L’alcalde de Molins de Rei compleix un any al capdavant de l’Ajuntament. Viu Molins de Rei entrevista a Xavi Paz coincidint amb aquesta data per fer balanç del que s’ha fet fins i ara i analitzar els reptes que té per davant el govern municipal.
Ara que es compleix un any a l’alcaldia, quin balanç fa?
El balanç l’han de fer els ciutadans en base als resultats que hagin pogut veure. Hi ha coses de les que estem molt satisfets i altres de les que no estem tot el satisfets que voldríem i estem posant les vies per resoldre-ho.
De quines coses està insatisfet?
N’hi ha varies, però hi ha una bàsica: la velocitat que es vol imprimir a algunes millores no es correspon amb les pròpies competències de l’Ajuntament i les capacitats que tenim per poder aplicar-les. En algunes coses encara no hem anat a la velocitat que voldríem. Després hi ha casos concrets, hi ha dinàmiques que s’han de revisar. N’hi ha una que ha provocat moltes queixes: la poda d’arbres. Enguany es va mantenir amb dinàmiques anteriors i les incidències que provocava s’han de revisar. No podem estar podant durant cinc mesos, hem d’adaptar la poda a un període molt més concret, ha de durar dos mesos com a màxim.
I de què es sent especialment satisfet?
No es tracta de fer una llista pormenoritzada de tot allò que creiem que ha tingut bona recepció. En la línia del que ens vam comprometre al juny de l’any passat, hem treballat per recuperar la confiança dels ciutadans. Estem posant els fonaments per aconseguir que els ciutadans de Molins de Rei tornin a confiar en el seu Ajuntament. A partir d’aquí, també estem fent que l’Ajuntament faci el salt al segle XXI. Té molts processos i moltes dinàmiques que s’havien quedat atrapades en el temps i l’objectiu és posar ordre, afegir sentit comú a l’acció de govern, ser més transparents… en definitiva, concretar allò que dèiem del “bon govern”.
El “bon govern” que ara treu un altre cop a escena és una paraula que vam sentir molt durant la campanya electoral. En què s’ha concretat de manera tangible?
Ens vam comprometre a respondre en quinze dies les queixes i suggeriments dels ciutadans i ja podem dir que el 90% es responen en un termini mig de 8 dies. Això ens ha demostrat que a mida que es respon i es té en compte l’opinió del ciutadà es crea més demanda i arriben més queixes i suggeriments, treballant les sinergies entre ciutadania amb l’Ajuntament. L’altre exemple de bon govern és l’audiència pública per explicar amb tota claredat els pressupostos. Per nosaltres és molt important la transparència i la participació de la ciutadania. I per complementar aquesta, la participació de la oposició és bàsica. La oposició sap que tal i com s’està donant ara la informació no s’havia donat mai.
La oposició no diu precisament això.
La oposició no és única, és diversa. En el darrer ple vaig sentir com elogiaven el projecte de comentaris i suggerències i de moment hem aprovat tot el que s’ha portat a la sala de plens gràcies a la capacitat del govern d’arribar a acords amb tothom, amb més o menys dificultat. No negaré la dificultat que comporta que a aquest govern li falti un regidor per tenir majoria.
Tot i no tenir majoria, compleix un any d’alcalde gràcies al pacte de governabilitat amb CiU. La relació amb els seus socis està anant com s’esperava?
La relació és excel·lent i s’ha visualitzat que el govern de Molins de Rei és un, així ens ho fa saber la ciutadania. Això vol dir que no hi ha discussió i debat? En absolut, internament en el grup municipal socialista també hi ha debat. I en el govern, també hi ha debat, però sempre amb la plena lleialtat de qui ha configurat un pacte de govern transparent i públic que en tot moment és per la governança local. S’accepta la discrepància en temes de país però això no vol dir que no pugui tenir lloc el debat. S’acorden les coses on s’han d’acordar, en el si de govern, i després es manté el posicionament conjunt i unitari de cara a la ciutadania, buscant consensos.
