Aquests diners provenen del romanent de l’any 2021 i es destinaran majoritàriament a cobrir despeses regulars de l’Ajuntament, a millorar els equipaments municipals i a programar activitats. La proposta del govern es debatrà al ple ordinari d’aquest dimecres.
La meitat del romanent se’n va amb la primera ampliació dels pressupostos municipals del 2022. El govern municipal del PSC i Junts per Molins proposa engreixar els comptes amb 2.149.882 euros provinents del romanent de tresoreria de l’any 2021, que s’eleva fins als 4,3 milions. Aquesta xifra dotarà de pressupost partides buides per cobrir costos fixos de l’Ajuntament, finançar activitats i millorar espais públics, segons ha informat l’executiu en una roda de premsa.
Aquests 2,2 milions se sumen als 35,7 milions que l’Ajuntament va pressupostar el passat mes de febrer i que, abans de l’ampliació, ja eren els pressupostos més elevats de la història del consistori. En total, els comptes municipals sumen, de moment, 37.9 milions d’euros.
En aquell moment el govern ja va avisar que havien deixat àmbits sense dotació perquè no requerien diners fins ben entrat l’any. Moltes d’aquestes partides s’ompliran ara, destinant diners en cinc eixos: 850.000 euros en personal i serveis municipals, 600.000 en millorar els espais i equipaments públics, gairebé 300.000 euros en activitats, 230.000 en polítiques de reactivació econòmica i 200.000 en habitatge.
Aquest dimecres se celebrarà el ple ordinari d’abril, on es debatrà aquesta modificació. Es preveu que quedi aprovada, ja que la sociovergència té majoria absoluta.
324.000 per rescatar les escoles bressol
La gran part del pastís se l’emporten els costos de personal i dels serveis municipals, amb 847.257 euros. Del total, 274.000 servirà per reforçar els recursos humans o prestar serveis municipals. 324.000 euros més es dirigiran a saldar els desequilibris financers de les dues escoles bressol municipal, la Traca i el Cargol, que es tancarà el mes vinent.
El govern també destinarà 70.000 en planejaments urbanístics i 10.000 euros més als 40.000 ja pressupostats per l’elaboració del Pla de Mobilitat. L’Ajuntament està negociant una col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per treballar conjuntament en aquest full de ruta, de manera que la partida es podria incrementar més, o no, en funció dels diners aportats per l’administració supramunicipal.
Dins d’aquest àmbit també s’inclouen 57.000 euros destinats a finançar l’últim any de contracte de la polèmica empresa que gestiona el servei de neteja viaria i recollida d’escombraries. Segons ha explicat el president de l’Àrea d’Economia i Serveis Centrals, Miguel Zaragoza, l’Ajuntament preveu licitar aquest servei a una altra empresa cap a finals d’any.
Millores a les instal·lacions esportives, el mercat i la llar d’avis
El segon sector que s’emporta més diners són les millores en l’espai i els equipaments públics, per un import de 592.779 euros. Per exemple, la sociovergència ha inclòs 170.000 euros en millores en les instal·lacions esportives, com la compra d’un marcador digital i diverses inversions en la piscina municipal. També engreixen aquest àmbit els 104.000 euros destinats a remodelacions per millorar l’espai públic, on s’han inclòs les obres d’emergència al carrer de l’Església i el pla d’asfaltat.
Altres mesures amb menys dotació busquen fer actuacions a la llar d’avis, al mercat municipal i a altres edificis municipals. Per últim, es destinaran 20.000 a la compra d’una moto elèctrica per la Guàrdia Urbana i 100.000 euros més a remodelar el camí antic de Santa Creu en el seu pas pel col·legi Virolai i el barri de Can Graner per incidir en problemàtiques relacionades amb l’aparcament.
Recuperar les activitats
Una part important d’aquests pressupostos busca finançar activitats que durant els últims dos anys no s’han pogut organitzar per la pandèmia. Durant els darrers anys l’Ajuntament ha fet servir aquestes ampliacions per pressupostar actes segons evolucionava la pandèmia. Ara, la crisi sanitària ja no és un condicionant, de manera que es destinen 298.500 euros a activitats i a ajuts a les entitats.
Per exemple, 50.000 euros pagaran la pròxima Cavalcada de Reis, mentre que un total de 85.000 euros finançarà activitats culturals, educatives, per la gent gran i del museu municipal. En aquest àmbit també s’inclouen 35.000 euros per finançar el memorial al pont de les Quinze Arcades i totes les activitats vinculades amb la divulgació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb 12.000 euros, que se sumen als 18.500 pressupostats l’any passat.

Per altra banda, 233.000 euros aniran a parar a polítiques de reactivació econòmica enfocades a la dinamització del comerç i del turisme, amb els 76.500 que costarà el nou enllumenat de Nadal i els 55.000 euros destinats a activitats com la Mostra Gastronòmica. També empaca 60.000 euros a un programa d’ocupació i garantia juvenil que s’allarga durant tot l’any.
Els 197.254 euros restants van destinats a polítiques d’habitatge. En el seu gruix, 120.000 serviran per subvencionar rehabilitacions d’habitatges, després que una primera aportació hagi quedat molt curta. Els 77.000 restants reforçaran el servei de l’Oficina d’Habitatge, una mesura molt demanada des de diferents partits de l’oposició.
Futures ampliacions
El govern encara compta amb 2,1 milions d’euros més del romanent del 2021 per fer futures ampliacions. Com ja van avançar fonts municipals a Viu Molins de Rei, bona part es reservarà a les possibles afectacions pels canvis en l’impost de plusvàlues, el segon que més aporta a les arques municipals. “Dels 4 milions del romanent, reservarem un milió al retorn de les plusvàlues. Esperarem a finals d’any a veure com va evolucionant, estem fent molt curosos als escenaris futurs”, ha concretat el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez.
Una de les partides que també es podria veure incrementada són els 241.000 euros destinats al Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic, una xifra que l’oposició ja va valorar com a baixa. “Estem acabant les memòries per poder licitar algunes inversions. La voluntat és de continuar fent més ampliacions. Quan sapiguem números concrets pujaran”, ha explicat l’alcalde, Xavi Paz. Sánchez ha afegit que volen tenir els projectes tan avançats com sigui possible abans de dotar-los de pressupost per poder demanar subvencions procedents dels ajuts Next Generation de la Unió Europea, molt vinculats a la matèria climàtica.

Tant el batlle com el primer tinent d’alcalde han considerat aquesta ampliació com una modificació important que pretén arribar a totes les regidories i, sobretot, reprendre l’activitat després de la pandèmia. “Permet consolidar tot el projecte que portem darrera i que estem avalant per als propers anys, sigui amb activitats noves o ja consolidades”, ha valorat Paz, mentre que Sánchez ha afegit que es tracta “d’una modificació important” que permetrà “tenir una programació durant tot l’any”.
Més comentat 3