Un documental, dos llibres, una cantata i dues exposicions busquen recordar la icònica infraestructura per commemorar els 50 anys de la seva caiguda. Aquest cicle d’activitats posa el focus en les criatures amb l’objectiu de perpetuar la memòria històrica del municipi.

El pont de Carles III, més conegut com al pont de les Quinze Arcades, es va esfondrar tot just fa mig segle fruit de l’especulació franquista. Per recordar i fer valdre la importància d’un element tan icònic pel municipi, el Museu Municipal, una comissió cívica i la regidoria de Cultura han organitzat una sèrie d’activitats culturals que commemoren els 50 anys de la pèrdua del pont.
La majoria d’aquests actes busquen apropar la història local als més petits per mantenir viva la seva memòria. “Volem explicar què va passar amb el nostre pont i potenciar la memòria viva i la memòria històrica dels nostres voltants”, ha explicat Ainoa Garcia, regidora de Cultura, durant la presentació del programa d’activitats.
De fet, aquest cicle ja es va iniciar el 12 de desembre del 2021, sis dies després de l’aniversari oficial de la caiguda del pont. Es va col·locar una placa commemorativa al marge esquerre del riu. Quatre mesos més tard, es reprenen els actes, que es desenvoluparan en el seu gruix aquesta primavera.
Llibres, documentals, música i exposicions
Aquest dimecres es projectarà a la Peni un documental encarregat des de la regidoria que busca relatar el context històric de la construcció del pont i remarcar alguns episodis destacables de la seva història fins a la pèrdua definitiva.
A finals de mes s’inaugurarà l’exposició On és el pont? al Museu Municipal, que acollirà visites guiades als centres educatius i a la població general. En marc d’aquesta mostra, se celebraran tres xerrades al mes de maig enfocades en l’impacte que va tenir el pont en la formació de la xarxa de comunicacions de la comarca i de Catalunya i en la seva influència en l’assoliment del mapa actual de Molins de Rei.

Dos dels actes que posen tot el focus en la canalla són la presentació d’un conte i d’una cantata, també titulats On és el pont?. Les escriptores Laia Martínez i Montse Pino i la il·lustradora Aïda Galceran s’han unit per confeccionar un llibre dirigit als infants de tercer de primària.
Aquest llibre ha servit d’inspiració al professor de música del Virolai, Paco Moreno, per compondre la cantata. El 21 de maig els alumnes tercer i quart de primària de les escoles del municipi cantaran junts a la plaça del Palau per recordar la infraestructura.
Passat l’estiu es reprendran les activitats finals: una segona exposició que posarà el focus en l’entorn del pont i del riu i la presentació d’un segon llibre. Tot plegat servirà com a tancament del memorial.

Aquesta commemoració ha estat possible gràcies a la col·laboració de diferents molinencs vinculats als Amics del Museu o interessats en la història local, que s’han unit en una comissió cívica.
En representació d’aquest grup, Josep Monfort ha explicat que la commemoració busca destacar els impactes del pont de les Quinze Arcades al municipi: “No volem un homenatge nostàlgic i trist. És un memorial alegre, volem ressaltar tot el que ha estat”. En aquest sentit, ha posat d’exemple com, arran de la construcció del pont, molts negocis vinculats al transport van aparèixer al voltant de l’actual Carretera per l’increment de pas de viatgers i comerciants.
Més comentat 7