Tira endavant el full de ruta per millorar les condicions dels joves de Molins de Rei, tot i les queixes de part de l’oposició, que ha reclamat una falta d’alternatives d’oci, mancances comunicatives i ha criticat la poca participació juvenil en l’elaboració del text.
El ple municipal del mes de setembre ha aprovat el nou pla local de joventut, que recull 97 actuacions entre els anys 2022 i el 2025, tot i els vots en contra de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), les abstencions de Molins En Comú i Molins Camina Podem, i diverses crítiques que el grup d’Esquerra Republicana (ERC) ha posat de manifest, tot i que finalment els republicans han votat a favor juntament amb el govern municipal del PSC i Junts.
El document, que pretén ser “una eina de treball per ordenar i sistematitzar les polítiques de joventut”, segons ha detallat la regidora de Joventut, Ainoa Garcia, ha rebut diverses desaprovacions per part de l’oposició. Entre altres, han posat sobre la taula la falta d’alternatives d’oci per a joves, les mancances comunicatives de l’Ajuntament amb el col·lectiu o la falta de participació de les entitats juvenils en l’elaboració del document, que la CUP ha considerat una “manca totalment d’iniciativa i estratègica política, d’interès o motivació de millora”.
Critiquen la manca de participació dels joves
“Cada nou pla interessava menys als joves”, ha reclamat Estefania Castillo, regidora de la CUP, que ha criticat la falta d’escolta de les propostes del seu grup municipal i de les entitats juvenils: “Ens preocupa enormement la manca de participació dels joves de la vila, que fan una feina de manera voluntària amb els nostres joves i no estan ni anomenades”, ha afegit. La regidora de Joventut ha retret a la CUP que les seves propostes no havien anat concretament dirigides a aquest pla i ha assegurat que “no és un document tancat i inamovible”.
Ainoa Garcia sí que ha reconegut la falta d’oferta d’oci jove al municipi, una qüestió que ha reivindicat també el grup d’ERC: “Hi ha demandes i necessitats que el pla identifica, que en el pla no s’afronten. Hi ha una gran demanda d’oci pels joves, fa temps que ho portem dient”, ha reclamat Arnau Pedrol, regidor de grup republicà. “Té un marcat caràcter incrementalista (…) No podem fer el que s’ha fet fins ara”, ha criticat.
“L’Ajuntament té problemes a l’hora de comunicar-se”
Així mateix, ERC ha afegit que “històricament, sabem que l’Ajuntament té problemes a l’hora de comunicar-se i arribar als joves un cop deixen l’institut”. Un problema que la regidora Garcia ha dit que s’ha detectat. En aquest sentit, ha assegurat que estan explorant noves vies de comunicació, com ara les xarxes socials per accedir als joves.
Reivindiquen la falta d’habitatge assequible
Més enllà d’aquestes propostes, el grup municipal de la CUP ha reivindicat també la falta d’habitatge assequible per als joves: “A Molins tenim una gran part de la població que podem considerar jove i que fa vida als carrers i a les associacions. Tenim una vila que disposa d’un teixit associatiu molt viu, però això no ens ha de fer abaixar la guàrdia”, ha reclamat i ha afegit que “cada vegada anem veient com més joves es veuen obligats a marxar”.
Una qüestió que el govern municipal ha garantit que la regidoria d’Habitatge està abordant: “S’estan preparant diverses polítiques per fomentar el lloguer assequible pels joves”.
El pla inclou servei de suport psicològic
El que sí que han aplaudit els grups municipals del ple ha estat que s’hagi incorporat al document la necessitat d’atenció psicològica, una de les noves accions que incorpora el pla, totes elles emmarcades dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que promou el programa Agenda 2030.