El document contempla la contractació d’una persona a jornada completa pels tres anys de durada de l’acord de manteniment. Des de l’oposició no creuen que una sola persona pugui dur a terme totes les tasques de manteniment.
L’Ajuntament ha aprovat en el ple del mes de març una addenda per encarregar el manteniment i la neteja de la Riera de Vallvidrera, des de la Bassa de can Rabella fins al riu Llobregat, a l’empresa municipal Molivers. El document aprovat serà vigent per tres anys a partir de la signatura de l’acta d’ocupació parcial dels terrenys.
El manteniment de la riera de Vallvidrera, per tant, s’incorpora dins de les tasques ordinàries de neteja i servei de jardineria de l’Ajuntament. El cost total de la intervenció de manteniment serà de 143.000 euros per als tres anys que durarà el contracte amb Molivers.
El document preveu la incorporació d’una persona a jornada a complerta durant els tres anys que dura el manteniment de la riera. Aquesta persona farà les feines de reg -especialment durant els dos primers mesos-, treure els rebrots de la canya americana i recollir els residus.
“Una persona no és suficient”
L’oposició ha posat l’accent en la contractació d’una única persona, titllant d’insuficient que un únic treballador pugui realitzar tot el manteniment de la zona. Així ho ha manifestat el regidor de la CUP Marc Vives, que ha exposat que malgrat que hi estan d’acord amb el fet que el manteniment de la zona el dugui a terme l’empresa pública “no tenim clar que una persona sigui suficient per fer tot el manteniment de la zona”. En la mateixa línia, la regidora d’ERC Marta Espona ha volgut afegir que “s’hauria d’estudiar la possibilitat de si realment una persona pot assolir tota la feina”.
Davant la preocupació i la crítica ferma de l’oposició davant aquest tema, des del govern municipal, el regidor Àlex Herrero (PSC) ha volgut aclarir que les feines de reg no seran exclusives d’aquesta persona “sinó que hi ha incorporades canonades que ajudaran al reg”. El regidor de Medi Natural també ha aclarit que “el reg serà inicial” és a dir, que serà competència de Molivers fins que la vegetació rebroti i un cop comenci a brotar “la zona quedarà en mans de la mateixa natura”.
Controvèrsia respecte al manteniment de la zona
Un altre dels temes que han posat en dubte els partits de l’oposició ha estat si el manteniment de la zona serà suficient. Així ho ha manifestat Marc Vives, tot qüestionant si aquest reg “serà suficient si continuem amb la mateixa situació de sequera”. L’edil de la CUP ha afegit que des del grup municipal tenen dubtes de com quedarà la zona després dels tres anys de manteniment i si realment “quedarà com es va comprometre el govern o si finalment els diners invertits no serviran per res”.
Des del govern han volgut remarcar que l’àrea de Vallvidrera “no és ni un parc ni un jardí” sinó que és “una zona natural” i que, per tant, les circumstàncies de la natura, no es poden controlar. “El que fem és un reg perquè broti el que hem plantat per renaturalitzar la zona” però tot i això, Herrero insisteix en el fet que “el canvi climàtic està actuant i nosaltres ens intentem adaptar, però si continua igual, la zona es convertirà en un desert”.
La proposta, finalment, ha quedat aprovada amb els vots a favor del govern municipal i la CUP. Els grups municipals de Molins en Comú, ERC i Molins Camina-Podem s’han abstingut en la votació.