En un col·loqui organitzat per Viu Molins de Rei i Ràdio Molins de Rei, s’aborda una de les transformacions estratègiques del municipi. Molins en Comú Podem proposa situar un parc metropolità a la zona de la Gravera, però el PSC i Ara Molins neguen que sigui possible. ERC adverteix que no pot passar com a les Llicorelles i el PP aposta per instaurar activitat econòmica.
En un debat organitzat conjuntament per Viu Molins de Rei i Ràdio Molins de Rei sobre la reforma de l’àmbit de la Gravera, els comuns han apostat per convertir tot aquest espai en un parc metropolità. La idea ha entrat en confrontació amb la resta de formacions polítiques -excepte ERC que no la descarta- que aposten per la creació d’una nova activitat industrial en els metres quadrats reservats per aquest ús en la planificació. Una nova activitat que sempre serà més neta mediambientalment que l’actual, l’extracció d’àrids.
El debat ha comptat amb l’assistència del candidat del PSC, Xavi Paz; el candidat d’Ara Molins, Ramon Sánchez; la número 11 de la llista d’ERC, Carme Puig; el candidat de Molins en Comú Podem, Lucas Ferro; i el candidat del PP, Antonio Valverde. Ha estat moderat pel director del Viu Molins de Rei, Jose Polo.
La Gravera és un àmbit situat entre el polígon riera del Molí i el barri de la Granja que ocupa una superfície de 65.000 metres quadrats, 11.000 dels quals reservats a activitats econòmiques. És una de les transformacions urbanístiques més importants que segurament viurà Molins de Rei en els pròxims anys. Actualment, segons explica l’Ajuntament, una empresa es dedica a l’extracció de grava a la zona amb un permís precari. El ple municipal ha aprovat un avanç del pla general metropolità per la modificació d’aquest àmbit que inclou actuacions com la protecció del tram final de la riera de Vallvidrera, la continuïtat del passeig del Terraplè i la creació d’una nova zona d’equipaments. El projecte de la Gravera, però, encara està en una fase inicial. Abans que les obres comencin, encara hi ha temps de refer el projecte inicial.
El debat s’ha dividit en tres grans eixos: el paper de la Gravera en el futur de Molins de Rei, com es resoldrà la mobilitat i l’aprofitament de la reforma per millorar el medi ambient.
Tot l’espai de la Gravera pot ser un parc metropolità?
El cap de llista Molins en Comú Podem, Lucas Ferro, ha defensat en tot moment la creació d’una zona verda metropolitana perquè l’espai es troba envoltat de diferents equipaments com “l’escola La Sínia, el CAP de la Granja i la futura residència de gent gran”. Aquesta zona verda transformaria l’eix de la porta nord del municipi que concorreria amb el final del passeig del Terraplè tot renaturalitzant la zona, cosa que permetrà “que Molins tingui un gran espai verd que ajudarà a preservar la riera de Vallvidrera”.
Els representants del PSC, Ara Molins i el PP han defensat que una part d’aquella zona ha d’estar dedicat a l’àmbit econòmic. I és que hi ha 11.000 metres quadrats tipificats de sòl industrial. El candidat socialista i actual alcalde, Xavi Paz, ha defensat que la proposta dels comuns de fer una zona verda “no és viable” perquè segons ha dit ja es va demanar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’administració supramunicipal va tirar enrere la idea. “L’administració beneficiària majoritària és l’AMB”, s’ha defensat Ferro. Ramon Sánchez, a més, ha explicat que en aquell hipotètic parc “no es podria fer res” perquè està situat a la vora d’una via de transport de mercaderies perilloses i per això se necessita que una empresa faci un pla d’autoprotecció.
El candidat d’Ara Molins ha dit que el seu projecte és la instal·lació d’indústria i la creació d’una nova zona d’aparcament, ja que “impulsarà l’economia de la vila i atraurà el talent”. Antonio Valverde, en la mateixa línia, ha defensat que l’activitat econòmica pot ser “una bona solució per a la zona”. ERC s’ha desmarcat una mica, tot exposant que no s’oposen a “la proposta d’un parc metropolità” i més perquè “després del que ha passat amb les Llicorelles parlar d’una zona industrial genera certa desconfiança”. Les Llicorelles és el nou polígon que ha generat rebuig per part d’alguns col·lectius ecologistes.
