La moció va ser aprovada tot i que el partit de l’alcaldia, en una decisió insòlita, va decidir no votar. El debat es va fer després que el govern municipal rebutgés fer-ho al juny com a urgència. Una quarantena de persones van morir quan intentaven superar la tanca de Melilla.

L’Ajuntament de Molins de Rei ha aprovat una moció que condemna la “brutal violència policial” en l’últim incident migratori a Melilla, on van morir 37 persones després d’intentar saltar la tanca que separa la Ciutat Autònoma del Marroc. Tots els partits han votat a favor excepte el PSC, que en una decisió insòlita ha decidit no votar aquest punt de l’ordre del dia. És a dir, els socialistes no han fet ni un vot a favor, ni un vot en contra, ni una abstenció. Simplement, no han votat.
La votació de la moció va ser ajornada durant el ple municipal anterior, quan la CUP va presentar el text al ple ordinari del mes de juny en qualitat d’urgència, però el govern municipal va votar en contra de la urgència de la temàtica. Ho va justificar demanant “uns dies per analitzar-la”, el que va posposar la votació fins al següent plenari.
37 morts i 76 ferits
El text en qüestió recorda com unes 500 persones es van acostar al pas fronterer, 133 de les quals van aconseguir arribar a Melilla, la majoria procedents del Txad i el Sudan. L’actuació de la policia espanyola i marroquina per evitar que travessessin la frontera va finalitzar, però, amb la mort de 37 d’aquestes persones, segons dades d’organitzacions civils que treballen a Melilla i Nador; i amb 76 ferits més, 13 d’ells greus. La moció presentada per la CUP estava formada per set punts.
Entre ells, està “condemnar la brutal violència policial espanyola i marroquina” i la “insultant resposta del govern de l’Estat Espanyol davant la mort de desenes de persones”. Condemnar els “silencis còmplices” i la “corresponsabilitat dels governants espanyols, així com les declaracions de Pedro Sánchez, que no condemna fermament la resposta violenta i en ocasions mortal”. Aquesta temàtica també ha dut corredissa en l’àmbit estatal després que, en un primer moment, el president Pedro Sánchez considerés en una roda de premsa que el conflicte havia estat “ben resolt“. Més tard, es va retractar d’aquestes paraules, assegurant que no havia vist les imatges. El president espanyol també ha estat criticat per no ser prou contundent en la condemna dels fets.
D’altra banda, la moció insta a “garantir la seguretat i protecció dels drets humans” a “investigar aquests fets de forma completa i efectiva” i a “derogar la llei d’estrangeria”. A més, també emplaça a l’Ajuntament a “donar suport i facilitar punts públics i la recollida de signatures per la iniciativa Regularicación ya“, que vol canviar les normes de la llei d’estrangeria.
El PSC no va votar, tot i lamentar els fets tràgics
Tots els regidors de l’Ajuntament van votar a favor de la moció, excepte els del PSC. Jessica Revestido, regidora de Solidaritat i Cooperació, va lamentar i condemnar els fets tràgics, però va aclarir que, abans de donar una resposta, segons la seva opinió caldria “aclarir les causes d’aquests incidents”, en un context on hi ha investigacions obertes.
La socialista va explicar que la moció tenia “punts amb els quals estan a favor i punts amb els quals estan en contra“. Per aquest motiu havien demanat a la CUP separar els punts per la votació. Això els donaria l’oportunitat d’argumentar el seu posicionament en aquells punts que no estaven d’acord. Convé recordar que el PSOE ostenta la presidència del govern estatal i el ministeri de l’Interior. Per tant, la moció és també una crítica al seu partit agermanat.
La CUP es va negar a votar els punts de la moció per separat argumentant que separar els punts de la moció original faria que aquesta quedés “desvirtuada“. Davant aquesta negativa, el PSC, lamentant “la poca flexibilitat” de la CUP, va decidir no votar la moció. La decisió del partit que ostenta l’alcaldia va causar polèmica, i es va haver de preguntar al secretari del ple si era possible no votar la moció, fet que el responsable jurídic del debat va avalar.
Més temps per formar una opinió
La decisió de no votar del PSC ve precedida per la votació contra la urgència de la moció al ple municipal de juny. En aquell moment, el regidor socialista, Miguel Zaragoza, va demanar uns dies per “per analitzar el que ha passat”. “Creiem que es pot estudiar més i debatre en tres setmanes, al pròxim ple. No ens neguem, però no li trobo la urgència de debatre una moció que s’ha presentat aquest matí”, va dir el PSC en aquell moment.
La moció es va presentar com a urgent perquè els fets van tenir lloc el dia 24 de juny, un dia després de l’última junta de portaveus, quan es tanquen els punts a debatre als plens municipals. Pel regidor de la CUP, Carles Corro, aquella sessió era “una oportunitat” perquè els fets eren recents. També van necessitar “uns dies” per “estudiar els fets i veure les reaccions”, motiu pel qual no van presentar el text fins al mateix dia del plenari.
A les seves xarxes socials, la CUP va assegurar no entendre la raó per no tractar el tema en la sessió de juny. És una postura que va ser compartida per la regidora de Molins Camina Podem, Ana Aroca: “És un debat que es pot tenir en tres setmanes, en tres anys i cada dia, però és obvi que l’oportunitat per aquest tema és avui i no entenc que el grup socialista no tingui formada una opinió sobre aquesta qüestió”, va dir al ple.