L’empresa pública s’encarrega del manteniment de les zones verdes, els espais de joc infantil i de socialització per a gossos des de principis de mes. Durant el ple de novembre, els grups de l’oposició han demanat “més transparència” per “controlar” el funcionament dels serveis que presti.

Molins Energia comença a caminar tres anys després que l’Ajuntament comprès l’empresa que gestionava el servei de biomassa al barri de la Granja per municipalitzar serveis. Des d’aquest mes i en els pròxims cinc anys, l’empresa pública s’encarregarà del manteniment de les zones verdes, els espais de joc infantil i de socialització per a gossos per un import anual d’uns 655.000 euros, el que suma un total de 3,3 milions. Així s’ha decidit durant el ple municipal del mes de novembre amb els vots favorables de tots els grups municipals i les abstencions de Molins en Comú i Molins Camina-Podem.
De fet, aquestes dues formacions han presentat una sèrie d’esmenes amb l’objectiu de “millorar la proposta” del govern municipal format pel PSC i Junts per Molins. Aquests suggeriments han rebut el suport de la resta de l’oposició, amb excepció de la CUP, que s’ha abstingut en la votació perquè no han estat d’acord amb totes les peticions.
Rebaixar el percentatge de subcontractats al 20%
Concretament, els comuns han demanat rebaixar a un 20% el percentatge de treballadors que l’empresa pot subcontractar davant del 50% que marca el contracte actual. La petició busca evitar la possibilitat de “convertir una prestació directa en una prestació indirecta encoberta”, tal com ha explicat la regidora de Molins Camina-Podem, Ana Aroca. Davant d’això, l’alcalde Xavi Paz ha assegurat que aquest percentatge permet “una flexibilitat estipulada per la llei” i que el percentatge de treballadors externs en la concessió actual “no arriba al 20%”.
Aroca ha assegurat que aquesta negativa “deixa clara la voluntat del govern” i ha mantingut que “establir un mínim inferior al de la llei milloraria la prestació del servei”. En línies similars, Marc Vives, de la CUP, ha lamentat que “s’espremi la llei” cosa que “no dona confiança en què el govern faci de Molins Energia una eina per municipalitzar els màxims serveis possibles”.
Una esmena que sí que s’ha afegit a la contractació és incorporar un representat sindical de l’empresa en els processos de contractació.
Més participació de l’oposició
En línies generals, l’oposició ha celebrat que l’empresa pública comenci a treballar, sobretot en el servei de jardineria, que han qualificat de “deficitari i nefast” pels problemes de la companyia que fins ara en feia el manteniment. Tot i això, l’oposició ha demanat més transparència i capacitat de control per fiscalitzar la tasca de l’empresa pública. De fet, els comuns i Podem han demanat “més participació” de la resta de grups municipals: “Una societat no té els mateixos mecanismes de control que un Ajuntament. Volem que les decisions més rellevants hagin de passar pel ple”, ha indicat Aroca.
En aquest sentit, l’alcalde ha assegurat que a principis del 2022 es reformaran els estatuts de l’empresa per tal que el ple es converteixi en la Junta General de Molins Energia.
Falta de documentació
Per altra banda, tant Podem com els Comuns han criticat la falta d’informació que ha rebut l’oposició en referència a les línies de treball de Molins Energia. “En cada comissió hem demanat que se’ns presenti al gerent i sabre quines línies de treball se li ha encarregat”, ha criticat Gerard Corredera des de Molins en Comú, ja que no van rebre aquesta informació fins a mitjans de novembre. “Tots estem a favor de municipalitzar serveis i tenir una empresa pública, però no ens sentim còmodes encarregant un servei amb aquestes quantitats de pressa i corrents”, ha afegit.
Al seu torn, Aroca ha criticat que “sense la documentació essencial estan votant a cegues”: “Quanta menys informació em donin, més em miraré un expedient”, ha conclòs.
A aquestes crítiques s’ha unit ERC. Joaquim Llort ha volgut “reforçar la petició” perquè la informació arribi amb més eficàcia, mentre assegura que estaran “molt atentes” al fet que els serveis prestats per Molins Energia “compleixin amb els nivells d’exigència que mereix Molins de Rei”.
Davant d’això, el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, ha assegurat que “mai s’ha posat límit a cap tècnic” i que els problemes en l’arribada de la informació no han estat “voluntaris“. “No volíem amagar informació, han fallat mecanismes i mirarem d’assegurar-nos que us arriben tots els documents que hi ha sobre la taula”, ha seguit.
Informació relacionada