Xavi Paz és el candidat a l’alcaldia del PSC a Molins de Rei. En aquesta entrevista amb Viu Molins de Rei es presenta com una garantia d’estabilitat en la millora de Molins de Rei. Paz aposta per continuar amb els projectes iniciats en l’anterior mandat com la construcció de la residència, i per implantar nous projectes en matèria d’habitatge i sostenibilitat, com la construcció de 150 pisos d’habitatge assequible o l’impuls d’una xarxa secundària per fer més eficaç l’ús de l’aigua.
Fes una valoració d’aquests quatre anys de govern. Digue’m una cosa que l’Ajuntament no hagi fet bé i una de la que estiguis orgullós.
Una proposta que no vam poder fer perquè creiem que són aspectes als quals hi has de donar temps és regular les zones verdes d’aparcament en els barris que més ho necessiten. Per altra banda, crec que hem tirat endavant moltes coses malgrat la crisi de la covid, especialment destaco quan, durant la crisi sanitària, ens vam posar al costat de les persones i les vam acompanyar en tot moment. Aquí es va mostrar la millor cara de les entitats, de l’Ajuntament i dels treballadors de l’Ajuntament. Jo ho resumeixo en què han estat quatre anys apassionants.
Quins són els principals problemes a Molins de Rei?
Hi ha un problema estructural i és la complexitat en la governança. Crec que la confrontació d’interessos, no sempre reconciliables, afegeix una tensió i una complexitat en la presa de decisions. De fet, que una part dels veïns només posin els seus drets i interessos i que sovint una part de la població oblidi els seus deures fa que dificulti molt avançar en termes municipals. La solució a tot plegat implica posar-se en el lloc de l’altre i no perdre de vista la globalitat del municipi. El diàleg és importantíssim i després cal posar també de la nostra part com Ajuntament, a través de l’escolta. De fet, en aquest mandat, hem tingut més diàleg que mai.
Enumera tres mesures destacades del programa electoral.
Molins de Rei necessita més de tres projectes per aquest mandat. Si he de destacar una proposta de cada eix, per una banda, destacaria la construcció de la nova residència. És cert que la residència actual compta amb un gran nombre de professionals de qualitat, però l’equipament és insuficient. Una segona proposta és la construcció del nou pavelló poliesportiu de la Mariona per cobrir del dèficit que tenim d’esports de sala. Com a tercera proposta destacaria l’avenç en els projectes de places públiques i parcs que han de ser refugis climàtics.
En matèria d’habitatge heu anunciat que construireu 150 nous habitatges destinats a habitatge assequible. Aquest mandat s’han fet promocions públiques on l’Ajutament ha cedit sòl i altres administracions com l’Impsol han construït. Pots especificar on aniran situats i si seran de lloguer o compra?
Per una banda, al barri de les Guardioles són 80 pisos que van destinats a lloguer assequible i després, a la plaça de la Llibertat, es construeixen 70 pisos més, 50 destinats a la compra i 20 per lloguer, ambdós en modalitat assequible.
L’Ajuntament ha d’actuar per regular el preu de lloguer?
Aquest marge no el té l’Ajuntament sinó que ve marcat per la Generalitat de Catalunya. Per la població jove, però, estem parlant d’un preu de lloguer assequible de 8,9 euros el metre quadrat, el que vol dir que un habitatge de 59 metres quadrats surt a 550 euros mensuals. Cal recordar que en aquesta promoció que sortejarem en el decurs del mes de juny, hi ha habitatges per diferents tipologies de col·lectius com gent gran, joves o famílies monoparentals.
Cal recordar que la competència en habitatge no és dels municipis, malgrat que hi ha diverses línies d’ajudes tant municipals com d’altres administracions per poder facilitar l’accés. En aquest sentit, l’oficina local d’habitatge treballa per la difusió d’aquestes ajudes.
Quin és el preu que, per tu, ha de tenir un habitatge assequible?
Depèn del nivell de renda. Per les famílies amb condicions especials, o situacions sobrevingudes, hi ha ajudes per facilitar també l’accés a aquests habitatges, com l’ajuda de 200 euros que està tramitant la Generalitat de Catalunya pel lloguer assequible o ajudes que es tramiten des del govern espanyol, serveis socials o l’Ajuntament de Molins de Rei. No es pot deixar a banda que durant aquest mandat hem rehabilitat vuit habitatges d’emergència social on hem incrementat, de 10 persones que podem acollir en aquesta modalitat d’habitatge, fins a 45 actualment. A Molins de Rei no es feien habitatges de lloguer assequible des del 2007 i ha estat en aquest mandat que hem recuperat 61 habitatges de lloguer i en els pròxims quatre anys recuperarem encara més.
