La plataforma veïnal lamenta que l’equip de govern i el fins fa poc conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, vegin en Les Llicorelles un exemple de “reforestació” i acusen l’executiu municipal de permetre que la riera de Vallvidrera es restauri amb un “enjardinament pobre”. Per al col·lectiu, cal que la restauració d’aquesta zona deixi de ser “un enjardinament de cara a la galeria”.

Decepció entre els membres del col·lectiu SOS La Rierada davant els elogis de sostenibilitat que el fins fa poc conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, va fer del nou polígon de Les Llicorelles en una visita al municipi, així com de l’actitud del govern local, que segons diuen permet “un enjardinament pobre” de la riera de Vallvidrera com a mesura de restauració.
En un comunicat, la plataforma exigeix que la restauració d’aquesta zona –que és a tocar del polígon i que l’empresa constructora del sector industrial, Goodman, ha de rehabilitar com a contrapartida– deixi de ser “un enjardinament de cara a la galeria” i reclamen que tot l’espai de la riera es naturalitzi.
Basses i arbres plantats massa lluny
El col·lectiu explica que, de moment, ja s’hi han fet unes basses massa allunyades i elevades respecte al curs de l’aigua, un fet que segons diuen provocarà que les basses només es puguin omplir amb aigua de pluja o si es reguen amb mànegues.
Els arbres de ribera que s’hi havien de plantar al costat també s’han col·locat massa lluny i, si no es reguen sovint, pronostiquen que es moriran aviat. A més, també diuen que la renglera de canyes del voltant de la riera ja ha començat a rebrotar abans d’eliminar-ne les tiges subterrànies.
Però, les queixes no acaben aquí. Per a la plataforma, també ha estat una agressió mediamental preocupant “el vial provisional, però il·legal” que s’ha fet al costat de la riera per habilitar el pas de la maquinària que ha treballat en la construcció del nou polígon, així com la rotonda que s’ha fet a la part superior de la zona industrial, tocant a El Papiol, que segons diuen es troba a 300 metres d’un refugi protegit.
De fet, la plataforma creu que si s’arriba a dur a terme la connexió viària que l’Ajuntament promet de fer amb la població veïna, “una franja del Parc Natural de Collserola quedarà aïllada”. Per al col·lectiu, “s’ha perdut un espai valuosíssim d’aprofitament agrícola” sota la permissivitat de diferents administracions i la connivència del mateix Parc Natural de Collserola.
“El projecte de Les Llicorelles no significa protegir una riera, que ha estat devastada i que ara s’enjardina per fer creure que es restaura, ni molt menys és una reforestació de Collserola, com pomposament es diu per part d’un alcalde obsessionat per la propaganda”, etziben en el comunicat.
Altres col·lectius com Stop Llicorelles també han criticat en els últims mesos algunes de les actuacions que s’han fet a la riera de Vallvidrera, on segons diuen s’hi ha connectat un col·lector per canalitzar l’aigua de pluja sense que s’hagi fet una avaluació d’impacte ambiental envers la riera, un requisit necessari.
Crida ciutadana a defensar la riera
SOS La Rierada també reconeix que a Les Llicorelles ja s’ha fet tard perquè és un projecte que ja està executat. Tot i així, emplacen la ciutadania a defensar la la riera de Vallvidrera i també altres espais del parc natural: “Hem d’evitar que els pocs espais lliures que queden a la riera continuïn omplint-se de murs de gabions, carrers aptes per a la circulació i murs de contenció”.
Segons diuen, l’Ajuntament té previst instal·lar-ne més a La Rierada, en el projecte d’urbanització de la zona aprovat pel consistori, i consideren que s’ha d’aturar pel bé de l’espai agrícola. També s’emplacen a defensar una connectivitat exterior del parc natural perquè, si no, “l’espai no podrà suportar tanta pressió”.
De fet, alerten que la carretera que uneix Sant Bartomeu de la Quadra amb la Floresta està catalogada com “un espai connector funcional” segons el Pla Especial del Parc de Collserola (PepNat). Una consideració que aquest també s’ha atorgat a bona part dels terrenys que ocupa el polígon de Les Llicorelles. Per això, temen que en aquesta carretera es pugui augmentar el trànsit rodat.
En paraules de la plataforma, és vital que tots els consistoris que conformen el Parc de Collserola fessin “un canvi de mirada” i que, sobretot, el faci l’Ajuntament de Molins de Rei, “donada l’elevadíssima pressió que hi ha al terme municipal”. Per això, de nou, animen la ciutadania a defensar els pocs espais naturals que queden.