Les rehabilitacions que es faran per compensar l’impacte ambiental del polígon de les Llicorelles, ja en marxa, s’aplicaran en el pas de la riera des de Can Rabella fins al riu Llobregat. L’Ajuntament espera iniciar les actuacions la tardor de l’any vinent.
Mentre els camions i els operaris ja treballen a les portes de Parc Natural de Collserola, comença el procés per rehabilitar la riera de Vallvidrera des de la zona de Can Rabella fins a la seva desembocadura al riu Llobregat. Es tracta d’una actuació programada per compensar l’impacte ambiental del nou polígon de les Llicorelles. L’Ajuntament invertirà 537.818 euros als quals s’hi sumaran 83.647 destinats a tasques de manteniment per evitar que l’espai es torni a deteriorar. El projecte té una longitud d’1,6 quilòmetres i afectarà una superfície de 63,37 hectàrees.
Aquest pla va quedar aprovat durant la junta de govern del passat 19 d’octubre i el pròxim pas abans que les actuacions es facin visibles és licitar les obres a una empesa executora. L’Ajuntament s’ha posat com a límit la tardor de l’any vinent per tancar aquest contracte, ja que, per la fisonomia i la biodiversitat natural de la riera, les remodelacions s’han de fer entre l’octubre i el març.
“Per la consideració i el respecte al medi ambient, no totes les èpoques són bones per començar”, ha explicat l’alcalde, Xavi Paz, durant una roda de premsa. Si el consistori compleix amb el calendari previst, les obres inicials haurien de finalitzar a principis del 2023, ja que tenen un termini d’execució de 15 setmanes, uns quatre mesos.
Tota l’actuació ha estat criticada des d’un principi per plataformes ecologistes com Stop Llicorelles, que conjuntament amb altres plataforme,s van decidir portar el cas davant la fiscalia de Medi Ambient, que va decidir arxivar-ho.
Eliminar la canya i replantar amb espècies autòctones
L’objectiu principal del projecte és recuperar la “funcionalitat ecològica de la riera connectant-la amb la serra de Collserola i el riu Llobregat”, segons ha explicat Yolanda Martínez, cap de planejament urbanístic de l’Ajuntament. A més, s’obrirà un pas d’entrada a la muntanya des de la riera per “millorar la qualitat paisatgística i compatibilitzant l’ús social i neutral”.
Concretament, les obres adequaran la forma del terreny per tal “d’eixamplar la llera i augmentar el cabal de l’aigua”. Seguidament, s’extraurà la canya americana, una espècia invasora, i se substituirà per espècies “autòctones compatibles amb la humitat que ajudin a generar fauna i biodiversitat”. Alguns d’aquestes seran plantes halòfiles, que habiten dins l’aigua, o arbres mediterranis com l’alzina. També es faran actuacions per recuperar dels camps abandonats i es plantaran més espècies als marges del riu per evitar que es desviï el pas de l’aigua.
Tres anys de manteniment
Pel que fa a les tasques de manteniment, durant els tres anys posteriors a la finalització de les obres, es faran diverses actuacions per acabar d’eliminar la canya americana. Aquesta espècie invasora té tendència a rebrotar, així que es faran més actuacions per garantir la seva eliminació.
Des del govern municipal, Paz considera que aquest pla és una “grandíssima aportació en la sostenibilitat del parc” i defineix el projecte com “el més ambiciós” fet a Collserola. Al seu torn, el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, assegura que la rehabilitació manté “el compromís per continuar amb la protecció del medi ambient”. D’altra banda, recorda com, abans de la construcció del polígon, en aquell espai hi havia “una indústria pesada que incomplia moltes normatives”.
Una part privada
Abans de poder fer això, però, cal restaurar la llera del riu, una tasca que ja està duent a terme Goodman, l’empresa executora del Pla Parcial Industrial de les Llicorelles. Algunes de les actuacions fetes tenen com a objectiu “preservar l’agricultura que ja hi és” o “generar bases que recullin i filtrin l’aigua perquè arribi a l’aqüífer que és la riera”, segons Martínez. Tot i això, el passat maig, l’entitat ecologista Stop Llicorelles va qualificar l’actuació d’un “enjardinat pobre”.
Aquesta part de la rehabilitació ja estava pactada dins del projecte, que té com a objectiu urbanitzar aquest indret per acollir activitats logístiques. Aquesta zona estava marcada com a terreny industrial dins del Pla General Metropolità (PGM) del 1976, i s’han seguit les directrius d’aquest antic planejament per desenvolupar la zona. Amb aquesta actuació, el promotor privat està obligat a col·laborar en la rehabilitació de la riera amb fonts econòmiques pròpies, ja que desapareix una part de la muntanya.
Més comentat 1