La biblioteca i les llibreries han organitzat conjuntament amb l’Ajuntament aquest esdeveniment amb presentacions literàries i novetats editorials als aparadors. La celebració en setembre, un mes amb molta feina per les llibreries molinenques perquè també són papereries, impedeix poder fer encara més activitats.

Molins de Rei ha celebrat per segon any consecutiu la Setmana del Llibre en Català. Fa 40 anys que se celebra en l’àmbit català, amb la intenció de donar visibilitat al contingut literari en llengua catalana. L’esdeveniment, que pren com a escenari principal el Moll de la Fusta de Barcelona, també té lloc a diverses localitats, llibreries i biblioteques que celebren l’activitat en clau local: Molins de Rei n’és un d’ells.
Ara bé, mentre en l’àmbit català s’ha consolidat com un dels esdeveniments culturals més importants del país per projecció, volum de negoci, participants, assistents i difusió; a Molins de Rei és una pràctica que tot just comença. Es veu reflectida en la selecció d’obres que en fan les llibreries, que farceixen els seus aparadors de novetats literàries o en la celebració de xerrades i presentacions de llibres, que compten amb el suport de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Catalunya i que han tingut lloc del 9 al 20 de setembre de 2022 a diferents equipaments del municipi.
A més de les presentacions de llibres, els establiments han omplert els seus aparadors de novetats literàries: “Les editorials fan coincidir els seus booms amb la setmana del llibre”, explica Júlia Vilaprinyó, de la Llibreria Arola.
Tanmateix, el cert és que en l’àmbit local les llibreries –que al mateix temps són papereries– es veuen molt condicionades pels calendaris escolars: “Ha vingut molta gent pel principi de curs, però ens oblidem que som llibreria, però també papereria, aleshores el setembre és un mes de molta feina”, detalla la llibretera.

“Si parlem de llibres, s’han venut ni més ni menys llibres que durant altres èpoques de l’any”, explica, tot i que assegura que “totes les iniciatives que es facin estan bé, en la mesura que serveixin per promocionar autors que després arriben a la llibreria”.
Una programació que, tot i aquest any ha comptat amb més afluència i participació, ha estat més reduïda que l’any passat: “Es podrien inventar d’altres coses, com ara parades al carrer, però el mes de setembre i anem molt de bòlit amb l’inici de curs”.
Quatre autors presenten les seves novetats
En aquesta edició s’han celebrat quatre presentacions de llibres, dues dedicades a famílies i infants: la d’Artur Laperla, creador de Superpatata: enrenou còsmic; i Juancho Azuar, que ha presentat la seva obra No em dic Txaikovski.
També ha presentat el seu nou llibre La venjança del sometent l’escriptor molinenc Joan Castellví; i l’autor manresà, Jordi Estrada, ha donat a conèixer la seva novel·la Lilinne i les bombolles de sabó. A cada activitat una de les llibreries molinenques que han participat, la Llibreria Amèlia, Barba i Arola, ha venut els llibres exposats.
Més bona resposta en aquest segon any
“Aquest any hem tingut millor resposta que l’any passat, sobretot a les activitats infantils” on van assistir una trentena de persones, segons explica regidora de Cultura, Ainoa García. “Hem fet menys activitats, però s’han difós i comunicat amb més antelació”, afegeix.
Quatre llibres de quatre autors diferents que les editorials van proposar a la biblioteca El Molí. Una proposta que la regidora de Cultura assegura que intentaran millorar de cara a les pròximes edicions per donar veu també a dones escriptores: “Per sort en tenim moltes de bones autores, però, per una qüestió de dates i horaris, han acabat sent presentacions de quatre homes”.

La pandèmia va donar vendes al sector
Altres cites literàries que tenim al municipi són l’habitual celebració de Sant Jordi o el Llibrestiu, la que es coneix com a “Festa dels Llibres d’estiu”, que neix amb la intenció de compensar les llibreries després de veure’s cancel·lat el Sant Jordi de l’any 2020, viscut en ple confinament i que la Cambra del Llibre va decidir, l’any posterior a la pandèmia, mantenir com a tradició cultural i comercial.
Així i tot, les llibreries asseguren que la pandèmia “va afectar positivament al sector”. Així ho detalla en Jordi Vilaprinyó, de la Llibreria Arola , que explica que els primers dies de confinament, les llibreries van estar tancades i limitades a repartiment a domicili, però afirma que, el segon any de pandèmia “va ser boníssim per les llibreries”. “La gent què feia des de casa? Llegir”. De fet, afirmen que, el fet de tornar a la normalitat prepandèmia, també els ha portat al nivell de vendes que tenien anteriorment.
En clau local, creuen que “és difícil valorar la setmana del llibre en català. Hi ha llibreters molt a favor i molt en contra. Molts dels estands amb llibres que es munten arreu del territori, són pròpiament de les editorials i no de les llibreries”. Així i tot, asseguren que “sigui qui sigui qui vengui els llibres, el que és bo és que la gent s’acostumi a llegir”, com va passar durant la pandèmia. És per això que la regidoria de Cultura pretén seguir organitzant aquesta activitat a escala municipal.