El Consell Metropolità ha aprovat un estudi de viabilitat per posar en marxa un concurs públic de gestió del servei d’aigua per al 2025 amb el suport del PSC, Junts i Vivim Montcada. Aquest fet allunya la possibilitat d’una gestió pública del servei d’aigua a Molins de Rei i set municipis més.

Aquest dimarts, el Consell Metropolità -màxim òrgan de gestió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)- ha aprovat la realització d’un estudi de viabilitat per a un contracte de concessió del subministrament d’aigua per al 2025 per a Molins de Rei i set municipis més. El punt s’ha aprovat amb els vots favorables del PSC, Junts per Catalunya i Vivim Montcada. Han votat en contra En Comú Podem-Confluències, Junts per Tiana, Esquerra Republicana de Catalunya, Partit Popular, i l’abstenció de Compromís per Torrelles i VOX.
A Molins de Rei el contracte amb Aqualia va finalitzar el 31 de desembre del 2023 i, finalment, per tal de garantir el subministrament a la població es va signar un acord de continuïtat per un període d’un any prorrogable per poder garantir el subministrament als veïns i veïnes. El passat mes de febrer el Consell Metropolità va aprovar la creació de comissions mixtes per traspassar la competència del subministrament de l’aigua d’aquests vuit municipis a l’ens supramunicipal. La mesura, que es va aprovar amb els vots a favor del PSC, Junts, ERC i Comuns, es va presentar com un primer pas per solucionar la situació actual de la gestió del servei a Molins de Rei i a la resta de municipis que es trobaven en la mateixa situació.
En aquest aspecte, el debat ha generat una tensió entre el govern de l’AMB, format pel PSC, Junts, Comuns i ERC. La vicepresidenta del cicle de l’aigua de l’AMB, Belén García (PSC), ha explicat que l’estudi elaborat per la comissió mixta avala ambdós models, només decantant-se en un dels nou punts estudiats per la gestió directa de l’ens supramunicipal. Comuns i ERC, que han votat en contra de la concessió del subministrament, han defensat la gestió directa a través d’una empresa pública. De fet, ambdues formacions han fet al·lusió a un estudi de l’any 2022 que va concloure que la gestió directa permet tarifes d’entre un 7% i un 10% més barates. De moment, per tant, si hi ha un estudi per obrir un concurs i una licitació sembla que la gestió de l’aigua no serà pública.
Obrir un concurs per al 2025
L’AMB té la competència des de l’any 2010 del servei de subministrament d’aigua dels municipis metropolitans. Per aquest motiu, és el govern de l’AMB, i no l’Ajuntament de Molins de Rei, qui decideix sobre el model de gestió. No obstant això, tots els ajuntaments estan representats a l’AMB.
Ara, per al 2025, l’AMB obrirà un concurs en bloc per al subministrament d’aigua dels vuit municipis afectats -Molins de Rei, Corbera de Llobregat, La Palma de Cervelló, Cervelló, Ripollet, Sant Cugat del Vallès, Sant Andreu de la Barca i Tiana- però queda per veure quina serà l’empresa que agafarà la concessió. En aquest sentit, cal recordar que no és possible integrar-lo a Aigües de Barcelona -societat mixta que dona el servei a la resta de municipis metropolitans de la qual un 85% de la titularitat és d’Agbar (70%) i Caixabank (15%) i un 15% de l’ens supramunicipal-, ja que existeix una sentència del Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya (TSJC) de l’any 2020 que no ho permet.
Encara queda per conèixer la postura del govern municipal de Molins de Rei al respecte, ja que l’acord de govern signat el juny del 2023 entre PSC i Comuns tenia inclòs l’estudi de la gestió pública del servei de subministrament d’aigua amb l’AMB.
Aigua és Vida demana apostar per un model públic
L’associació Aigua és Vida, davant l’aprovació de l’estudi per realitzar un nou contracte concessionari per part del Consell Metropolità, ha apuntat que el govern de l’ens supramunicipal, liderat pel PSC, amaga les conclusions de l’estudi de 2022 -al qual han fet referència Comuns i ERC- que defensa la gestió pública com el model més avantatjós per als vuit municipis afectats. En aquest sentit, consideren que l’inici dels tràmits per a una concessió privada, sense justificar prèviament el rebuig a la gestió directa, pot constituir un cas de prevaricació.