Parla de plena lleialtat però la nova executiva de Convergència ja diu que el seu objectiu és governar en solitari.
Això ja s’ha aclarit, és una novatada que ha hagut de pagar el nou president, poc acostumat a parlar davant els micròfons. S’ha aclarit entre els partits polítics.
Si s’ha hagut d’aclarir vol dir que va provocar malestar?
No, en absolut. Va ser el propi soci de govern qui es va adonar d’aquestes declaracions i va contextualitzar i matissar les declaracions, que en cap moment passaven per una voluntat del que podria ser un desig legítim.
Vostès també tenen aquest desig?
Si digués que no tinc ganes de guanyar les properes eleccions municipals estaria mentint. És el nostre desig, només faltaria, però això no té res a veure amb que a hores d’ara hi hagi una mala relació de govern. Al revés, la relació d’aquest govern és excel·lent i això és el que ens trasllada gran part de la ciutadania.
Remarca que el pacte amb CiU és en clau local, però se sent còmode governant amb el partit que precisament està enviant continues retallades que afecten als molinencs?
Jo estic treballant per Molins de Rei, el meu posicionament seria el mateix fos qui fos qui dirigís les retallades des de la Generalitat. El nostre compromís és amb Molins de Rei, treballem per defensar els serveis públics de Molins de Rei. No es tracta de comoditat de diferents colors polítics, es tracta de lleialtat institucional i en el moment que hi hagi possibles problemes entre l’Ajuntament i la Generalitat poder tenir interlocutors.
En el cas de la retallada que més queixes ha aixecat, el tancament de les urgències nocturnes del CAP, no consta que des de CiU fessin cap moviment especial per ser escoltats des de la Generalitat. S’ha aprofitat en algun cas aquesta possible interlocució que diu?
És veritat que va ser la retallada que més manifestacions ha provocat i és una decisió que té el nostre rebuig però malauradament les perspectives econòmiques i les diferents decisions del govern de la Generalitat fan que una retallada que va provocar un rebuig social i que alhora tenia alternativa ja queda en el record i s’ha acceptat mínimament. Em preocupen més altres retallades que estan afectant directament a la qualitat dels serveis públics.
Quines?
Les retallades a l’escola pública em suposen una gran preocupació pel que pot representar de cara al nostre futur com a societat. La no substitució de professorat fins el quinzè dia, la reducció de plantilles, l’augment de ràtios a les aules… Actualment el col·lectiu de mestres han de rebre tota la nostra consideració pel que és un empitjorament molt important de les seves condicions de treball i amb una incidència directa i clara sobre la qualitat de l’educació pública. A nivell sanitari també ens preocupa que es posterguin visites o s’ajornin operacions, a més de l’establiment del copagament i la intenció d’eliminar l’accessibilitat dels immigrants irregulars a la sanitat pública. En aquests casos no hi ha alternativa i, per tant, són retallades més preocupants i que afecten directament a la ciutadania, sense intenció d’infravalorar el tancament del CAP.
Per tant, la recuperació de les urgències nocturnes ja és una batalla perduda i ara es lluita per drets encara més bàsics?
Molins de Rei acaba de constituir, com a compliment d’un dels nostres compromisos, el Consell de Seguiment de la Crisi Econòmica. És en aquest espai on esperem tenir la radiografia exacta de com les diferents retallades ens estan afectant a la qualitat dels serveis públics a Molins de Rei, ja sigui en termes d’assistència sanitària, de qualitat educativa o altres.
Un dels aspectes que tindran menys inversió de la Generalitat són les llars d’infants. Mantenen el compromís de congelar el preu?
L’Ajuntament preveia en el moment d’aprovar les ordenances fiscals que es mantindria al mateix nivell l’ajut de la Generalitat. Després d’aquell pronunciament hi ha hagut dues retallades de la subvenció que rep l’Ajuntament per part de la Generalitat. Les llars d’infants compten amb el compromís de l’Ajuntament de congelar el seu preu però aquest fet fa que sigui encara més difícil complir-lo. Estem estudiant la manera d’arribar el més a prop possible a aquest compromís, però encara no sabem si podrà ser o no.
