El govern ha presentat uns comptes que pugen fins als 35,7 milions d’euros a ampliar amb el superàvit del 2021. Tenen com a objectiu “transformar” el municipi amb més de 5 milions d’euros en inversions. Aquests pressupostos es portaran a debat aquest dimecres en un ple extraordinari.
Molins de Rei tindrà els pressupostos més alts de la seva història, segons han confirmat fonts de l’Ajuntament. El govern municipal, que ostenta majoria absoluta, ha presentat aquest dimarts una proposta de comptes que pugen fins als 35.740.775 euros, mig milió més que l’execució final dels pressupostos del 2021.
L’any passat l’executiu es va decantar per anar ampliant una partida inicial de 31,6 milions segons canviaven les necessitats generades per la pandèmia amb el superàvit de l’any anterior. Després de quatre modificacions, va arribar fins als 35,2 milions.
De fet, la intenció del govern és mantenir parcialment aquesta fórmula i començar engreixar els comptes al mes de març, quan podran començar a utilitzar el romanent de l’any passat. Així doncs, es preveu que l’execució sigui fins i tot més alta. Tot i que no tenen la xifra exacta, asseguren que serà similar al del 2020, uns 3 milions.
Entre el superàvit i les inversions d’administracions supramunicipals no previstes en aquests comptes, esperen arribar a una despesa total de 40 milions, segons ha assegurat l’executiu durant la presentació. El regidor de Finances, Jordi Enseñat, i el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, no han pogut assistir a la roda de premsa, ja que estan de baixa per malaltia.
Segons el govern municipal format pel PSC i Junts per Molins, aquests pressupostos també repeteixen els principals eixos d’actuació dels comptes del 2021: les polítiques socials, la reactivació econòmica i la lluita contra el canvi climàtic. Un altre dels pesos pesants són els 5,4 milions d’euros de les inversions, destinades a executar alguns dels projectes estrella del govern en aquest mandat, com la rehabilitació del Palau de Requesens creant un centre d’art i cultura del Renaixement.
Més de dos milions en polítiques socials
Del total dels pressupostos, 2.111.000 euros aniran destinats a polítiques socials, un 40% més que els executats l’any anterior. D’aquests 2 milions, 266.000 serviran per incrementar els pressupostos del servei d’atenció domiciliària i 30.000 es destinaran a millorar el servei de teleassistència que l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona volen fer arribar a tots els majors de 80 anys. Dins d’aquest àmbit, també s’inclouen les polítiques d’habitatge: 15.000 euros en ajuts d’emergència social i 68.000 per pisos temporals.
Més enllà de serveis socials, però encara en relació amb les polítiques dirigides a les persones, el president de l’Àrea de Serveis Centrals i Economia i regidor de Recursos Humans, Miguel Zaragoza, ha destacat un increment del 150% en la partida per millorar el transport adaptat per a persones amb discapacitat i gent gran. També ha augmentat la despesa destinada a l’actual llar d’avis en un 27% i el pressupost en polítiques feministes i LGTBI en un 67%.
Entre Serveis Socials i les partides d’altres departaments, les polítiques d’atenció a les persones representen la proporció més alta dels comptes, un 32,9%.
Reactivació econòmica
L’altre àmbit que el govern considera prioritari són les polítiques de reactivació econòmica que tenen com a objectiu incrementar l’ocupació i mobilitzar l’economia. Concretament, 76.000 euros aniran destinats a millorar l’ocupació i el teixit econòmic del municipi. 20.000 euros més serviran per prorrogar subvencions a empreses que contractin persones a l’atur, mentre que es reeditarà el programa ‘El meu primer contracte’ amb 40.000 euros més. En percentatge, les mesures per fomentar el desenvolupament econòmic equivalen a un 5% dels comptes.
Per últim, les mesures mediambientals s’emporten gairebé 300.000 euros del pastís. D’aquests, 56.000 es destinaran a fer auditories energètiques als equipaments municipals, mentre que 241.000 euros serviran per desenvolupar les 31 accions contra el canvi climàtiques establertes al Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC). Amb les diferents ampliacions pressupostàries, l’any passat es va destinar més de mig milió d’euros al PLACC, gairebé el doble del que s’ha pressupostat aquest 2022 fins ara.
També relacionat amb les polítiques sostenibles, el govern municipal assegura que incrementarà en un 22% el pressupost de MoBus, sobretot per millorar el servei als caps de setmana i al mes d’agost. Per altra banda, i segons ha explicat l’alcalde, Xavi Paz, estan estudiant si “ampliar o modificar la tipologia del servei” de la línia MB3, que connecta el centre amb els barris de muntanya i que ha estat criticada per la seva baixa freqüència de pas.
