El document es va aprovar al darrer ple del mes de març. En total inclou 159 actuacions, de les quals 43 son noves, englobades en tres línies d’actuació que s’aniran desenvolupant al llarg de quatre anys.

El ple municipal ha aprovat aquest mes de març el nou Pla Educatiu de Vila (PEV) per al període 2025-2028. Aquest pla és una eina estratègica per a l’orientació i la sistematització de les polítiques educatives del municipi durant els pròxims quatre anys. El PEV s’ha dissenyat al voltant de tres eixos principals i inclou un total de 159 accions, de les quals 43 són de nova incorporació.
Algunes de les accions més destacades del document són les relacionades amb el foment de l’ús del català o l’impuls d’un nou model d’escola bressol, que s’incorporen respecte a altres plans educatius anteriors. En aquest sentit, el PEV, a proposta d’ERC, inclou com a objectiu prioritari impulsar l’ús del català en totes les franges d’edat; tant entre infants, garantint la seva presència en les activitats educatives; com entre adults, fomentant l’aprenentatge de la llengua.
Pel que fa a les escoles bressol, es preveu la seva internalització -és a dir, que les públiques estiguin gestionades directament per l’Ajuntament-, la creació d’una xarxa de coordinació per a l’etapa 0-6 anys i l’adaptació de l’oferta educativa a les necessitats de les famílies, amb tarifació social i nous models de casals d’estiu.
Segons expliquen fonts municipals a Viu Molins de Rei, el desenvolupament d’aquest document s’ha fet a través d’un programa d’assessorament de la Diputació de Barcelona, cosa que permet no suposar cap cost per a l’Ajuntament. A més, per al desenvolupament de les accions s’ha comptat amb la implicació activa de diversos agents educatius, institucions i entitats locals, en un procés participatiu que ha permès identificar els principals reptes del sistema educatiu. El pla va ser aprovat per unanimitat per tots els regidors i regidores del ple, consolidant així un acord ampli per millorar l’educació al municipi.
Un total de 159 accions a desenvolupar en quatre anys
El PEV s’articula al voltant de tres grans dimensions: l’educació al llarg i ample de la vida, l’educació en l’àmbit comunitari i l’educació per a la convivència i la cohesió social. A través d’aquest marc, el pla preveu el desplegament de 159 accions, de les quals 86 són de continuïtat respecte a plans anteriors, 43 són noves i 30 suposen una millora de projectes ja existents, segons expliquen els seus impulsors. Aquestes accions s’executaran en dos biennis: durant el primer (2025-2026) es preveu que es posin en marxa la majoria de les mesures previstes, mentre que en el segon (2027-2028) es consolidaran i es farà l’avaluació dels resultats, amb la incorporació de dues accions addicionals.
Entre les accions més destacades del PEV, hi ha l’elaboració d’un pla de manteniment i millora dels centres educatius per garantir infraestructures en condicions òptimes, la creació d’una taula de coordinació entre les etapes del primer i segon cicle d’Educació Infantil i el reforç de l’orientació laboral i acadèmica per als joves amb serveis d’assessoria i formació. A més, es promourà la igualtat d’oportunitats amb iniciatives per trencar estereotips de gènere en la tria de vocacions, i es potenciaran accions de promoció de la salut, com el foment d’una alimentació equilibrada. També es crearà un servei de ludoteca per a famílies amb infants i joves als centres cívics per afavorir la conciliació i l’educació en el lleure. A més, es preveu reforçar la detecció d’alumnat amb necessitats educatives especials, ampliar la dedicació horària del personal de l’Oficina Municipal d’Escolarització i consolidar el programa Magnet per combatre la segregació escolar.
L’elaboració i desplegament del PEV s’ha estructurat en sis fases de treball, des de la generació de condicions i diagnosi de la realitat educativa fins a la definició d’objectius i accions concretes. El procés ha estat supervisat pel Consell Educatiu Municipal (CEM), que actuarà com a òrgan de governança i seguiment del pla. A més, es crearà una comissió de seguiment per garantir-ne l’aplicació i adaptar-lo a les noves necessitats que puguin sorgir.
Manca de calendari d’execució i preocupació pel tancament del Patufet
Durant el debat d’aprovació del PEV a la sessió plenària, Marta Espona, portaveu d’ERC, va destacar que el pla, tal com està plantejat “és un recull de totes les iniciatives formatives que es duen a terme al municipi”. En aquest sentit, Espona va dir que trobava a faltar un calendari d’execució de les 159 accions previstes, ja que, si no hi ha una planificació de la implementació de les mesures, el document pot quedar en paper mullat.
A més, va agrair al govern municipal format pel PSC i Molins en Comú Podem haver admès la proposta del grup d’incloure en el pla mesures específiques per promoure l’ús del català entre els infants i facilitar-ne l’aprenentatge per a les persones adultes, atès que l’ús social de la llengua està en retrocés. “És fonamental reforçar l’ensenyament del català en tots els àmbits educatius”, va afirmar.
Per la seva banda, Rocío Segovia, regidora d’Ara Molins, va aprofitar el debat per posar sobre la taula el tancament de l’escola bressol El Patufet i va preguntar al govern municipal quines mesures es prendran per donar resposta a les famílies afectades. En aquest sentit, el seu company de partit, Ramon Sánchez, va criticar la manca d’actuació prèvia per evitar aquesta situació. “Fa molt que sabem que El Patufet tenia dificultats i creiem que es podria haver fet alguna cosa des de l’administració”, va assenyalar.
Davant d’aquestes preocupacions, el regidor d’Educació, Lucas Ferro, va explicar que l’Ajuntament té una capacitat d’intervenció molt limitada en centres d’educació infantil privats. A més, va argumentar que factors com la gratuïtat del curs d’I2 i la disminució de la natalitat han contribuït al tancament de diverses escoles bressol. “És una realitat que afecta molts municipis, i hem de trobar solucions adaptades a aquest nou context”, va concloure.