L’auditoria de la Diputació de Barcelona conclou que si el pressupost del 2010 s’hagués fet seguint els criteris comptables recomanats s’hauria tancat amb 191.000 euros negatius en lloc dels 1,3 milions d’euros positius que es van dir en el seu moment.
L’auditoria encarregada a la Diputació de Barcelona s’ha fet esperar però per fi s’ha fet pública. La principal conclusió és que el resultat real dels comptes de l’Ajuntament de Molins de Rei al tancament de l’exercici 2010 és de 191.000 euros negatius, un resultat ben diferent al resultat comptable aprovat per l’anterior govern (ICV, ERC i CiU) que donava un resultat positiu de 1,3 milions d’euros.
La diferència entre el saldo positiu i negatiu d’uns i altres es deu a l’aplicació dels criteris comptables recomanats per la Sindicatura de Comptes, “uns criteris basats en la prudència i el rigor”, emfatitza el regidor de Finances, Ferran Espinosa, qui considera l’auditoria “un full de ruta per continuar posant seny i ordre en la gestió de l’Ajuntament”. En aquests 1,3 milions d’euros s’incloïen ingressos de multes d’anys anteriors que l’Ajuntament no ha cobrat i impostos que ha girat per cobrar però que dubtosament arribarà a recaptar algun dia ja que, per exemple, hi ha algunes empreses que han fet suspensió de pagaments.
“No parlem d’il·legalitats, parlem simplement de que segons les regles de joc que ens imposem ara l’auditoria diu que el 2010 s’hauria tancat amb dèficit”, va voler deixar clar l’alcalde, Xavi Paz, en roda de premsa, acompanyat del regidor de finances, Ferran Espinosa, i el primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals.
Una auditoria molt esperada
Xavi Paz ha destacat que amb la publicació de l’auditoria, que es pot consultar a la pàgina web municipal, “es compleix el compromís donat al assumir l’alcaldia de fer pública l’auditoria sobre les finances municipals i posar ordre a la gestió de l’Ajuntament”. Tant el PSC com CiU portaven la realització d’una auditoria a l’inici i al final del mandat en el seu programa electoral i així ho van plasmar en el pacte que va segellar la sociovergència.
Per a l’alcalde, el que s’han trobat al consistori és “desordre i dèficit de gestió, ni forats ni deute”, el que Paz atribueix a “un excés de burocràcia i una manca d’ordre i diligència en els processos”. És una queixa que els socialistes ja expressaven quan estaven a l’oposició, especialment després de la publicació dels informes de la interventora, la dimissió d’Enric Franch com a regidor de Finances i la presentació de l’auditoria dels comptes del 2009. En aquell moment, en plena precampanya electoral, el PSC ja va xifrar en 400.000 euros la quantitat de diners que desvirtuava el pressupost, una xifra que finalment ha ascendit a 1,3 milions d’euros.
Segons l’equip de govern, “l’auditoria avala la decisió de basar-se en els criteris de la Sindicatura de Comptes”, els que ja s’han seguit en l’elaboració del pressupost d’aquest any. D’aquesta manera, l’equip de govern no va comptar amb aquests 1,3 milions d’euros que l’anterior mètode comptabilitzava a l’hora de preparar el seu primer pressupost.
CiU no fa autocrítica
Segons va apuntar el convergent Joan Ramon Casals, “si avui haguéssim seguit els anteriors criteris ens trobaríem amb una despesa més gran, ja que ens basaríem en superàvits ficticis”. Les paraules del primer tinent d’alcalde es referien a un anterior equip de govern del qual, per les seves paraules, semblava que CiU no formés part. Preguntat pel seu paper en el tripartit juntament amb ICV i ERC, Casals es va definir com “molt crític amb la gestió econòmica de l’anterior govern” però va obviar que en el seu moment va votar a favor dels comptes.
:S quants a la presó?
Crec que no teniu tota la informacio…els balanços es poden presentar de moltes maneres… i en aquest cas els que ho presenten no ho diuen tot…
la diferència és considerable, aquí algú menteix o amaga coses molt bé. si que es poden presentar les coses de moltes maneres, però això acaba sent una falta molt gran de respecte pel poble, per dir només el cas de Molins.
Quien nos puede asegurar que las reglas de juego de la auditoría satélite(amiga) de la Diputación de Barcelona és la adecuada? ( véase caso mochillas, casos ITV, etc.) , Como en el caso del déficit del gobierno central que según el PSOE era del 5 y según el PP 8,5 , o las distintas formas de visión de un empleado de seguridad de Gallina Blanca y un contable del Parlament. Hay muchas varas de medir, y aún más si hablamos de cosas de antes de la crisis o de en plena crisis. ¿ Quien nos asegura que las reglas de juego de la Sindicatura son las adecuadas? , Considero que para llegar a la conclusión de una hoja de ruta no era necesario gastarnos tanto dinero, que por cierto, en orden a la nueva Ley de Transparencia, podría saber, ¿ Cuanto nos ha cobrado la Diputación por este capricho del PSC? , ¿ Puede indicármelo alguien o es tabú en Molins?
Considero que todo eso es una distraccíón más a las que nos tiene acostumbrados el tripartito. Lo que verdaderamente nos interesa a la ciudadanía es el "índice de productividad" del personal del Ayuntamiento , en el momento de tomar las riendas y en el momento de que las dejen, y así saber si los actuales saben motivar a los empleados para que sean más productivos, y si son o no, buenos en la gestión.
TRANSPARÈNCIA, on ets?!
O sigui que tant anunciar a bombo i plateret l’auditoria i al final res de res… només que els d’abans utilitzaven uns criteris comptables des de fa més de vint anys i els d’ara uns altres criteris que proposa la Diputació.
Per cert, els criteris de la Diputació segur que són boníssims, sobretot pels implicats en els casos de corrupció que han anat sortint dia rere dia als mitjans.
Bueno es saber que se tiene la facultad de multiplicar los panes y los peces , y hacer más con menos, Tal como declaraba por la RMdR la Sra. Madorell (CIU) y mismamente el Sr. Marti (CIU), la colocación de las conchas en las aceras lo hizo la brigada municipal con cemento, y a coste "cero" Euros, ya que los salarios de este personal son gratuitos. , La carroza tripartita dels 3 Toms , según nos manifestaba el Sr. Paz también les costó "cero" Euros, ya que la Asociación se la puso gratuitamente a su disposición, y el Ayto no dió nada para la fiesta, y ahora, de nuevo, el Sr. Paz ( ETV, martes 3 abril) nos indica que la Diputación o la empresa amiga de auditorias, que cobra un pastón por cada multa que tramita por insignificante que sea, lo de la auditoria ha sido a coste "cero " Euros. Milagro !!!, panes y peces,…