Recuperar els aparcaments que es perdran amb la nova residència
La mobilitat a la zona de la Gravera actualment està condicionada a l’accés a la B-23 i a la circulació de camions del polígon riera del Molí. Quan es comencin a executar les obres per la millora de la zona, un dels aspectes a tenir en compte serà la millora de la mobilitat, ja que es preveu l’augment del flux tant de vianants com cotxes i de vehicles de mobilitat personal, com ara bicicletes.
Antonio Valverde, candidat del PP, ha dit que el projecte “es troba en una fase molt inicial” i ha considerat que és massa aviat per parlar de mobilitat. Lucas Ferro (En Comú Podem), per la seva banda, ha continuat defensant que posar indústria en aquesta zona i augmentar la mobilitat no seria viable “donat que ara mateix ja és una zona crítica”. Nega que allargar el passeig del Terraplè sigui una bona solució perquè comportaria “l’augment del trànsit” en una zona ja tensionada. Xavi Paz (PSC) li ha preguntat directament si està d’acord amb la reclamació al ministeri de Transports de la millora dels accessos a la B-23, una reclamació institucional que fa temps que es reclama fins ara amb consens. No ha trobat resposta de Ferro.
Ramon Sánchez (Ara Molins) ha apostat per transformar la mobilitat sense oblidar l’aparcament, tot argumentant que si finalment s’utilitza la zona per ús industrial “caldrà generar noves àrees d’aparcament“. També, però, ha explicat que el projecte final es redactarà a través del pla d’usos “per garantir que el resultat sigui el millor”.
En la mateixa línia que Sánchez, Xavi Paz (PSC) també ha apostat per incloure una zona d’aparcaments perquè “amb la construcció de la residència es trauran aparcaments a la zona” i ha concretat que la Gravera ha de ser amigable amb el medi ambient però també amb la mobilitat i l’aparcament. Respecte a la millora de la mobilitat, l’actual alcalde argumenta que la solució no passa només per aquest àmbit, sinó que també per la millora d’altres eixos “com l’accés a la B-23 i l’eix de Jacint Verdaguer”. Carme Puig (ERC), ha defensat que “cal mirar primer si les persones faran ús del cotxe o si arribaran a peu” per poder concretar les millores que farien falta a la zona.
Consens en cuidar la riera de Vallvidrera
La sostenibilitat de les ciutats i la millora del medi ambient són alguns dels grans reptes que afronten els municipis actualment. El projecte que reformarà l’espai de la Gravera s’haurà de desenvolupar de tal manera que sigui amigable amb el medi ambient. Per poc que ho sigui, ja millorarà l’actual situació: l’extracció de grava és un potent emissor de partícules. En aquest sentit, els cinc partits que van participar ho tenen clar: la reforma ha de preservar i millorar l’actual situació de la riera de Vallvidrera.
Carme Puig (ERC) ha destacat que cal millorar la zona, especialment per “reduir la quantitat de partícules en suspensió”. En la mateixa línia, Ramon Sánchez (Ara Molins), ha defensat que la quantitat de pols que genera l’espai “és enorme” i ha explicat que el seu partit defensa que el projecte tindrà la garantia “de complir tots els reptes mediambientals”. Antonio Valverde ha afegit que el que s’ha de buscar és un “urbanisme verd i sostenible”.
Lucas Ferro, per la seva banda, ha continuat defensant la idea de parc metropolità tot argumentant que el millor projecte “és preservar l’espai” i ha defensat la necessitat d’actuació per tal de millorar les zones verdes de la vila. El cap de llista del PSC, Xavi Paz, ha volgut posar en valor el model aplicat al polígon de les Llicorelles i ha afirmat que és viable arribar “al consens entre tots els grups polítics”.