Tenen un límit en l’aportació de la Generalitat per començar a repercutir la retallada en una pujada de preu que haurien de pagar els usuaris?
El tema no és si a partir de 1.200 o 1.000 euros no es podrà fer front des de l’Ajuntament. No és només aquesta incògnita la que tenim. Si només tinguéssim aquesta disminució l’assumiríem sense repercutir en l’usuari, el problema és que el pressupost és un, és finit i al mateix temps que disminueix la subvenció de la llar d’infants rebem les noticies de la supressió d’ajudes en ocupació i encara no sabem del cert tot el que vindrà. Necessitem tenir la configuració global de les finances municipals respecte les subvencions supramunicipals per prendre una decisió, i en aquest punt estem.
Quan sabrà la ciutadania si li pugen el preu de la llar d’infants?
El nostre escenari passa per notificar el preu de les llars d’infants als usuaris al voltant del mes de juliol.
Pujarà per sobre de l’IPC en el cas de que s’hagi de repercutir en l’usuari?
Al ple d’ordenances es va acordar la congelació. Ara és de sentit comú dir que en el cas d’haver d’incrementar el preu, procurarem que no sigui per sobre del IPC, com ha passat en la resta de taxes municipals.
La qualitat de l’educació pública de Molins de Rei passa, en part, per la construcció del nou institut Lluís de Requesens. CiU i PP es van posar d’acord al Parlament per tirar enrere la seva inclusió als pressupostos del 2012. Pot posar data de quan començaran les obres del nou institut o es col·lapsaran les aules abans?
L’institut no és un tema de partits, és un objectiu de vila i esperem tenir el mateix consens que l’anterior govern va tenir. I això ho diu qui abans estava a l’oposició i en cap moment va posar pals a les rodes pel nou institut Lluís de Requesens. Aquest que va estendre la mà a l’anterior govern, aspira a que ara no sigui un tema de baralla política. Si ens hem de barallar, que sigui tot Molins de Rei amb el departament d’Ensenyament i la Generalitat de Catalunya. Aquest govern municipal està fent tot el possible i ho està explicant perquè quan s’incrementi el número de línies de manera important i vingui la necessitat màxima del nou institut, que es planteja pel curs 2016-17, nosaltres tenim el compromís de la Generalitat de que l’institut ja serà una realitat.
I si es necessiten més aules abans de la construcció del nou institut, com s’ho faran?
Pel mig queden quatre anys en els que ens podem trobar amb alguna necessitat puntual d’espais per mantenir la qualitat actual. Tenim el compromís de la Generalitat de fer un augment esporàdic d’espais amb mòduls prefabricats a l’actual institut Bernat el Ferrer si és necessari ja que el Lluís de Requesens està al límit de la seva expansió. Estem treballant per que la Generalitat compleixi els seus compromisos. El nostre posicionament sempre ha estat clar, estem a favor de l’institut i estem fent el treball per aconseguir-lo. Jo mateix vaig estar a la sessió parlamentària en la que es va debatre la construcció de l’institut, no hi eren els altres, i els partits es van posicionar, el PSC ho va fer a favor del nou institut. Esperem que tothom remi en la mateixa direcció.
Allà al Parlament va poder veure com els seus socis de govern deixaven el nou Lluís de Requesens fora del pressupost.
Hem de diferenciar el posicionament d’un partit al Parlament de Catalunya i a Molins de Rei. Nosaltres ho hem parlat amb ells, estem amb un objectiu clar i global per aconseguir el que tots volem.
Potser li va resultar més incòmode en aquest primer any de mandat el pacte de pressupostos amb el regidor del PP. Va ser la única solució o no van negociar suficient amb la resta de forces polítiques?