Però, no consideres excessiu 750 euros per un lloguer assequible?
Si el pis és de 90 metres quadrats, i el preu és a 8,9 euros el metre quadrat, surten els 750 euros, que està molt per sota del preu de mercat si anem a buscar un pis d’aquestes característiques.
La nova llei d’habitatge donarà competències a l’Ajuntament per posar topalls als preus del lloguer?
L’Ajuntament té l’obligació de complir les normatives quan altres administracions obliguen les administracions locals a aplicar unes normatives. En aquest sentit, benvinguda sigui la llei de l’habitatge, la primera en la democràcia, i en el moment que la tinguem estudiarem la seva aplicació. Si tenim marge de declarar Molins de Rei com zona tensionada, com ja ho vam fer anteriorment, així ho farem.

En matèria de sostenibilitat, enguany s’han començat a fer diferents accions des de l’Ajuntament com ara canviar l’enllumenament del carrer o la instal·lació de plaques als sostres dels edificis municipals. Un cop aquestes estiguin enllestides, quina és la prioritat del PSC per continuar treballant per la sostenibilitat?
En el Pla Local del Canvi Climàtic ja vam marcar el full de ruta i ja hem estat treballant en aquest camí els últims quatre anys. Cal continuar, per tant, amb la implantació d’aquestes mesures. Aquest mandat acabarem amb nou cobertes municipals amb capacitat de generar energia, amb una capacitat de 370 quilowatts.
En termes d’eficiència energètica proposem, primer de tot, una oficina d’energia que assessori a tothom en temes d’eficiència energètica i estalvi energètic. Per altra banda, fa temps que treballem per avançar amb els propietaris dels polígons el que és el concepte de comunitats energètiques. A les cobertes municipals, hem de sumar la màxima totalitat de les cobertes industrials per generar aquesta energia. Hem de continuar també amb l’eficiència energètica dels equipaments municipals.
També cal parlar dels refugis climàtics i dels arbrats que hem posat durant aquests anys i que anirem avançant en la pròxima legislatura, amb una plantada properament de 316 arbres.
En termes de medi ambient, ens trobem davant una situació d’excepcionalitat per sequera i s’espera un estiu molt càlid. Especifica’m les mesures de prevenció d’incendis en cas de sequera.
Nosaltres hem fet els marges dels barris de muntanya i durant aquest mandat prioritzem la neteja i el manteniment dels camins sobretot en un punt clau com és el parc natural de la Serra de Collserola. Cal garantir la màxima accessibilitat per a qualsevol incendi que es pugui produir al parc. A Collserola hi ha molts incendis, però molt poca superfície cremada i això només s’aconsegueix amb una bona xarxa i un bon equip de professionals i voluntaris. De totes maneres si la Generalitat aportés més de 200.000 euros anuals, fet al qual es va comprometre, tindríem més recursos per millorar la seguretat i la prevenció al parc de Collserola.
Vau presentar fa un mes el pla de sequera. Vau estar, com Ajuntament, advertits per la Generalitat per fer-ho tard. Per què es va presentar en aquests terminis i en què consisteix el pla?
Es va presentar tard perquè venim del mandat que venim i, cal dir, que les competències no són de l’Ajuntament tot i que estiguem obligats a cobrir certs aspectes. Davant la sequera, però, cal destacar la manca de decisions de la Generalitat de Catalunya des del darrer episodi de sequera greu que vam tenir el 2008. Des d’aquest episodi no hem avançat com hauríem d’haver avançat per poder estar preparats per aquest episodi. Nosaltres hem posat en marxa tornar aigua regenerada per ajudar a mantenir el cabal hídric del Llobregat i el projecte dels aiguamolls que executarem el 2024, que és precisament utilitzar aigua regenerada de la depuradora de Sant Feliu per omplir els aiguamolls. Tot això és treballar per la sostenibilitat de l’aigua. També volem tenir una xarxa secundària a Molins de Rei per regar els parcs i fer servir també aquesta aigua per la neteja dels carrers, creiem que serà una via a través de la qual podem ajudar a aquesta màxima eficiència en la utilització de l’aigua. Aquesta xarxa secundària s’ha de començar a treballar a partir d’ara per veure com es pot finançar el projecte i com es pot dur a terme. Cal veure també si serà amb aigua regenerada o com es durà a terme.
