El Servei d’Atenció i Informació a les Dones (SIAD) de Molins de Rei ha fet front a més de 100 demandes durant aquest any, principalment relacionades amb violència psicològica.
El servei municipal d’atenció a la ciutadania en qüestions de gènere ha atès més d’un centenar d’usuàries durant aquest any 2022: casos de violència masclista, principalment relacionats amb violència psicològica i també assessorament per gestionar separacions i custòdies infantils. Una xifra que ha disminuït després que, durant la segona meitat del 2020, finalitzat el confinament domiciliari a causa de la pandèmia, es disparés la demanda per casos de violència masclista.
Així ho han concretat les treballadores del Servei d’Atenció i Informació a les Dones (SIAD) de Molins de Rei en una xerrada destinada a informar sobre l’atenció municipal en clau de violència masclista, amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones i amb la intenció d’elaborar el Pla d’Igualtat Municipal. Un acte protagonitzat per Mercè Moreno, psicòloga del SIAD, que s’ubica a l’Àrea de Serveis a les Persones de Ca n’Ametller, i Maite Estrach, advocada al Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Sant Feliu de Llobregat, acompanyades de la regidora de Feminismes, Jéssica Revestido a la biblioteca El Molí.
Augment de casos després del confinament domiciliari
Les dues especialistes coincideixen en el fet, tot i que moltes víctimes durant el confinament domiciliari es van veure obligades a conviure amb el seu agressor, el nombre d’usuàries no va créixer: “L’agressor tenia la dona al punt que volia: tancada a casa i amb poca possibilitat de socialitzar. Així no havia d’exercir més violència“, detalla Mercè Moreno, treballadora del SIAD.
Ara bé, alerten que va ser justament a posteriori, quan les restriccions van permetre sortir als carrers, quan va augmentar el nombre de demandes de forma dràstica, amb un increment de casos relacionats amb la salut mental. Concretament, d’entre 20 i 30 usuàries, que és el nombre habitual al servei municipal, la demanda va créixer fins a una seixantena. Actualment, detallen, “s’han tornat a normalitzar les xifres”.
Víctimes i agressors cada vegada més joves
També han posat sobre la taula preocupació per “l’edat dels agressors”, explica Maite Estrach, treballadora del SIE de Sant Feliu de Llobregat, que assegura que “les agressions sexuals entre noies joves augmenta alhora que disminueix l’edat dels agressors”, una dada que la regidora de Feminismes, Jéssica Revestido, ha relacionat directament amb la falta d’una “educació sexoafectiva real i adequada”.
Així mateix, lamenten que creixen els casos de violència vicària i d’infants que agradeixen a les mares per manipulació del pare”. Casos que asseguren que són “molt difícils de gestionar judicialment”. Per això, justament en aquesta línia, l’agost del 2020 el SIAD va engegar un nou servei d’acompanyament adreçat únicament als infants víctimes de violència vicària.
Diverses activitats programades pel 25N
Aquesta és la primera d’una programació d’activitats amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. “Amb l’objectiu de conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat d’erradicar aquest tipus de violència“, l’Ajuntament ha programat un seguit d’activitats que tindran lloc fins al 2 de desembre, com ara la presentació del llibre “Trenqueu en cas d’emergència. Manual per a víctimes i supervivents de violències masclistes” de l’advocada, Carla Vall.
També es projectarà al teatre La Peni, el film “Chavalas” –activitat emmarcada també en la 30a Mostra Internacional de Films de Dones a Barcelona-, es representarà l’obra de teatre “L’últim cop”, de Mònica Salvador i s’exposarà la mostra “En escena. Mirades femenines sobre la representació de les sexualitats a la cultura audiovisual” a la biblioteca el Molí d’entre altres.
A més, la programació contempla activitat per als més petits a la biblioteca El Molí i tallers a classes de l’alumnat de tercer d’ESO sota el títol “No + violències masclistes”.