Mai parlaré d’una imatge incòmode amb algú que representa a la ciutadania de Molins de Rei, que navega en la mateixa direcció que el govern municipal i que està disposat a estendre la seva mà per tal que el govern pugui fer la seva feina. En cap moment em vaig sentir incòmode. Dit això, és veritat que tenia l’objectiu d’aconseguir més recolzament en aquests pressupostos i tot el que va fer el govern va ser per sumar el major nombre de forces polítiques a l’acord de pressupostos. El que passa és que hem de ser molt conscients de que per arribar a un acord, les dos parts han de voler. El govern volia, potser és la oposició qui ha d’explicar si se sentien més còmodes alimentant la tesis d’un pacte entre el govern i el PP. Si diuen que són uns pressupostos continuistes i abans estaven al govern, han d’explicar perquè no els recolzen.
Té la sensació de que la oposició, un any després de les eleccions, està madurant i fent-se al nou paper que tenen? Això podria fer que l’aprovació del pressupost de l’any vinent compti amb una altra configuració de forces?
El govern està treballant en aquesta direcció i està prenent acords, per exemple, a nivell d’ordenances fiscals per aplicar la tarifació social com es va acordar amb una força política determinada en el debat d’ordenances. S’estan seguint aquests passos per sumar més gent. La crisi també és molt dura per a l’oposició. Quan és evident que la realitat de que aquest govern vol treballar per Molins de Rei, s’han de tenir uns arguments molt forts i amb molta capacitat d’explicar-los per no estar al costat del govern.
Més enllà del pressupost, si que s’ha vist com la via fàcil per aconseguir la majoria a la sala de plens era el regidor del PP.
No, cap acord de govern s’ha tractat només amb el PP. Qualsevol punt que requereix aprovació en el ple, per voluntat i per necessitat, s’ha explicat a totes les forces municipals. Tots. És cert que algú pot pensar que el PP ha estat més al costat d’aquest govern, però també és cert que el propi govern s’ha sentit en algun moment enganyat i defraudat per algun partit de l’oposició que en el seu moment expressava estar d’acord amb el govern i després a la sala de plens no recolzava el govern. Un exemple el tenim al ple extraordinari d’aprovació del crèdit per donar compliment al decret 4/2012 de pagament a proveïdors. El que no considerem coherent és que es digui que la voluntat és que l’Ajuntament pagui als proveïdors i a l’hora de la veritat no es recolzi el crèdit que es demana.
El que diu llavors és que alguns partits de l’oposició li estan gairebé obligant a fer-se la foto amb el PP?
Això ho han de dir ells. Nosaltres estem negociant i explicant tots els acords de govern a tota la oposició. Estem parlant molt del pacte dels pressupostos però en altres casos són la resta de partits els que recolzen punts als plens municipals. Per tal de que dos arribin a un acord els dos han de voler. Nosaltres en tots els casos hem anat amb prou temps i més informació que mai per arribar a acords amb totes les forces municipals i continuarem amb aquesta voluntat d’incorporar tants grups com sigui possible. I si poden ser tots, millor. Començaran properament a venir aspectes estratègics de vila que volem parlar amb temps amb totes les forces municipals. Alguns d’aquests temes van ser exposats pel conjunt de les forces polítiques al ple d’investidura. Esquerra mateix va fer tot un decàleg de condicionants, estem complint el que vam acordar amb Iniciativa pel que fa al pla d’habitatge i el pla de mobilitat, que eren dues condicions que posaven per l’acord d’investidura. Aquest govern té la voluntat de negociar amb tothom, que ens en sortim o no, ja no depèn només de nosaltres.
Tot i això, són petits pactes amb Esquerra i Iniciativa. Els grans han estat amb el PP i, per suposat, el pacte de govern amb CiU. Fa una setmana vostè estava a una paella amb els votants socialistes, creu que algú d’ells pot sentir-se traït o defraudat al veure que governa amb la dreta?