En aquest sentit, Zaragoza ha assegurat que plantejaran a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), qui té la competència en matèria de transport, començar a tractar aquesta línia com un servei interurbà, ja que connecta l’estació de Renfe del municipi amb l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) de la Floresta, a Sant Cugat del Vallès.
L’empresa pública, als pressupostos per primer cop
Un dels principals motius que expliquen l’increment pressupostari és el fet que, per primer cop, contemplen els comptes propis de l’empresa pública Molins Energia, recentment rebatejada com a Molivers. En total pugen fins als 723.333, dels quals 695.000 serviran per complir el seu primer encàrrec: la jardineria i al manteniment de les zones de joc infantil i les àrees de socialitzacions canina.
La resta anirà dirigit a cobrir les necessitats bàsiques de l’empresa, mentre que es reservarà una xifra per futurs encàrrecs. “Estem estudiant nous projectes. Ho farem amb prudència depenent de la solvència i les capacitats de l’empresa”, ha assegurat Zaragoza.
Més inversió però amb la residència encallada
Dels 35,7 milions totals pressupostats, 5,4 milions van destinats a inversions, és a dir, un 15%, que supera en 2 milions la partida inicial del 2021 i que té com a objectiu consolidar alguns dels principals projectes del govern.
De fet, la gran majoria del pastís va dirigit a la renovació del Palau de Requesens -amb importants partides provinents d’altres administracions- i l’edifici del Molí: 3.510.915 euros. El pressupost inclou tant la rehabilitació del Mòdul C de l’antiga fàbrica Ferrer i Mora, actualment en obres, com la restauració pendent a la primera planta de l’edifici principal, que s’espera que comenci a mitjans del 2022.
Gairebé un milió d’euros, 978.636, anirà destinat a les millores en la via pública, com per exemple la remodelació de la plaça 1 d’octubre, un projecte ja aprovat i pendent de licitació i al qual es destina més de 300.000 euros. Aquesta xifra també contempla la segona fase de les obres del passeig Pi i Margall, en el seu tram entre la Carretera i el parc de les Palmeres.
No obstant aquest augment de les inversions, durant la roda de premsa no es va comentar res de la creació de la nova llar d’avis de Molins de Rei. El projecte, encallat per un tecnicisme, és una de les demandes veïnals més importants i que s’allarguen més en el temps al municipi. Fins que no se signi la polèmica addenda amb la Generalitat, la sociovergència no vol invertir.
A la partida d’inversions se sumen els ja mencionats 241.000 per a executar el PLACC, mentre que 343.909 euros es destinaran a les obres de recuperació de la Riera de Vallvidrera. El mig milió restant servirà per finançar inversions recurrents, com ho poden ser actuacions en la via pública o millores a les escoles i els equipaments culturals i esportius.
Aquestes inversions provocaran un increment de tres punts del deute públic, al voltant d’un milió d’euros, però Zaragoza s’ha compromès a no deixar que sobrepassi el deute que hi havia a l’inici de mandat. Segons dades de l’Ajuntament, el deute arribava al 53,4% al 2019 i actualment ja és del 51%.
Transformar i mobilitzar recursos
Segons l’alcalde, aquest increment dels comptes té com a objectiu mobilitzar recursos per “millorar i transformar Molins de Rei” i col·laborar en la recuperació de la crisi generada per la pandèmia. Per altra banda, el regidor de Recursos Humans ha matisat que aquests pressupostos “consoliden els projectes iniciats en els dos primers anys de mandat”: “Passat mig mandat es conformen els grans projectes presentats durant els dos primers. És normal que augmentin”.
El batlle ha fet una crida a totes les formacions del plenari a votar a favor d’aquests pressupostos, que es debatran aquest dimecres en un ple municipal extraordinari. “Estan destinats a elaborar projectes per transformar el municipi. No hi ha motius per votar-los en contra, excepte una clara disposició de voler aturar-los”, ha argumentat.
Davant les possibles crítiques per l’augment del deute, ha assegurat que s’han basat en un principi rector pel qual assumeixen “un deute raonable” que permeti “mobilitzar els recursos per fer inversió i incentivar l’economia”. Si no hi ha cap entrebanc, es preveu que quedin aprovats, ja que el govern municipal disposa de majoria absoluta.
Més comentat 8