Les escoles i instituts públics del municipi s’adhereixen a les protestes contra les polítiques del conseller d’Educació, Josep González-Cambray. Mestres, directius i alumnes dels centres s’han concentrat davant de l’Ajuntament i han fet una marxa fins a l’estació.

Viu Molins de Rei és possible gràcies a una comunitat de socis i sòcies del diari.
Les escoles de primària i els instituts públics de Molins de Rei s’han unit al primer dia de vaga educativa, que s’allargarà fins dijous, i que també està convocada pels dies 29 i 30 de març. Els sindicats han organitzat les concentracions per protestar contra les polítiques del conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep González-Cambray; especialment la mesura que avança l’inici del proper curs escolar al 5 de setembre.
Aquesta és la gota que ha fet vessar el got, però els docents asseguren que les reivindicacions van més enllà. Des de l’institut Lluís de Requesens, en un comunicat, expliquen que “si anem a la vaga és perquè volem dur a terme la nostra tasca docent amb la millor qualitat possible, i ara mateix no es donen aquestes condicions”.
El centre exposa que les retallades en el sector públic des de fa més de deu anys són també un dels motius, així com la gestió de la pandèmia que “ha estat caòtica i profundament desgastant”. També la imposició del nou currículum de manera unilateral, “que determina continguts, matèries i hores de dedicació”, i l’obligatorietat de fer un 25% de les classes en castellà.

La gran majoria dels centres escolars públics de Molins de Rei s’han adherit a la vaga; de fet pràcticament la totalitat de docents exceptuant aquells que havien de fer serveis mínims. El Govern ha decretat que el 30% del professorat ha d’estar present a les escoles i instituts durant aquests dies d’aturada -un docent per cada tres aules-, així com un membre de l’equip directiu com a mínim.
Seguiment de la vaga a Molins de Rei
De les escoles Castell Ciuró i l’Alzina, així com dels dos instituts públics Bernat el Ferrer i Lluís de Requesens, un 70% del professorat ha decidit fer la vaga. Des de la direcció de l’escola l’Alzina asseguren a Viu Molins de Rei que “ens hi volíem adherir tots, però havíem de fer els serveis mínims forçosos“; per tant, hi havia quatre mestres i ella mateixa per atendre al 70% d’alumnes que sí que han anat a l’escola.
Pel que fa a La Sínia, el seu director explica que s’hi han adherit un 97% dels mestres i que han tingut “problemes logístics” per poder atendre al terç dels alumnes que han assistit. “Hi ha sis mestres fent els serveis mínims, més una persona de direcció, i hem d’atendre a 18 grups d’alumnes perquè no ens han canviat els protocols i han de mantenir-se els grups bombolla“, conclou.

A l’escola Pont de la Cadena ha assistit un 50% del professorat, pel que deu dels vint docents han decidit fer vaga, i només han acudit 87 estudiants dels 197. En canvi, a les escoles El Palau i Josep Mª Madorell pràcticament no s’ha notat l’efecte de la vaga. “Demà s’hi unirà més gent“, asseguren des de la Madorell.
Tot i que les escoles concertades també estaven cridades a fer vaga avui i demà, els dos centres concertats de Molins de Rei, el col·legi Manyanet i el Virolai, no s’hi han adherit; amb alguna excepció que no ha afectat al funcionament de les escoles, segons han dit fonts de les dues escoles.
Dies abans de les aturades, representants dels diferents centres escolars de Molins de Rei es van reunir per actuar de manera comuna. A les 8 del matí d’aquest dimarts, els docents s’han trobat cadascú davant del seu centre per manifestar-se i, a partir de les 9, han iniciat una marxa fins a l’Ajuntament. S’han reunit a la plaça i han iniciat una altra marxa conjunta fins a l’estació de tren per viatjar plegats fins a la manifestació massiva a Barcelona, que ha tingut lloc davant de la conselleria d’Educació.