En absolut. La militància socialista està absolutament satisfeta i orgullosa de la feina que està fent aquest govern i del fet que després de vint anys, torna a haver un alcalde socialista i s’està treballant amb un gran equip per dur a terme el que ens vam comprometre a fer. El militant socialista de Molins de Rei sap diferenciar perfectament el pacte polític local amb el que representa el rebuig a determinades polítiques dutes a terme pels governs de dreta i centre-dreta al govern de l’Estat i la Generalitat.
La configuració del ple municipal permet crear un possible pacte de govern d’esquerres amb Iniciativa, Esquerres i CUP. Seria possible en un futur?
En quin futur?
A les pròximes eleccions o fins i tot abans.
Ara mateix nosaltres ens preocupem per aquest mandat. I en aquest mandat, el grup municipal socialista ha arribat a un acord amb CiU. El PSC és un partit responsable, de paraula i de complir els acords. Per tant, al PSC no se li passa pel cap cap escenari que no sigui complir el que s’ha acordat.
Han rebut alguna proposta en ferm d’algun partit de l’oposició que els proposés trencar l’acord amb CiU abans d’acabar el mandat?
Sempre que s’han rebut insinuacions, que han estat públiques utilitzant els mitjans de comunicació, han rebut la mateixa resposta: som un equip de govern, seriós, responsable i creïble. Nosaltres complim amb el que hem acordat pel període 2011-2015 i el PSC no es mourà d’aquest escenari.
Fa un any la campanya es va centrar en els comptes de l’anterior equip de govern i el seu procés de contractació. La justícia ha dit que hi havia irregularitats però en cap cas un delicte. Es va fer un gra massa des del PSC?
No només a la campanya, el PSC portava tres anys denunciant des de l’oposició la mala gestió, el desgavell i la poca exactitud de les finances municipals. També es denunciava el dèficit en el sistema contractual de l’Ajuntament, les dues grans mancances de l’anterior equip de govern. El que denunciava el PSC és sobre el que s’ha actuat. Nosaltres hem estat coherents amb això, hem complert els compromisos i hem encarregat l’auditoria per establir la fotografia d’inici de mandat. No volíem que fos una qüestió entre partits polítics, sinó que es tractava d’aclarir aquests aspectes.
L’auditoria deixa entreveure que al final sembla com si només es tractés de diferents criteris a l’hora de fer el pressupost.
El desordre es concretava en diferents criteris que feien que es disposés a despesa de conceptes que encara no tenien. És cert que quan la maquinària rutlla i cada pressupost té 3 milions d’euros d’inversions, tot va bé. Quan la situació canvia i arriba l’any 2011 sense inversions, es produeix un col·lapse de tresoreria. Nosaltres hem pres totes aquelles decisions que comportaven posar ordre i seny. Hem modificat els criteris per fer que l’execució del pressupost no permeti gastar allò que no tenim. Vol dir això que renunciem als ingressos? No, treballarem per tenir-los, però no és adequat anar en contra de la solvència de l’Ajuntament. Això té conseqüència directa en la solvència i la capacitat de l’Ajuntament de pagar als seus proveïdors, una situació que es pot donar per manca de tresoreria o per manca de processos i desordre. Ara hem vist com ens hem hagut d’acollir a un pla fet per l’Estat que té aspectes negatius però també té positius: l’Ajuntament s’ha acollit per 3,5 milions quan va haver de declarar 4,9 milions en concepte de factures pendents de pagar a 31 de desembre del 2011. Això evidentment no és una bona herència de la gestió. Vol dir que hi havia forat a l’Ajuntament? En cap moment ho vam dir, sí que hi havia molt desordre, mala gestió i una situació que tot i haver-se fet plans de tresoreria, la realitat és que hi havia 4,9 milions d’euros en factures pendents de pagar.
Segons les enquestes, la principal preocupació de la ciutadania ara mateix és l’atur. Des del món local ben poca cosa es pot fer, però hi ha alguna actuació pensada des de l’Ajuntament per fer-la el més lleugera possible a Molins de Rei?
