Habitatge, sostenibilitat, mobilitat i equipaments han estat els quatre eixos més destacats del debat d’alcaldables celebrat al Foment Cultural i Artístic organitzat per Viu Molins de Rei i Ràdio Molins de Rei.
El Foment Cultural i Artístic va acollir el debat entre sis alcaldables a les eleccions municipals de Molins de Rei. Organitzat per Ràdio Molins de Rei i Viu Molins de Rei, va desenvolupar a fons quatre conceptes que han estat clau per tots els partits polítics durant la campanya electoral: mobilitat, sostenibilitat, habitatge i equipaments. S’uneix d’aquesta manera als col·loquis sobre la urbanització dels barris de muntanya, la reforma de la Gravera, les persones amb discapacitat i a la cultura, en una campanya farcida de contraposició d’idees.
La cita d’alcaldables va amb l’assistència del candidat del PSC, Xavi Paz; el candidat d’Ara Molins, Ramon Sánchez; la candidata d’ERC, Marta Espona; el candidat de Molins en Comú Podem, Lucas Ferro; la candidata d’Enlaira Molins, Txell Galobart; i el candidat del PP, Antonio Valverde. El debat ha estat moderat pels periodistes de Ràdio Molins de Rei Oriol Romeu i Sílvia Artés.

Els sis alcaldables van trobar el consens en molts dels punts que es van debatre, malgrat també hi va haver moments de confrontació entre els mateixos. Tot plegat va estar marcat més per la proposició d’idees que poden marcar el futur de Molins de Rei que no pas la picabaralla política. El to sempre va ser respectuós.
Desencallar l’aparcament i millorar l’accessibilitat de les voreres
Una de les problemàtiques abordades al debat va ser, en primer lloc, la mobilitat i, especialment, l’aparcament. Dintre de cada bloc cadascun dels alcaldables havia de respondre a una pregunta concreta i posteriorment quedava obert el torn de debat lliure, on es podia contraposar idees i afrontar altres temes.
En aquesta ocasió, el debat es va centrar principalment a contraposar idees sobre les solucions a la problemàtica d’aparcament que hi ha a alguns dels barris del municipi. Mentre partits com ERC i En Comú Podem acusaven el govern municipal d’haver-se tancat en banda a l’hora d’estudiar la possibilitat de construir aparcaments soterrats a la plaça U d’Octubre i al parc Pont de la Cadena, Xavi Paz, alcalde i candidat del PSC, es defensava al·legant que, especialment en el segon cas, “perjudicaria greument la transformació verda de la plaça”.

En aquest sentit, el candidat del PP, Antonio Valverde, que també es va mostrar a favor d’ampliar les places de pàrquing, també va parlar de l’adaptació del Centre Vila a les persones amb necessitats especials, especialment pel que fa a la mobilitat en cotxe, i va remarcar que “cal tancar el Centre Vila, però prioritzar a les persones que, per diverses situacions, necessiten el cotxe i viuen en el barri”. La candidata d’Enlaira Molins, Txell Galobart, per la seva banda va explicar la necessitat de canviar el contracte amb l’empresa SABA, actual gestora del pàrquing del Mercat Municipal, per arribar a un acord “per garantir la gratuïtat de la primera hora i mitja d’aparcament” i d’aquesta manera facilitar l’accés al comerç.
Un altre dels temes que van sortir en aquest primer bloc de debat va ser la neteja al municipi. L’empresa de neteja, en aquest cas, ha estat sancionada per l’Ajuntament, a més d’haver-hi diversos treballadors que es queixen de les condicions laborals. En aquest sentit, Ramon Sánchez va assegurar que actualment hi ha una licitació “pendent d’una al·legació” i que, per tant, l’Ajuntament està en un procés “d’impàs”. Les crítiques cap a l’actual govern, però, van vessar principalment sobre la “falta de planificació dels serveis”, com exposava Lucas Ferro, que a més també aposta per una municipalització del servei. Valverde va parlar d’un problema de control i supervisió.
Per altra banda, un dels altres temes abordats va ser la millora dels carrers de la localitat, on la candidata d’ERC, Marta Espona, va apostar per començar la millora de totes les voreres “perquè puguin estar adaptades a tothom” i per una “intervenció ràpida en l’asfaltatge dels carrers”. En aquest punt, el candidat del PSC, Xavi Paz, també hi va estar d’acord, remarcant que és necessari “que totes les voreres han d’estar adaptades”.
Millora en la sostenibilitat del municipi
Un altre dels temes que han estat cabdals durant tota la campanya ha estat el medi ambient, la sostenibilitat i, en concret, la sequera i les mesures específiques en matèria d’aigua. Davant aquest bloc, alguns dels temes que es van tractar va ser la municipalització del servei d’aigua a Molins de Rei proposta que, a més, els comuns porten al programa com una de les mesures estrella.

