Es tracta d’un edifici multiplanta de 32.000 metres quadrats on hi treballarà l’empresa DSV, que ja opera a la nau més petita del polígon. El conseller d’Empresa, Roger Torrent, ha lloat que el projecte s’hagi fet “respectant un entorn natural”, tot i les crítiques dels sectors ecologistes.
La segona nau del polígon de les Llicorelles ja ha estat inaugurada. Després que la primera entrés en funcionament a l’abril d’aquest mateix any, l’empresa promotora del polígon, Goodman, ja li ha entregat les claus a DSV, industria que opera a l’altra nau del mateix polígon.
La nova nau compta amb més de 32.000 metres quadrats i és un edifici multinivell, el primer d’aquestes característiques a tota Espanya. A més està edificada de manera vertical sobre una topografía en pendent del terreny, el que minimitza en més d’un 30% l’ús del sòl. La característica principal d’aquesta nau és que els camions entren per un costat de la façana amb els materials, aquests es classifiquen a dins i després els vehicles surten per l’altre costat. El que s’anomena “cross-dock”.
La inauguració de la nova nau ha comptat amb la presència de l’alcalde, Xavi Paz; el primer tinent d’alcalde, Ramón Sánchez; el secretari general d’indústria i de la petita i mitjana empresa, Raúl Blanco; i el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent. El mestre de cerimònies ha estat el country manager de Goodman a Espanya, Ignacio García.
Torrent celebra el “respecte” per l’entorn natural, tot i les crítiques mediambientals
García ha destacat que la longitud total de la zona industrial són 73.000 metres quadrats, dels quals els edificis ocupen uns 30.000 aproximadament; pel que “més de la meitat de la parcel·la està destinada al trànsit i a l’aparcament de cotxes i vehicles pesats, per evitar que hi hagi camions aparcats a la via pública“.
El country manager de Goodman també ha assegurat que “el projecte industrial està totalment integrat al Parc Natural de Collserola“, i és que les obres que estan obligats a fer com a promotors privats del polígon, per rehabilitar la zona natural, ja estan en marxa. “Aquests treballs estan a punt d’acabar i canviaran la imatge de la zona, on es podrà passejar en bici i accedir al parc. A partir de la primavera, quan llueixi una mica més el que s’ha plantat, tindrem una zona molt agradable“, assegura Ignacio García, tot i que algunes entitats ecologistes discrepen que el projecte sigui adequat.
Durant la presentació del projecte, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, agraïa la confiança i el compromís a Goodman per “apostar per Molins de Rei i Catalunya”. “Aquest projecte ens enorgulleix, també perquè s’ha fet en clau sostenible”. Torrent, a més, celebrava la “sensibilitat” i el “respecte” cap a un entorn natural “molt important pels veïns”, i la voluntat de l’empresa de “conviure amb un entorn de gran vàlua ecològica”. Entitats com Stop Llicorelles i alguns partits de l’oposició al govern municipal discrepen d’aquest relat idílic.
Per la seva banda, el secretari general d’Indústria i de la petita i mitjana empresa, Raúl Blanco, destacava que la nau està “perfectament integrada en el parc natural”, i que se situa en una zona que “no era tan maca, ni tan segura, ni hi havia una activitat econòmica tan clara com ara.”
Finalment, l’alcalde Xavi Paz també es va manifestar en la mateixa línia, expressant el fet que si no fos per aquest projecte, la restauració de la riera de Vallvidrera “no hauria estat possible”. Assegurava que els tècnics del Parc de Collserola, presents durant la presentació, “han estat una peça clau que també tenien clara la idea d’aprofitar aquesta oportunitat per dignificar i engrandir el parc“.
Qüestionat des de la primera pedra
Tot i les lloances dels representants polítics i empresarials, la construcció del polígon de les Llicorelles va ser qüestionada des d’un principi per col·lectius veïnals i ecologistes del municipi. Ja durant la construcció del polígon, la plataforma STOP Llicorelles va qualificar el projecte d’una “destrossa natural inexplicable”, a banda de considerar que comporta “una tala de vegetació i moviment de terres que no deixa ningú indiferent”
Concretament amb relació a la recuperació de la Riera de Vallvidrera, un projecte que ha de compensar l’impacte ambiental del nou polígon, els ecologistes van definir les remodelacions ja fetes “d’enjardinament pobre”. A més, defensen que s’han construït unes basses massa allunyades respecte al curs de l’aigua, el que impedirà que s’omplin naturalment.
Per altra bada, l’alcalde confessava que “Molins de Rei és afortunada com a vila gràcies a Goodman i DSV, perquè van entendre les necessitats del municipi i han executat un bon projecte“; ja que entre d’altres coses aportarà nous llocs de treball “que principalment ocuparan molinencs i molinenques“. Uns llocs de feina, però, que han portat cua entre l’oposició, que els considera “indignes” per les seves condicions.
Més comentat 1