Per tal de tenir els elements adequats i la diagnosi, hem constituït el Consell de Seguiment de la Crisi. Tant de bo la situació hagués fet antiquada una proposta que va fer el PSC al 2009. L’agudització de la crisi ha fet que això sigui més necessari que mai. Ja el tenim constituït, amb un calendari precís i al juliol tindrem la diagnosi per saber del que parlem exactament. No és que no tinguem la informació, la tenim massa fraccionada i cal endreçar-la per poder prendre les decisions adequades a nivell de serveis socials i de reactivació econòmica. A l’octubre esperem tenir conclusions clares i poder aplicar-les al pressupost del 2013. Des de Molins de Rei no es pot resoldre la crisi econòmica, però si que es poden posar panys calents per lluitar contra la fractura social i evitar que ningú es despengi de la societat. D’altra banda volem continuar fent plans d’ocupació que ajuden a un petit nombre de vilatans i tenen, a més, un rendiment positiu per Molins de Rei.
I el comerç local com el pretenen potenciar?
A Molins de Rei el comerç local és una font molt important de la nostra economia, es xifra pràcticament en un 30%. Estem treballant amb el recolzament de tot el comerç. Sabem que es tanquen establiments, però també s’obren altres i hi ha una rotació important, segurament menys de la que voldríem. Hi ha dues lectures complementàries: per un costat, hi ha una situació econòmica difícil per molts comerços, però per un altre costat, Molins de Rei no deixa de guanyar atractivitat, fins i tot en té més i molta gent ens veu com el lloc oportú on fer realitat el seu somni d’un negoci. En aquest sentit, l’Ajuntament ha de millorar el propi funcionament del consistori per fer més fàcil els tràmits d’obertura dels negocis i ha de tractar de forma homogènia tot el comerç per potenciar-lo en el seu conjunt. A mida que guanya atractivitat tota la vila augmenten les probabilitats de garantir les oportunitats de supervivència del comerç local.
L’obertura de Mercadona es va presentar com una possibilitat per potenciar el comerç local aprofitant els fluxos de compradors que vindrien al nou supermercat. Dues setmanes després, s’ha traduït això d’alguna manera?
Sóc molt conscient del debat que s’ha produït al voltant de l’obertura d’aquest nou establiment. Sembla que hi hagi una batalla entre aquest establiment i altres, i és un debat que no havien provocat l’obertura d’altres superfícies comercials. La nostra voluntat és recolzar tot el comerç i analitzar quina incidència i benefici pot estar tenint en una major atractivitat comercial de Molins de Rei.
Però de moment el que s’està veient és un col·lapse al barri de La Granja: la gent va al Mercadona en cotxe, aparca, compra i se’n va. No havia de repercutir d’una altra manera?
L’obertura de qualsevol establiment comercial amb capacitat d’atreure clients ens potencia el comerç local, aquesta és la clau de volta i per això hem aconseguit la millora de l’espai públic i la senyalítica dels carrers de Molins de Rei. El comerç ens havia dit fins ara una cosa: Molins de Rei és difícil d’accedir, és molt fàcil perdre’s, es necessiten aparcaments i cal millorar la mobilitat. L’acció d’aquest govern es dirigeix en aquestes quatre direccions: hem millorat molt l’aparcament i ho continuarem fent, hem millorat la mobilitat i ho continuarem fent, i alhora hem millorat recentment la senyalítica del propi municipi per fer més fàcil l’accés i senyalar el centre de comerç.
Des de l’oposició es critica una promoció excessiva per part de l’Ajuntament en l’obertura de Mercadona. Hi ha qui diu fins i tot que és la seva principal obra de govern. S’han excedit en la promoció de Mercadona?
Aquest govern no ha promocionat res, el que s’ha fet és informar de les millores del barri i de fer guanyar atractivitat a Molins de Rei, tant si és una gran superfície com si és un petit negoci. Una setmana després de l’obertura de Mercadona estava a la inauguració d’un centre ginecològic. Aquest alcalde estendrà la mà a qualsevol que vegi en Molins de Rei un lloc on plasmar i fer realitat el seu somni i crear oportunitats als molinencs.
