De fet, actualment només hi ha dos molinencs ingressats per culpa del virus.
Però, la reducció no es només en aquests termes, sinó també en la incidència acumulada. Per exemple, les dades reflecteixen que la incidència acumulada –que recull el nombre de casos nous que hi ha hagut durant les dues setmanes anteriors i que permet estimar quantes persones poden encomanar la malaltia en un moment determinat– ha passat de 202,04 a ser de 144,86 casos per cada 10.000 habitants.
Molins de Rei deixa enrere la zona vermella
La reducció és important perquè allunya Molins de Rei de la zona de risc alt, ja que el ministeri de Sanitat i el Centre europeu per al control de malalties determinen que un territori es troba en un risc alt o molt alt a partir dels 150 casos per cada 10.000 habitants.
Tot i així, el risc de rebrot continua sent elevat, amb 269 punts, 11 més que en l’última actualització epidemiològica, que feia referència a la setmana del 3 al 9 de maig. També ha crescut lleugerament la velocitat de transmissió del virus (Rt). En set dies, ha passat de ser d’1,27 a 1,84: un augment de 0,57 dècimes. Al conjunt de Catalunya i del Baix Llobregat, en canvi, tant el risc de rebrot com l’anomenada Rt, han baixat.

Més enllà d’això, però, la reducció de la incidència acumulada albira menys risc de contagi en el futur i una tendència a la baixa en la taxa de nous positius que també es comença a notar en les dades. Per exemple, del 10 al 16 de maig només hi hagut 17 nous casos registrats, quatre menys que en la setmana anterior. Però, si les xifres de contagi d’ara es comparen amb les de finals d’abril, la reducció ha estat de 15 casos.
La disminució del risc de contagi es produeix en paral·lel a un augment de la campanya de vacunació, que setmana rere setmana arriba a més molinencs. En xifres, del 10 al 16 de maig, s’han vacunat 1.215 persones més de la primera dosi i 247 més de la segona.
Fins a 3.494 molinencs amb tota la vacunació completada
Això fa que actualment ja hi hagi 8.736 vacunats amb la primera dosi a Molins de Rei, i 3.282 amb la segona. Tot i així, la xifra de molinencs amb la pauta de vacunació completa ascendeix fins als 3.494, ja que a alguns només se’ls ha hagut d’aplicar una dosi de la vacuna perquè o bé ja tenien anticossos o bé se’ls ha administrat una vacuna que només requereix d’una punxada.
De fet, si s’observen les xifres que mostra el mapa del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), elaborat pel molinenc Toni Sanclement i que recull dates de vacunació més recents, a l’àrea bàsica de Salut de Molins de Rei -que també inclou El Papiol- la xifra de vacunats amb la primera dosi ja és de 10.038 persones i de 3.719 amb la segona.
En percentatge això suposa que actualment un 33,11% de la població de Molins de Rei i El Papiol ja ha rebut la primera punxada i que un 12,27% té les dues. Les dones són el col·lectiu més vacunat perquè també tenen més esperança de vida: 5.788 han rebut una dosi i 2.386 les dues. En el cas dels homes, 4.250 tenen la primera punxada i 1.333 la segona.
Segons un altre mapa del Biocomsc que distribueix les dades per comarques, al Baix Llobregat actualment hi ha 260.010 persones amb la primera dosi, el que suposa un 33,15% de població. En el cas de la segona, hi ha 105.369 persones que ja l’han rebuda i que representen un 13,44% del total.
Només quatre centres amb grups confinats
La situació a les escoles entra dins la normalitat. Segons el portal Escola Segura de la Generalitat, només hi ha quatre centres educatius amb grups confinats. Es tracta de l’escola Alzina, l’institut Lluís de Requesens i el Virolai, que només tenen una classe confinada respectivament. També hi ha l’escola Castell Ciuró, que té tres classes en quarantena.