De totes maneres, vull destacar que si el nostre partit no va arribar a un acord amb la Generalitat de Catalunya per aprovar l’acord de sequera va ser perquè no coincidia en dos aspectes: per una banda, els expedients sancionadors als ajuntaments, que nosaltres creiem que no era la solució, i que la Generalitat no ha aprovat un pla d’inversions per als municipis per tirar endavant aquestes solucions que els ajuntaments que han hagut de tirar endavant per si sols.
Però, en què consisteix el pla de sequera?
El pla de sequera s’ha d’aprovar ara i planteja una sèrie d’accions i inversions a la xarxa hídrica de Molins de Rei, que cal recordar que és un municipi que preferentment omple la seva xarxa d’aigua del freàtic.
En matèria d’urbanisme un dels principals problemes comentat pels veïns és la manca d’aparcament. Exposa’m com penseu revertir el problema en els pròxims quatre anys.
Primer treballar en un estudi per veure quines solucions hi ha en aquests barris on hi ha més problemàtica, com pot ser el Pont de la Cadena. Després, el nostre compromís amb l’aparcament soterrat a la plaça de la Llibertat és innegable. Finalment, senyalitzar millor l’aparcament del Mercat. També cal diferenciar l’aparcament de residents, de treballadors i de persones que vénen a gaudir del comerç i la restauració a Molins de Rei.

En matèria de mobilitat urbana, s’acaba d’implantar el servei d’AMBici, però hi ha una manca evident de carrils bici al municipi. Volen incorporar més carrils bici?
Allà on podem posar carril bici, posarem carril bici. També hi ha zones del municipi on no hi ha espai per poder posar aquest carril i, per tant, cal prioritzar aquells carrers on es pugui donar continuïtat a aquest carril bicicleta. Els vehicles privats, però, han d’anar a 30 km/h als nuclis urbans, doncs, això fa compatible que puguin conviure els diferents vehicles a la calçada. La situació, però, és més complicada allà on no és compatible perquè hi ha vehicles pesants com és als polígons. En conseqüència, aquí sí que s’ha de garantir el carril de bicicleta.
Quina solució poseu davant els problemes que desenvolupen els vehicles de mobilitat personal com els patinets?
Els patinets són un vehicle més que ha d’anar pel carril bicicleta o per la xarxa ciclista. Ens hem d’acostumar al fet que no han d’anar per la vorera, on entren en conflicte amb els vianants.
Quant a propostes socials, destaca especialment la residència. Actualment, hi ha un compromís de la Generalitat per les places i pel finançament. En quin punt es troba el projecte, que de fet ja vau prometre fa ara 4 anys?
Vam signar l’addenda, per tant, el següent pas ha de ser que l’Ajuntament ha de demostrar a la Generalitat que ja té l’edifici construït i, per tant, s’haurà de començar a exigir que la voluntat de l’addenda passi als fets amb les places públiques. Jo vull mirar al futur perquè l’Ajuntament ja té tots els fonaments per tirar la residència endavant i això és important perquè estem en condicions de complir els terminis en aquest mandat. En principi el 2025 ja estarà construïda i el 2026 entrarà en funcionament.
En polítiques feministes destaqueu la creació d’un centre de recursos per dones. Quines seran les seves funcions i competències?
Un centre de recursos on s’unifiquin tots els serveis a les dones com el SIAD o els serveis d’atenció a les dones. La potenciació de tot aquest treball de sensibilització que fem als instituts i de tots els organismes que treballen per la igualtat és el que volem que doni sentit a aquest centre de recursos.
A més també aposteu per promoure programes per l’educació sexual i afectiva d’adolescents i joves, això ho englobareu també en un model educatiu amb perspectiva feminista i de gènere?
El que plantegem és la continuació del que ja s’està fent i estem veient com vells problemes i vells eixos que pensàvem que s’eliminarien retornen en un determinat sector de joves. El fet de no comptar amb una educació sexual de base i un coneixement potencia que un determinat sector de joves reprodueixi vells delictes. Això s’ha de tractar des de diferents vessants, especialment des d’educació i feminismes. Per això és important implantar un programa educatiu de vila.