En matèria d’habitatge ha desaparegut la Borsa Jove d’Habitatge. Com es pretén suplir aquest forat?
Que desaparegui la borsa jove d’habitatge no significa que desapareguin les polítiques d’habitatge pel jovent. La reestructuració de les eines es fa en base al que decideix la Generalitat però no influencia en la política d’habitatge, que s’està realitzant igual o amb més intensitat a l’oficina d’habitatge actual. Fa uns dies, la Diputació ens lliurava el Pla Local d’Habitatge després d’una tasca molt seriosa i constant de la regidora d’Habitatge amb nombroses reunions amb els diferents grups municipals. Ja tenim el document marc a partir del qual podem orquestrar les grans decisions urbanístiques del Centre Vila i els barris de muntanya, impulsar polítiques de rehabilitació i fer promocions d’habitatge públic. Fa molts anys que no es lliura un habitatge de protecció oficial en propietat.
Segons les dades del 2011, el nombre de robatoris i fets delictius es manté estable, però entre la ciutadania hi ha cada cop més una creixent sensació d’inseguretat. Com es planteja fer front des de l’Ajuntament?
Molins de Rei continua sent un municipi segur en comparació amb dades d’anys anteriors i en comparació amb l’entorn. És cert que en determinats moments pot haver-hi una percepció negativa de la seguretat i és per això que s’han pres una sèrie de decisions que persegueixen millorar la seguretat i la seva percepció. En els tres primers mesos de govern una de les coses que més frustració em provocaven eren els problemes d’incivisme a l’ascensor de les vies del tren i aquest govern va actuar al setembre posant una càmera de seguretat. Des de llavors no s’han repetit els problemes.
Es potenciarà la Guàrdia Urbana, com es va acordar amb el PP?
El pressupost del 2012, d’acord amb el PP, recull un petit increment dels agents de seguretat i properament presentarem el que ja és una realitat, la nova policia de proximitat que divideix el municipi en set zones per tal de tenir una Guàrdia Urbana de proximitat per parlar amb els veïns, les entitats i els comerços i per tal de reforçar la presència policial en els carrers de la vila. També hem de potenciar els patrullatges conjunts amb els Mossos d’Esquadra que es donen en determinats moments com la campanya de Nadal i la Fira de la Candelera. Tothom és conscient que no es pot aconseguir una societat amb delicte zero, però creiem que hem posat els fonaments per millorar les xifres i la percepció ciutadana de seguretat.
Acabem l’entrevista amb algunes preguntes que han fet arribar els lectors. Víctor Castillo pregunta si hi ha algun punt en concret que portés al programa electoral i que ara troba més complicat dur-ho a terme del que podia semblar inicialment?
El que ha afegit més complexitat i majors dificultats al compliment del programa és la situació econòmica. I no és en quant a la possibilitat de fer inversions o no. Ja tenim concedit el crèdit per dur a terme les inversions del 2012 però no podem portar la velocitat que haguéssim volgut. La disminució d’inversions de la resta d’administracions cap a l’Ajuntament fa que evidentment haguem de prendre mesures i estudiar amb molta més cura l’execució del pressupost.
Han arribat diverses queixes de falta de neteja i manteniment a alguns punts de Molins de Rei. La Diana Heredia es queixa del mal estat d’alguns carrers al barri de Les Conserves i el Xavier Caparrós protesta de com alguns ciutadans incívics llencen runa i deixalles a l’entrada de Sant Bartomeu de la Quadra.
Som molt exigents nosaltres mateixos i som conscients que una de les grans mancances de l’anterior govern era la poca qualitat de determinats serveis. Hem de fer una millora en els serveis de jardineria, de la neteja de l’espai públic i de la recollida d’escombraries. També hem de tenir la capacitat de ser més àgils en restaurar el mobiliari que pot quedar tocat com bancs, fanals… en aquest aspecte tenim molta feina a fer. Creiem que ja hem millorat i així ens ho ha fet saber la ciutadania però som conscients que cal millorar molt més. La millora es fonamentarà en aspectes com el nou concurs que hem de fer a principis del 2013 pel servei de neteja i recollida d’escombraries.