També apunten que el fet que la competència en la gestió de l’aigua sigui de l’AMB dificulta la remunicipalització del servei. L’organització, en aquest aspecte, exigeix modificar aquesta legislació “per garantir que els ajuntaments puguin decidir el model de gestió”, tal com succeeix fora de l’àmbit metropolità. En aquest aspecte, demanen apostar per un mode públic ja que, segons expliquen “l’informe de preus de l’ACA de 2023 apunta que la gestió pública ofereix l’aigua un 30% més barata”.
Tal com diu la dita ” Si no puedes convencer, confunde ” i aixó és el perqué han estat entrenats els politics i les entitats que ens governen. Lamento molt que tots aquest ciutadans de Molins de Rei que representen l’identitat cultural de la ciutadania i que es pot palpar al programa per la Radio, El divendres faves tendres amb el Josep Moltano (en nómina de funcionari de l’Ajuntament) i Judith Herrera ( grauit, portaveu de la Residencia ) : el Malolo de Sant Vicens , en Josep Lluis Bruno, la Ortuño , en Peñalvert , la Raventós , JM Torner de Vallvidrera, en José Quesada, la Carbonell, la Gibert , la Piñol, la Reyes, la Laura Iglesias, en Miquel, Montse Rubió , Natalia Pallejà, la Marquez, etc, etc , que seria interesant saber qui te ingres al Viu i qui enten aquesta noticia
El Consell Metropolità és el mateix que l’AMB ? La AMB ha aprovat un estudi o ja la viabilitat per posar en marxa un concurs públic de gestió del servei d’aigua per al 2025 a Molins de Rei i allunya la possibilitat d’una gestió pública del Ajuntament del servei d’aigua a Molins de Rei.
Llastimós i penos , que amb aquest govern del PSC-Molins a Molins de Rei sempre anem als últims , depresa i corrent , com va pasar alb les cubes de La Rierada , Ara el contracte amb Aqualia ja va finalitzar el 31 de desembre del 2023 i, finalment, depresa i corrent , per tal de garantir el subministrament a la població es va signar un acord de continuïtat per un període de 1 any prorrogable per poder garantir el subministrament a Molins El mes de febrer de 2024 el Consell Metropolità va aprovar el traspassar la competència del subministrament de l’aigua d’aquests de Aqualia a l’ens supramunicipal AMB .
Ara, la vicepresidenta del cicle de l’aigua de l’AMB, Belén García (PSC), ha explicat que l’estudi elaborat per la comissió mixta de l’AMB avala ambdós models, Quins moldels son ? I només decantant-se en un dels nou punts estudiats per la gestió directa de l’ens supramunicipal ERC … Qui ho enten ? , A nivell de Molins de Rei s’ha tingut en compte l’opinió del geóleg Josep Raventós, la força tècnica i argumental de la CUP-Molins , sap d’aquestes questions , i que la gestió permet tarifes d’entre un 7% i un 10% més barates, si la la gestió de l’aigua fos pública.
Ara, per al 2025, l’AMB obrirà un concurs per al subministrament d’aigua a Molins de Rei ? i queda per veure quina serà l’empresa que agafarà la concessió. No sabem el perqué no és possible integrar-lo a Aigües de Barcelona -societat mixta que dona el servei a la resta de municipis metropolitans de la qual un 85% de la titularitat és d’Agbar (70%) i Caixabank (15%) i un 15% de lla AMB , per corrupcions i comisions , segons una sentència del Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya (TSJC) de l’any 2020 que no ho permet.
Ens queda saber la postura del govern municipal PSC de Molins de Rei al respecte, que de segur serà, com sempre, el no fer res , i l’acord de govern signat el juny del 2023 entre PSC i Comuns que tenia inclòs l’estudi de la gestió pública del servei de subministrament d’aigua amb l’AMB, per el sou municipa d’en Lucas Silvano Ferro Soler ( Podemos) , s’ho pasaran pel forro.
