Es tracta de la mostra ‘Molins 2030’ sobre els projectes en el marc de l’Agenda 2030. Des de l’oposició no consideren que es tracti d’una partida “urgent” i la CUP i ERC afegeixen que és una “acció publicitària”. L’executiu diu que vol facilitar “informació de primera mà” a la ciutadania.

Discrepàncies entre el govern municipal i l’oposició per una partida inclosa en l’última modificació dels pressupostos destinada a dissenyar l’exposició ‘Molins 2030’. Aprovada durant el ple municipal d’octubre, inverteix 18.150 euros a organitzar una mostra que presenta els projectes de l’Ajuntament lligats amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS).
Els partits de l’oposició han defensat al plenari que no la veuen una mesura “urgent” com la resta de partides incloses dins l’ampliació pressupostària finançada amb els diners del romanent del 2020. A més, han criticat al govern per no proporcionar-los prou informació per estudiar-la i han qüestionat si es tracta d’una mesura de “promoció” dels projectes de l’executiu municipal format pel PSC i Junts per Molins.
“Publicitat” i “promoció privilegiada“
Concretament, la portaveu d’ERC, Marta Espona, ha dubtat de “l’oportunitat i justificació” d’aquesta partida alhora que ho considera “una acció de publicitat del govern”. Tot i les crítiques, han votat a favor de la modificació dels pressupostos ja que comparteixen la necessitat d’engreixar altres partides com les destinades a activitats culturals: “Moltes de les partides semblen producte de l’oportunitat, però no serà per nosaltres que no es puguin fer”, ha conclòs.
Per altra banda, el regidor de la CUP Carles Corro ha explicat que fa set anys que es van consensuar els ODS, motiu pel qual ha demanat demorar la partida per poder “informar d’aquesta qüestió amb la majoria de sensibilitats polítiques del consistori i de la vila, més enllà de les idees de la sociovergència”.
A més, han criticat que la partida s’ha plantejat “amb cert secretisme” el que els ha fet “dubtar de la seva legalitat” i han defensat que es tracta d’una “promoció privilegiada dels projectes i polítiques” del govern. En el seu cas, la CUP s’ha abstingut durant la votació, ja que creuen que el gran volum de les partides proposades “són pertinents”.

Poc explicada
Des dels comuns, Gerard Corredera ha argumentat que l’exposició ‘Molins 2030’ està “poc explicada” i demana al govern que exposi “quin és l’interès i intenció d’aquesta comunicació”. De la mateixa manera que els cupaires, Molins en Comú s’ha abstingut perquè cal “dotar les partides existents“. Així doncs, ha destacat les dotacions a Serveis Socials perquè “constata la situació crítica d’algunes famílies”.
De manera similar, la regidora de Molins Camina-Podem, Ana Aroca, ha cregut convenient deixar aquesta dotació “sobre la taula” i incloure-la als pressupostos del 2022. El ple s’ha celebrat durant la setmana en què s’ha emès la sentència que suspenia l’impost de la plusvàlua, de manera que Aroca ha demanat “buscar alguna partida que ens puguem estalviar”. Actualment, el govern estatal ja ha anunciat el nou càlcul que farà possible recaptar aquest impost. Molins Camina-Podem també s’ha abstingut perquè creu que la resta de partides “estan més que justificades”.
Per últim, i de manera més genèrica, des de Ciutadans Laia Cassauba ha qüestionat “fins a quin punt són necessaris tot el que s’exposa en l’increment”. La regidora de la formació taronja també s’ha abstingut perquè creu que la modificació està “justificada”, però ha explicat que hauria votat a favor si hagués tingut més temps per estudiar les propostes del govern. En aquest sentit, l’executiu liderat per Xavi Paz ha presentat la modificació a l’oposició una setmana abans del plenari.
Donar informació de primera mà
Davant les crítiques de l’oposició, el regidor de Finances, Jordi Ensenyat, ha defensat que “la sensibilització i implicació dels ciutadans és clau per canviar el model de funcionament que recull l’Agenda 2030”. “Es tracta de posar informació de primera mà a disposició de tots els molinencs per saber què s’està fent i sota quins criteris. La informació no ens ha de fer por”, ha argumentat.
En aquest sentit, ha explicat que, si la resta de partides anaven destinades a impulsar activitats que fins ara no tenien dotació per la pandèmia o per ajudar a sufragar la crisi de la covid-19, aquesta exposició va lligada “a les prioritats” del govern a nivell global per treballar en “el Molins que volem”.