Aquest divendres s’ha reunit la Junta Local de Seguretat, on s’han comparat les dades de criminalitat de l’any 2021 amb les del 2022, en un període on les infraccions han baixat un 3,6%. L’executiu assigna a un focus puntual de robatoris al mes de febrer l’augment dels delictes registrats a principis d’any, que també es veu afectat pel biaix que la pandèmia produeix en aquestes xifres.
El govern municipal atribueix a un pic puntal i a la pandèmia l’augment dels delictes registrats a Molins de Rei a principis d’any. Segons dades del Ministeri d’Interior, les infraccions penals han augmentat en un 44,8% durant el primer trimestre del 2022 en comparació amb el mateix període de l’any passat.
L’executiu defensa que aquest increment es deu a la distorsió que les restriccions per la pandèmia aporten a aquestes xifres, ja que a principis del 2021 encara hi havia activitats amb limitacions i la ciutadania passava més temps a casa. “Si comparem aquestes dades, veiem que estem en situació covid. Si comparem amb les dades del darrer trimestre del 2021, veiem que són pràcticament iguals”, ha indicat el regidor de Guàrdia Urbana, Miguel Zaragoza, aquest divendres després d’una reunió de la Junta Local de Seguretat.
Un altre fet que explicaria l’increment d’aquestes xifres és un pic puntual de robatoris a domicilis el passat mes de febrer. Zaragoza ha especificat que, de tant en tant, hi ha focus puntuals d’aquestes infraccions, com també va passar l’estiu del 2021. Per fer-hi front, ha assegurat que es van incrementar les mesures de prevenció i control fins que els Mossos d’Esquadra van detenir als autors.
Un 33% menys de robatoris amb violència
La Junta Local de Seguretat s’ha reunit aquesta setmana per analitzar les dades de delinqüència i la situació del municipi en relació amb la seguretat. Hi han estat presents agents dels diferents cossos de seguretat i representants consistorials i del departament d’Interior de la Generalitat. Per fer l’anàlisi, han comparat dades recollides entre l’abril del 2020 i el març del 2021, amb les recopilades entre l’abril del 2021 i el març del 2022.
La conclusió principal és que, a grans trets, els delictes penals han disminuït un 3,6%, segons ha explicat l’alcalde, Xavi Paz. Les dades més positives són la baixada d’un 16% dels robatoris amb força i d’un 33% dels robatoris amb violència. Mentre que un robatori amb violència requereix una intimidació o amenaça envers una persona, un robatori amb força implica malmetre un objecte, com ho seria forçar el cadenat d’una bicicleta per sostreure-la.
“Molins és una ciutat segura”
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha participat en la trobada i ha assegurat que “Molins és una ciutat segura”, recalcant que es comenten un 30% menys de delictes en comparació amb la mitjana catalana. Si a Catalunya es detecten 64 delictes a l’any per cada 1.000 habitants, a Molins de Rei se’n registren 40. “Només que hi hagi un delicte hem d’estar atents i preocupats, però és una xifra molt significativa del que és Molins”, ha remarcat el conseller.
Tant Elena com l’equip de govern municipal han vinculat aquesta disminució dels delictes a l’augment de la presència policial per la contractació de nous agents de la Guàrdia Urbana i a les tasques de prevenció. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que s’han incrementat les detencions en un 40%.
L’alcalde ha lloat la tasca coordinada entre el cos municipal i els Mossos d’Esquadra en mesures com les xerrades i consells de seguretat a la ciutadania o els controls d’alcoholèmia als autobusos escolars. “Si tenim més casos positius en alcoholèmia, és per l’augment de la tasca de prevenció. Incrementem la feina, el que no significa que hi hagi més casos”, ha exemplificat Zaragoza.