Ara sabem , per mitjamça de l’associació Aigua és Vida, davant l’aprovació de l’estudi per realitzar un nou contracte concessionari per part del Consell Metropolità, ha apuntat que el govern liderat pel PSC- Catalunya , amaga les conclusions de l’estudi de 2022 , i que la gestió directa, pot constituir un cas de prevaricació , i que també de que la competència en la gestió de l’aigua sigui de l’AMB dificulta la remunicipalització del servei en un futur. , i que, segons expliquen “l’informe de preus de l’ACA de 2023 apunta que la gestió pública ofereix l’aigua un 30% més barata.
Qui controla el subministrament d’aigua a Catalunya? Quins municipis tenen gestió pública i en quins casos està en mans privades? Quines grans corporacions hi ha al darrere?
Sabem que les empreses privades, per comisions als politica i corrupcions, tenen el monopoli de l’aigua a la població de Catalunya i la gestió d’aigua està controlat per una empresa privada o amb participació privada majoritària. I entre les corporacions que controlen el negoci hi ha un nom que destaca per sobre de la resta hi està Agbar. Agbar, es un gegant, sota control francès que gestiona el negoci del aigua a Catalunya
El grup Agbar és propietat en l’actualitat de la multinacional francesa Veolia, que al principi del 2022 va adquirir el 89% de les accions de Suez. Aquest grup, també francès, tenia el domini d’Agbar des que va comprar la companyia l’any 2008 en el marc d’una oferta pública d’adquisició (OPA) conjunta amb La Caixa.
El president executiu de la companyia és des de 2010 Àngel Simón, directiu històric del grup que durant els anys vuitanta va exercir diversos càrrecs públics en l’àmbit metropolità. Simón va ser el primer gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), aleshores una mancomunitat de municipis concebuda com una representació de l’hegemonia del PSC en la conurbació barcelonina, i es va incorporar a Agbar el 1995.
La corporació opera a través d’una vintena de societats, i controla totalment l’empresa Sorea, posseeix gairebé el 80% de la Companyia d’Aigües de Sabadell (CASSA), el 68% d’Aigua de Rigat (a Igualada) i té el 49% de l’Empresa Municipal d’Aigües de Tarragona (EMATSA).
Però la joia de la corona d’Agbar és el seu control sobre el subministrament de l’aigua a la conurbació de Barcelona i la multinacional opera a través de l’empresa Aigües de Barcelona – Empresa Metropolitana del Cicle Integral de l’Aigua
L’AMB va impulsar l’any 2012 sota el control del PSC i de CiU la creació d’aquesta societat mixta, i li va adjudicar de forma directa el subministrament de l’aigua. Però, el 2016, una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar la concessió a Aigües de Barcelona, apreciant “vicis en el procés de contractació” quan es va constituir l’empresa mixta , corrupció politica i pagaments ilegals.
Segons el TSJC, Agbar havia prestat històricament el servei als municipis metropolitans, però sense una concessió amb validesa legal autoritzada per l’administració competent.
No és l’únic cas en què la gestió de l’aigua en mans d’Agbar ha acabat als tribunals. Segons les dades recopilades per CRÍTIC, Agbar ha impulsat procediments judicials contra 42 municipis catalans
Des de l’arribada d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona els Comuns han mantingut un conflicte obert amb Agbar. i què Colau va acusar Agbar d’oferir diners a influencers perquè la critiquin i de difondre una campanya de fake news per desprestigiar-la.
Aqualia, la filial d’FCC que controla l’aigua a Molins de Rei , també controla les zones turístiques i segons el nombre d’abonats es troba en 2ª ranking , El grup Aqualia, que pertany a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), la corporació propietat dels multimilionaris Carlos Slim i Esther Koplowitz. FCC també té participació d’un fons d’inversió australià, IFM Investors. A vegades, els interessos d’Aqualia i d’Agbar han anat de bracet. Les dues grans corporacions es van unir sota la societat Girona, SA, PORTES GIRATORIES : L’exconseller Santi Vila va fitxar per Aigües de Banyoles , David Madí va ser un estret col·laborador d’Artur Mas , son persones referencial de l’univers ideològic de Junts