En aquest sentit, Lucas Ferro, es va mantenir i va assegurar que un dels compromisos del comuns era “exigir a l’AMB torni a Molins la competència de l’aigua”. Alguns partits com Ara Molins, però, es van mantenir contraris a aquesta proposta de Ferro. Ramon Sánchez, de fet, va demanar a Ferro “coherència” i va assegurar que “la gestió de l’aigua l’ha de fer una empresa especialitzada”. Sánchez, a més, en aquesta situació de sequera va proposar fer ús de l’aigua regenerada dels aiguamolls “per la neteja dels carrers” fet que, segons va explicar, mantindria “intacta l’aigua del freàtic per a l’ús de boca”. Continuant amb el tema de l’aigua, Xavi Paz va suggerir la creació d’una xarxa secundària per poder utilitzar aquesta aigua per “al reg i la neteja dels carrers” amb la mateixa finalitat que Sánchez, estalviar aigua que va destinada a l’ús de boca. Sánchez i Paz han governat junts la major part d’aquesta legislatura que s’esgota.
Un dels altres grans temes va ser l’eficiència energètica. En aquest punt, sembla que la majoria dels partits van arribar al consens de continuar millorant l’eficiència energètica dels edificis públics del municipi. Per una banda, Xavi Paz va recalcar la feina feta durant aquest mandat, tot explicat que a finals d’aquest 2023 “hi haurà instal·lades un total de 9 equipaments amb plaques fotovoltaiques”. En la mateixa línia, Ara Molins va proposar la instal·lació de les plaques als sostres industrials dels polígons i la candidata d’Enlaira Molins, Txell Galobart, va apostar per donar ajudes fiscals a les empreses privades “per així ajudar que també puguin fer aquestes instal·lacions”. Marta Espona, per la seva banda, va apostar per “revisar la biomassa” perquè és un recurs que tenim a Molins de Rei i que “està infrautilitzat”.
Garantir l’habitatge a la ciutadania
Un altre dels temes centrals de campanya de tots els partits polítics ha estat l’habitatge, car ja sigui de lloguer o compra. Ara, amb l’aprovació de la nova llei d’habitatge del Govern estatal, els ajuntaments tindran més marge d’actuació davant la situació i una de les preocupacions de la ciutadania és saber què es farà des de l’Ajuntament amb relació a la problemàtica.
En aquest sentit, Lucas Ferro, que ha centrat la seva campanya en la problemàtica de l’habitatge, ho va tenir molt clar: “Cal que l’Ajuntament garanteixi que el 30% de totes les noves promocions estiguin destinades a habitatge assequible”. A més, Ferro va afegir que “cal dotar de més recursos a l’oficina local d’habitatge” així com garantir la construcció de noves promocions d’habitatge públic. En aquest sentit, tots els grups polítics han estat d’acord amb Ferro en la necessitat de poder aplicar aquesta nova llei estatal i poder millorar la situació respecte a l’habitatge. Xavi Paz, per la seva banda, es va comprometre que en proper mandat construirà “150 pisos destinats a habitatge assequible” tant en règim de lloguer com de venda.

ERC va proposar també mesures alternatives a la construcció. Marta Espona va recordar que la competència d’habitatge “no és una competència municipal” i que, per tant, l’Ajuntament també ha d’explorar altres vies per poder garantir l’accés a un habitatge digne. Entre les propostes, Espona va destacar promoure mètodes com “la masoveria urbana” o “l’habitatge compartit entre els joves”.
Debat sobre la residència i més equipaments esportius
El tram final del debat va estar protagonitzat sobre el tema de les necessitades dels equipaments del municipi tant en àmbits esportius com culturals. Un dels equipaments que es troba en primera línia del debat és la nova residència de gent gran. En aquest sentit, Xavi Paz, es va comprometre a què l’edifici estigui enllestit el 2025. El finançament d’aquesta, però va generar cert debat entre els alcaldables. Per una banda, Lucas Ferro, va defensar que la gestió de la residència “ha de ser un equipament 100% públic” i, en canvi, Antonio Valverde, va avançar que “el PP votaria a favor de qualsevol mena de gestió de la mateixa”.
Un dels altres aspectes sobre equipaments que més preocupen és dels espais esportius. El PSC, en aquest sentit, va prometre la construcció del nou poliesportiu a la carpa Mariona per aquest proper mandat. Altres forces polítiques com Enlaira Molins estan d’acord en la construcció d’aquest espai, que Txell Galobart titlla com “absolutament necessària”. Ramon Sánchez, que també està d’acord en la construcció del pavelló nou, també aposta per la construcció de pistes d’atletisme a les Guardioles i Marta Espona, sense negar que existeixi la necessitat de noves construccions, es va desmarcar i apostant per estudiar la distribució i gestió “dels equipaments esportius” i replicar el model de l’escola la Sínia a altres espais. Espona, però, va matisar no estar en contra de la construcció del pavelló, però prioritza “l’exploració d’altres vies”.
Minuts d’or amb una anècdota
En els últims instants del debat, els candidats van tenir un minut d’or per poder demanar el vot. Eren 60 segons lliures per cadascú. Tots els candidats van donar als assistents els diferents motius perquè els hi dipositin la confiança la pròxima jornada electoral. Com a anècdota de la nit, una confusió del candidat del PP, Antonio Valverde: va utilitzar l’últim minut com a rèplica als altres. Dies després va penjar el seu minut d’or a les xarxes socials.