El nou servei de bicicleta pública compartida, que entrarà en servei durant les properes setmanes al municipi, tindrà ancoratges al costat de l’estació, a la plaça del Molí, a la zona esportiva Josep Raich i als barris de La Granja, El Canal i Les Guardioles. Les bicicletes permetran moure’s per Molins de Rei i anar a ciutats veïnes com Sant Feliu.
El servei de bicicleta pública metropolitana AMBici ja està a punt per iniciar el seu desplegament a Molins de Rei en les properes setmanes. El muntatge de les estacions ha començat a la plaça del Molí i l’activació dependrà del procés de repartiment de les bicicletes que es fa a escala metropolitana en la segona fase d’un projecte que ja funciona des de finals de gener en ciutats com Cornellà, El Prat i Sant Boi.
En el cas de Molins de Rei hi haurà sis punts d’aparcament repartits a diferents zones. La més important serà la de l’estació de Renfe ja que aquesta nova opció de transport públic està pensada per impulsar la intermodalitat amb altres opcions de transport públic com Rodalies i els busos interurbans. També hi haurà a la plaça del Molí per donar servei al Centre Vila i a la zona esportiva Josep Raich tant pels veïns d’aquella zona com pels usuaris dels equipaments esportius que es concentren allà. Com la gràcia es que es facin desplaçaments d’aquests llocs als domicilis o viceversa, les altres tres estacions estaran en els barris de La Granja, del Canal i de Les Guardioles.
Aquestes sis estacions tenen assignades 66 bicicletes, encara que aquesta xifra anirà fluctuant en funció dels desplaçaments metropolitans que es vagin fent. Amb l’AMBici es podrà creuar el polígon i anar a Sant Feliu de Llobregat o, si algú vol anar més enllà, ho podrà fer fins a qualsevol ciutat de la trama urbana fins a l’Hospitalet o Esplugues. En el cas de voler continuar el trajecte a Barcelona, haurà d’adquirir un abonament combinat del Bicing barceloní i l’AMBici metropolità i fer intercanvi en unes estacions d’intercanvi estratègicament situades a les invisibles fronteres municipals com la Zona Universitària o la Riera Blanca de Collblanc.
Per aquest 2023 el preu per al servei d’ús de la bicicleta metropolitana serà de 25 euros anuals per abonament, que permetrà 30 minuts d’ús gratuït per cada trajecte. A partir d’aquesta primera mitja hora, cada 30 minuts addicionals tindran un cost de 0,50 euros. A partir del 2024, el preu de l’abonament tindrà un cost de 40 euros anuals amb un cost de 0,15 euros els 30 primers minuts.
Una inversió de 101.000 euros
Per a la implementació del servei, l’Ajuntament haurà d’aportar 101.000 euros dels 159.000 euros que costa el desplegament i manteniment del servei a Molins de Rei. La part restant va a càrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En el ple del mes de febrer es va aprovar per unanimitat la partida del pressupost municipal per a la implementació del servei al municipi.
Els partits de l’oposició es van mostrar favorables a destinar partides a la millora de la mobilitat sostenible. Malgrat tot, van puntualitzar que el pressupost de més de 100.000 euros que es planteja inicialment es fa comptant amb una partida d’ajudes provinents dels fons Next Generation de la Unió Europea que encara no està aprovada. “Aquests fons representen el 90% del finançament de la implementació del servei i si no arriben això ho haurà d’assumir l’Ajuntament”, ha alertat la regidora d’ERC, Marta Espona. En la mateixa línia, el regidor de Molins Camina Podem, Miguel Angel Pozo, ha advertit que tot i tenir la partida pressupostària preconcedida, “s’ha de ser prudents perquè encara falta la confirmació”.
Manca de carrils bici
Per altra banda, un dels temes que han sorgit arran de la implementació del servei ha estat la necessitat de la millora dels carrils bici del municipi i de fomentar l’ús de la mobilitat sostenible. Gerard Corredera, regidor de Molins en Comú, ha exposat la manca de carrils bici a Molins de Rei i ha reclamat “invertir més per transformar els carrers de la vila i adaptar-los a una mobilitat més sostenible”.
La CUP també ha demanat més inversió en mobilitat pública i sostenible. A més, aposta per la millora de les connexions interurbanes en bicicleta. Això passaria, segons el regidor Marc Vives per “potenciar la creació d’un carril bici interurbà” amb municipis veïns com El Papiol o Sant Vicenç dels Horts, dos poblacions properes però fins a les quals arribar en bici suposa pràcticament jugar-se la vida amb el risc d’acabar sota un camió.
El temps acaba demostran si les coses son utils, aquest diners poodien esperar 1 any e invertir en carrils bici i senyals perque als carrers no donen per tanta mobilitat diferen veurem quin es el percentatge de viatges