La 43a edició del festival, que es durà a terme del 8 al 17 de novembre, oferirà més de quaranta films d’estrena en l’àmbit nacional. En total es projectaran 114 pel·lícules de 33 nacionalitats diferents.
Arriba el mes de novembre i, amb ell, torna a Molins de Rei el festival de cinema molinenc més esperat. El Terror Molins celebra enguany la seva 43a edició amb una programació que inclou més de quaranta estrenes. En total, 114 pel·lícules –42 llargmetratges i 72 curtmetratges– de 33 nacionalitats diferents es projectaran durant el festival, que se celebrarà del 8 al 17 de novembre, combinant sessions presencials al Teatre de La Peni amb una petita selecció disponible en línia a través de la plataforma Filmin. L’edició d’enguany inclou quatre estrenes mundials, cinc internacionals o europees, trenta estrenes estatals i cinc de catalanes. Aquestes estan repartides en sis seccions competitives: la Secció Oficial, Being Different, Bloody Madness, Ç-Trencada, Globus i TerrorKids. Cadascuna d’aquestes seccions ofereix una àmplia programació de gèneres i estils que aniran des del terror clàssic fins a propostes més experimentals. Aquesta selecció busca que tots els espectadors puguin trobar films que s’adaptin a les seves preferències, així com descobrir nous subgèneres del terror.
Enguany, el festival ret homenatge a Montse Ribé, una prestigiosa artista molinenca d’efectes especials. Des de l’organització han volgut reconèixer la feina de Ribé concedint-li el Premi Honorífic per la seva destacada contribució a la indústria cinematogràfica i el gènere de terror en particular. Ribé, que ha treballat amb grans directors com Pedro Almodóvar i J.A. Bayona, va guanyar l’Oscar per la seva col·laboració en El laberinto del fauno i ha estat peça clau en obres icòniques del cinema de gènere com [REC]4: Apocalipsis o Un monstre em ve a veure.
El festival, a més, ha presentat el seu espot oficial per a la 43a edició, una obra dirigida pel cineasta molinenc Paco Ruiz, que vol retre un homenatge a La matança de Texas, una de les pel·lícules més influents del terror rural. L’espot, que subverteix els rols clàssics del film original amb una lectura actualitzada, reflecteix l’essència i l’evolució del festival al llarg dels anys. Ruiz, també autor del cartell d’aquesta edició, ha volgut donar una nova perspectiva a aquest referent del cinema de terror sense trair el seu esperit original, apel·lant a un públic actual.
Exposicions, literatura i jornades professionals
Aquesta edició del Terror Molins, com ja és habitual, no es limitarà només a les projeccions. Entre les activitats paral·leles hi ha l’exposició Terror a Quatre Rodes by Joso, una mostra de dissenys per engalanar el cotxe oficial del festival que es podrà visitar a partir del 7 de novembre a la Sala d’exposicions Ca n’Ametller. Aquesta exposició, en col·laboració amb Renault, permetrà veure els dissenys seleccionats per l’empresa i impresos en vinil.
A més, el festival oferirà presentacions de novetats editorials centrades en el terror, com La maldición de la luna llena d’Alberto Romo i Raúl Ruiz, América profunda de Rocío Alés, i Cine de Terror contado a los niños de Manuel Mañero. Aquestes presentacions literàries es complementaran amb els Molins Horror Games i xerrades sobre cinema de terror, així com amb les Jornades Professionals que inclouen el IV Fòrum de Coproducció Iberoamericana. La programació completa es podrà consultar al web del festival.
Col·laboracions amb ‘3Cat’ i l’Acadèmia del Cinema Català
Aquest any, el festival estrena dues col·laboracions importants. La primera és amb la plataforma 3Cat, a través del canal SX3, que permetrà als més petits assistir a les sessions de TerrorKids i introduir-los al cinema de terror amb contingut adaptat. També, a partir del 30 de novembre, la plataforma 3Cat oferirà una col·lecció amb títols de cinema de terror en català que han passat pel festival, entre ells el llargmetratge Avemaria i els curtmetratges Agorafòbia, Al Nadal toca fusta, Cases d’algú, La masia, Llengua amb tàperes, Un llit ple de sang i Zombiosi.
D’altra banda, el Terror Molins col·labora amb l’Acadèmia del Cinema Català en l’Acció de Recuperació del Patrimoni Cinematogràfic, que aquest any porta per títol El cinema de terror: una geografia del gènere a Catalunya. La selecció inclou vuit títols emblemàtics, comissariats per l’investigador Jordi Sánchez Navarro, i es presentarà al festival amb una taula rodona protagonitzada per figures com el director Jaume Balagueró i la crítica Desirée de Fez.
El festival també comptarà amb un ampli jurat per avaluar les diferents seccions, incloent figures com Rocío Alés, escriptora i docent; Caye Casas, guanyador de la darrera edició amb La mesita del comedor; i Júlia Lara, actriu. Cada secció tindrà el seu propi grup d’experts, encarregats de premiar les propostes més innovadores i impactants.