L’oposició ha donat suport al text per afavorir la gestió pública de l’energia, amb l’excepció de Ciutadans que s’ha abstingut. Els regidors del govern municipal l’han tombada perquè el contracte actual ofereix energia verda a preus “més baixos” i defensen que és una acció “prematura”.

Rebutjada una moció de Molins Camina-Podem perquè Barcelona Energia passi a ser la comercialitzadora d’electricitat dels equipaments de Molins de Rei. El grup municipal d’Ana Aroca ha presentat al ple de gener una moció per adherir-se a l’accionariat de Tersa, una empresa metropolitana que s’encarregaria de gestionar i produir l’energia municipal a partir de fonts renovables. L’empresa barcelonina exerceix com a comercialitzadora.
La moció, però, no ha quedat aprovada. Tot i el suport general de la resta de l’oposició per garantir una gestió pública de l’energia, el text no ha rebut el vistiplau dels regidors del govern municipal format pel PSC i Junts per Molins, que han assegurat que tota l’energia que compra el municipi ja és verda i que la rep a preus més baixos dels que pot oferir l’empresa metropolitana.

Influir en el preu de la llum
La proposta de Podem persegueix iniciar l’expedient perquè Tersa s’encarregui de subministrar energia a les dependències municipals, optimitzar la facturació i gestionar les instal·lacions d’energies solars, a més d’aportar un assessorament tècnic. L’empresa, propietat de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ofereix aquest tipus de serveis des del 2016 i ja compta amb la capital catalana, l’Hospitalet de Llobregat i, més recentment, Sant Just Desvern i Sant Boi de Llobregat entre els seus clients. Per altra banda, implicaria una aportació de 10.000 euros als pressupostos municipals del 2022 per entrar a l’accionariat de la companyia.
Segons ha argumentat Aroca al plenari, l’objectiu de la moció és garantir un model de gestió pública de l’energia per “influir en els fluxos econòmics del sistema elèctric, dissenyar nous models de governança i entendre la planificació energètica com a una eina per avançar cap a un futur sostenible i baix en carboni”. Aroca també ha demanat impulsar un “canvi estructural” en un context on el preu de la llum està disparat des de fa mesos: “L’eficiència energètica i la gestió a partir de l’aprofitament de recursos renovables i locals han de ser mitjans valuosos per superar aquests reptes”.
L’energia ja és verda, diu el govern
Les formacions que conformen el govern, però, no han donat suport al text. Segons han dit el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, i el regidor de Canvi Climàtic, Àlex Herrero; l’energia municipal ja prové de fonts renovables gràcies a un contracte marc amb l’Associació Catalana de Municipis (ACM) amb el qual obtenen energia a “preus més assequibles dels quals pot oferir Tersa”.

Per altra banda, Sánchez ha defensat que és una moció “massa prematura”, ja que estan valorant com crear comunitats energètiques locals tal com es van comprometre fa mesos: “Veurem com podem fer aquesta implementació, també amb totes les empreses que tenim i amb els nostres equipaments municipals”. El portaveu de Junts per Molins ha afegit que, un cop finalitzat aquest procés, valoraran quines accions cal prendre en matèria energètica.
Als arguments de Sánchez, el socialista Herrero ha afegit que caldria una memòria amb “els avantatges tècnics i polítics” que implicaria adherir-se a aquesta comercialitzadora per veure si realment és d’interès pel municipi.
Aroca ha lamentat que l’equip de govern, i sobretot els regidors socialistes, hagin tombat la moció perquè, segons defensa, tracta del “control públic de l’energia o d’estar a favor d’un oligopoli”. Per altra banda, ha recalcat que el contracte amb l’ACM caduca a finals de juny: “Ja veurem a quin preu contractarem l’energia l’1 de juliol”.
La regidora de Ciutadans, Laia Cassauba, que s’ha decantat per l’abstenció, ha fet una reflexió similar a la del socialista. “És un tema molt complex. Compartim les precaucions i els objectius, però no ens sentim còmodes votant-la ara a favor perquè creiem que cal fer un estudi més gran per analitzar-ho”, ha assenyalat.
Afavorir la gestió pública
La resta de l’oposició ha decidit secundar la moció, sobretot per afavorir la gestió directa de l’energia. El republicà Arnau Pedrol ha defensat que és “el camí a seguir” per fomentar l’energia verda, a més d’una eina per “construir un model energètic democràtic i d’autoconsum” que permeti “fugir del control de les grans empreses”. Hi ha estat d’acord Gerard Corredera, que des dels comuns, ha assenyalat que recuperar la gestió pública ajuda a cobrir “un servei bàsic que no pot primar els beneficis d’uns quants respecte a l’interès general”.

La CUP també s’ha sumat a la moció, ja que comparteixen que l’energia provingui d’una gestora pública, però han qüestionat si Tersa hauria de ser l’empresa que desenvolupés aquesta tasca. Marc Vives ha recordat que la companyia gestiona una planta incineradora “molt qüestionada per plataformes i veïnes”. Segons Vives, Barcelona Energia ja no ven l’electricitat procedent de la incineració després d’una rectificació del govern de la capital catalana, però antigament si ho havia fet.