L’activista feminista i abolicionista va presentar el seu llibre La Revuelta de las Putas a la biblioteca El Molí, en una xerrada on va reivindicar l’abolició d’una pràctica que considera intrínsecament relacionada amb la violència sexual.

L’activista feminista i abolicionista Amelia Tiganus va aconseguir omplir de gom a gom la sala d’actes de la biblioteca El Molí en la presentació del seu llibre La Revuelta de las Putas. De Víctima a activista, on va clamar a favor de l’abolició de la prostitució. Tiganus va explicar la seva experiència com a víctima de violència sexual, que va patir com a prostituta i que la va portar, des de fa sis anys, a convertir-se en una activista, tallerista i conferenciant referent dins del moviment feminista a Espanya.
“Em vaig veure obligada a aprofundir i fer un exercici intel·lectualment complicat per qui ve del fons de l’infern, amb els traumes que arrosseguem per haver estat tractades com a objecte d’ús i abús”, reconeixia l’autora en aquesta xerrada, organitzada conjuntament per la biblioteca i la regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament amb motiu del Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nenes i Nens.
L’activista demana deixar de “frivolitzar” la prostitució
En aquesta xerrada emotiva, però alhora distesa, on va convidar una sala plena de dones a participar i reflexionar, es va posicionar clarament dins del debat sobre eliminar la pràctica de la prostitució o regularitzar-la: “El model abolicionista és l’únic que lluita per garantir la pau per a totes les dones”.
Una pràctica assegura que es relaciona intrínsecament amb la violència sexual i la instrumentalització de les dones. “Moltes vegades no ens parem a pensar el que representa realment la prostitució. No és un tracte entre dues persones adultes que prenen una decisió. Deixem de frivolitzar-la”, reclamava.

“Espanya és el primer consumidor de prostitució a Europa”
En aquest sentit, apel·lava al paper que té la societat per aconseguir “justícia social” per les prostitutes i la comunitat com “allò que ens salva i alhora que es pot destruir”. “Mentre seguim pensant que la prostitució només té a veure amb les dones prostituïdes no avançarem”, afegia.
Així mateix, va posar sobre la taula algunes dades amb què denunciava la presència de la prostitució al nostre voltant: “Espanya és el primer consumidor de prostitució a Europa, el tercer a escala mundial” i on assegura que 4 de 10 homes hi consumeixen prostitució: “Aquest país posa a la disposició dels homes dones perquè segueixin sent els mateixos homes de sempre. Seguim pensant que cal sacrificar un nombre determinat de dones”, denunciava.

Tiganus carrega contra el sistema capitalista
Entenent la prostitució com “un caprici del capital i del patriarcat”, carregava també contra un sistema econòmic i social “que deshumanitza les dones” i “converteix la seva sexualitat en una moneda de canvi”, apuntant cap als “els rols de la masculinitat i els seus privilegis” com a “arrel del problema”, però també cap a un “capitalisme neoliberal, que convenç a les nostres a adolescents que el millor que poden fer és sexualitzar-se”.
Amelia Tiganus, a més d’escriure el seu llibre, també és actualment conferenciant i tallerista a centres educatius. És per això que en aquesta xerrada també hi ha tingut cabuda la qüestió sobre l’educació sexual i emocional a les escoles i instituts: “Tenim un gran problema que és que la pornografia és qui educa sexualment als adolescents”. Una pràctica que assegura que “arrasa amb la capacitat de connectar emocionalment”. “La pèrdua de capacitat d’empatia està destruint generacions i generacions”, afegia.
Amb aquesta darrera edició del llibre, la seva història ja s’ha editat set vegades. Tiganus va convertir-se en una cara visible i en un referent en el moviment feminista després d’abandonar fa 15 anys la pràctica de la prostitució.