El contracte del Servei d’Atenció Domiciliària finalitza pròximament. És un servei essencial on les treballadores del sector reclamen millores. També alguns usuaris. Quina és l’aposta de model del SAD del PSC?
Per nosaltres és un servei instrumental per aconseguir la màxima qualitat de servei a l’usuari. Actualment, s’està prestant mitjançant un mitjà propi, és a dir, no és que estigui contractat per una empresa exterior, és que és un mitjà propi. El consorci que ens presta aquest servei és un consorci al qual l’Ajuntament forma part. És una extensió més del servei municipal tal com ho és l’empresa municipal Molivers. Si el focus es vol posar en la precarització d’aquest sector, especialment dels treballadors i treballadores, vol dir que nosaltres estem obligats a mantenir un conveni del sector en el qual si nosaltres volguéssim anar a màxims, no ens deixarien aquells que ens fiscalitzen a nosaltres. Aquest és l’exemple d’aquells que confonen les ambicions legítimes amb el marge de maniobra que té l’ajuntament.
Enguany, heu ampliat les places a l’escola bressol la Traca i l’any vinent s’espera que s’ampliïn 33 més. La gratuïtat d’I1 i I0 al final acabarà arribant. Creus que aquesta ampliació és suficient?
Això està per veure. Eliminar la totalitat de la llista d’espera és complicat quan vas a correcuita per les decisions de les altres administracions. La nostra resposta l’any passat van ser una sèrie de mesures que no eren les més adients per solucionar el problema. Aquest any ampliem un total de 33 places i l’any vinent 33 més.
Ara bé, també cal posar en relleu que la decisió que posa la Generalitat no és que les places siguin universals i garantides per tothom. Mentre no es decreti l’educació infantil com una etapa educativa universal, no es pot garantir l’accés. Cal que la Generalitat acompanyi pressupostàriament als municipis en aquesta decisió.
En matèria de cultura, quan entrarà en funcionament el Museu del Renaixement? Quines propostes en matèria de cultura prioritzareu per la pròxima legislatura?
Per al proper mandat ens hem proposat tenir més espais per a la cultura. Entre ells, el museu del Renaixement, que entrarà en funcionament durant la pròxima legislatura. A nivell d’equipaments plantegem que sigui un mandat que prioritzi l’ampliació de les instal·lacions esportives. També volem continuar amb línies de programació estable per la cultura en totes els seus vessants. Igualment, també apostem per implantar el consell de la cultura per tal de trobar més sinergies entre tots.

Quin resultat espereu de cara a les eleccions?
Nosaltres estem il·lusionats en reeditar aquesta majoria i ampliar-la respecte a la victòria que vam assolir el 2019. Els molinencs i molinenques ens transmeten que estan contents amb la feina feta malgrat que nosaltres creiem que encara no és suficient. Demanem, per tant, la confiança per continuar transformant Molins de Rei.
A l’hora de constituir el nou Ajuntament, estàs obert a parlar amb tots els grups polítics per arribar a acords de govern?
Hi ha una novetat que és la presentació de la candidatura de Vox amb la que nosaltres sí que tenim una línia vermella. Amb la resta de partits estem oberts a parlar igual que vam fer el 2019. En la majoria de les candidatures hi ha una àmplia coincidència en les propostes, per tant, considerem que ningú és prescindible a l’hora de treballar en la millora de Molins de Rei.
Les preguntes més personals del candidat del PSC, Xavi Paz
Edat
51
Què vas estudiar?
Fisioteràpia.
A què et dediques?
Actualment sóc alcalde de Molins de Rei.
Quants anys fa que vius a Molins de Rei?
Tota la vida excepte dos anys que vaig viure a Barcelona.
Tens fills?
No.
Quina va ser la teva motivació per fer política a Molins de Rei?
Donar compliment a una educació pública, a un sentiment d’ajuda i sobretot a una voluntat per millorar Molins de Rei.
Quines són les teves aficions?
L’esport, les arts escèniques i viatjar.
Últim viatge
A Setmana Santa tres dies a Còrdova.
Escull un lloc de Molins de Rei
L’edifici del Molí perquè representa una part sustancial de tota la nostra voluntat de millorar Molins de Rei.