El consistori ha aprovat el pla local d’actuació en l’àmbit de la discapacitat per al període 2025-2028. El document consta de 36 accions dividides en tres eixos i servirà de full de ruta per impulsar polítiques d’inclusió i accessibilitat.

El ple municipal ha aprovat el pla local d’actuació en l’àmbit de les persones amb discapacitat per al període 2025-2028. Aquest document servirà com a full de ruta per definir les polítiques municipals de discapacitat durant els pròxims quatre anys. La seva aprovació, que va ser per unanimitat de tots els grups polítics, es va dur a terme en un ple extraordinari celebrat a la sala d’actes de la biblioteca municipal, ja que la sala de plens de l’Ajuntament no és accessible per a persones amb mobilitat reduïda.
L’acte va comptar amb una gran assistència, amb representants d’entitats com Enreda’t, l’ONCE, Acosu, Molins de Mar i el Club Boccia Molins de Rei, que van omplir la sala per donar suport a la iniciativa.
Les entitats demanen millores tangibles
Les entitats molinenques per les persones amb discapacitat han valorat positivament l’aprovació del nou pla, però han assenyalat la necessitat que aquest es tradueixi en millores reals i tangibles per a les persones amb discapacitat i les seves famílies.
Carme Garcia, representant de l’entitat Enreda’t, va expressar una satisfacció moderada amb l’aprovació del document. “Estem moderadament contents. Hi ha nens, joves i adults amb discapacitat, i la discapacitat està als nostres barris i municipis”, va afirmar. Garcia va insistir que, tot i que el pla recull mesures importants, les famílies sovint no són escoltades com caldria. “Ens ha agradat que hi hagi un compromís per part de tots els partits polítics, però les persones amb discapacitat formen part de la nostra societat i no podem permetre que continuïn patint d’aquesta manera”, va afegir. A més, va destacar la importància de garantir places per a persones amb discapacitat a la futura residència per a la gent gran. “També cal reservar places per a persones amb discapacitat que, quan les seves famílies ja no les puguin cuidar, no es quedin desemparades”, va reclamar.

Marc Esteban, president de la nova entitat Molins de Mar, va posar el focus en les dificultats econòmiques i d’habitatge que afronten moltes persones amb discapacitat. “Viure aquí és un luxe. Per a les persones amb discapacitat, llogar un pis és un luxe”, va denunciar, assenyalant la manca de garanties a l’hora d’accedir a diferents ajuts públics. També va remarcar que les feines que s’ofereixen sovint a aquest col·lectiu no permeten una vida digna. “Si les feines que ens ofereixen són a mitja jornada i cobrem 700 euros, tampoc podem viure”, va criticar. A més, va denunciar la manca de suport per a aquelles persones que, tot i tenir una discapacitat reconeguda, no tenen cuidadors assignats. “Hi ha persones que necessitem acompanyament i tenim proves que ho justifiquen, però continuem sense dret a cuidadors”, va lamentar.
Altres participants en el ple van expressar preocupacions similars. Una mare d’una persona amb discapacitat psíquica va explicar que, al llarg dels anys, sempre s’ha trobat amb el mateix problema: “Nosaltres sempre estàvem derivats a serveis socials”. També es va posar de manifest la necessitat de millorar els espais de participació i donar més veu a les famílies. “Sempre ens trobem amb buits. Els polítics us heu de posar les piles perquè els consells de participació funcionin”, va advertir una altra assistent. En la mateixa línia, es va reivindicar la necessitat de polítiques que garanteixin drets efectius més enllà de les ajudes econòmiques. “Les famílies i les persones amb discapacitat necessitem drets, no diners”, van cloure.
Un pla amb 36 actuacions
A Molins de Rei hi ha registrades 1.885 persones amb discapacitat, un col·lectiu que es beneficiarà directament de les accions incloses en el nou pla local d’actuació. El document s’articula al voltant de tres línies estratègiques principals: la promoció de la vida autònoma, l’accessibilitat universal i la inclusió social. A més, inclou un total de 36 actuacions concretes que tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat al municipi, garantint una resposta adaptada a les seves necessitats.
L’elaboració del pla ha comptat amb l’assessorament i suport tècnic de la Fundació Pere Tarrés, així com amb la participació activa de persones vinculades a l’àmbit de la discapacitat. A través de diverses eines i processos participatius, s’han recollit opinions i experiències per tal de definir accions que donin resposta a les necessitats actuals i futures d’aquest col·lectiu a la vila. A més, tal com es va destacar durant el plenari, el pla és un document viu, obert a noves aportacions i millores. Per aquest motiu, es crearà una ‘Taula de Discapacitat’ que permetrà continuar donant veu a les persones amb discapacitat i fer un seguiment de les mesures adoptades, garantint així la seva evolució i adequació a la realitat del municipi.
La regidora de Discapacitat, Ainoa García, va destacar al ple que el pla “és un full de ruta que recull les demandes expressades per les persones amb discapacitat del municipi”. A més, va subratllar que es tracta “d’un document viu”, que podrà ser revisat i actualitzat en funció de les necessitats del col·lectiu. García també va posar en valor la implicació activa de les entitats durant tot el procés d’elaboració del pla, remarcant la importància de la seva col·laboració per garantir polítiques inclusives i efectives.
L’oposició celebra el pla però lamenta que arriba tard
Els grups de l’oposició han valorat positivament l’aprovació del pla de discapacitat, però han assenyalat mancances en la seva planificació i execució. La portaveu d’ERC, Marta Espona, va criticar durant el debat el fet que s’hagués de celebrar un ple extraordinari en un espai alternatiu per manca d’accessibilitat a la sala de plens. “Això evidencia com encara vivim en una societat que no és accessible“, va afirmar. També va lamentar que el pla, malgrat recollir 36 accions concretes, “no inclogui un calendari d’actuacions” ni la figura d’un tècnic que en garanteixi l’execució. “No posarem cap pal a les rodes, però lamentem el temps que s’ha perdut”, va afegir.

El portaveu d’Ara Molins, Ramon Sánchez, per la seva banda, va destacar la importància que aquest pla no quedi només en paper, sinó que es porti a terme amb un compromís ferm per part de tots els grups municipals. “És responsabilitat de tots els que estem en aquesta sala que el pla es desenvolupi i tingui la visibilitat que es mereix”, va afirmar. També va recordar que aquest document dona resposta a una necessitat llargament reivindicada per les persones amb discapacitat del municipi. “És una demanda històrica i hi ha moltes persones que necessiten aquest pla. No podem permetre que quedi en l’oblit ni que la seva aplicació s’allargui més del compte”, va advertir, tot demanant un seguiment constant de les accions proposades per garantir-ne l’efectivitat.
Per la seva banda, Lucas Ferro, tinent d’alcalde i portaveu de Molins en Comú Podem, va defensar que el pla encaixa dins dels eixos estratègics del govern municipal i suposa un pas endavant en la construcció d’un municipi més accessible i inclusiu. “Tots i totes hauríem de poder gaudir del municipi amb el mateix grau d’autonomia”, va subratllar. A més, va valorar el compromís de l’Ajuntament amb l’accessibilitat, la inclusió i la participació de tota la ciutadania, remarcant que aquest pla ha de servir per consolidar aquests principis en el dia a dia del municipi.