En Carlos Solís pregunta pel motiu del canvi de sentit del carrer Carril i assegura que s’ha prioritzat els beneficis de tercers per davant de la seguretat dels vianants.
La nova ordenació del trànsit i de l’espai reservat pels veïns al carrer Carril s’ha fet després d’un procés de diàleg amb els veïns i comerciants de la zona, que si bé no ha estat unànime, sí ha estat majoritari en les decisions que s’estan aplicant actualment. Volem que aquest carrer contribueixi a no generar un excés de circulació al Centre Vila i permeti sortir la gent que va a l’estació sense haver de donar la volta al Centre Vila. D’altra banda, hem inclòs la restricció de vehicles des de les sis de la tarda a les nou del mati, més temps tancat que el carrer Major, atenent les especificitats del carrer Carril en tant en quant és un carrer molt utilitzat pels vianants tant a primera hora del matí com a la tarda. En el moment que la gent va a treballar i arriba, quan hi ha més persones que passen caminant i els bars tenen més activitats a les terrasses, és quan està restringit el trànsit rodat. No creiem que s’hagi de tancar durant tot el dia.
En Jordi Solé diu que el carrer Major i el carrer Rafael Casanova ara mateix són un perill i un caos. Quan seran pels vianants? Quan començaran les obres del carrer Rafael Casanova?
Encara no ho sabem, però ja tenim el finançament i el projecte aprovat. Ara el que cal és iniciar el procés de licitació que seguirà el seu curs i parlar amb els veïns per iniciar el procés de decisió de quin és el moment més adequat per fer les obres. Si tot va com ha d’anar, les obres podrien començar després de la Festa Major.
Per últim, Angelillo Barros reclama l’inici de les obres del Municipal Ricard Ginebreda.
Es faran al 2012, l’entitat ja ho sap i ens hem reunit. També tenim el finançament i ara falta la licitació del projecte i l’obra. Les obres començaran al voltant de setembre i aniran acompanyades de l’enderroc de l’estructura actual. És cert que hi ha hagut un petit endarreriment però segur que al gener del 2013 la instal·lació del nou edifici de vestidors i serveis serà una nova realitat.
Molta sintonia amb el PP… Que poc sap el que pensen els seus votants socialistes d'aquest acostament al PP i del matrimoni amb CyU.
El sectarismo de este medio no tiene límites. Se plantean los acuerdos con el PP como si fueran una especie de pactos con el diablo. Yo creo que el PP está en el ayuntamiento por los votos que le dieron los ciudadanos no? No creo que el Alcalde corra riesgo de contagiarse alguna enfermedad por pactar con el PP. Los de la CUP pactarían sin pestañear con los terroristas y nadie se escandaliza.
Por cierto alcalde, ya los romanos tenían clarísima la época de la poda y yo no se quien la decide en Molins pero siendo un pueblo con gran tradición agrícola no puede ser que podemos los árboles cuando no toca.
Entrevista muy pobre , y pobres también las preguntas de los lectores, así como también, ambíguas las respuestas del Sr. alcalde. Es inverosímil, que la cosa más satisfecha sea : ninguna , y la más insatisfecha sea : la poda . No es de recibo que toda esa parálisis, inacción e inmovilismo del actual gobierno local durante el año, excepto en el cobrar puntualmente los sustanciosos sueldos a final de mes, se justifique con la crisis, No se habla de la gestión de los atobuses Bus-molins vacios, ni de Molins energia, ni de los paneles solares muertos de risa, ni del del coste superfluo de la radio municipal, etc. Y la oposicón inmersa en mociones infantiles e intranscendentes, No , no, Los políticos locales no se ganan lo que nos cuestan.
Doncs jo trobo que l'entrevista és fantàstica, un pél llarga, però incisiva.
Felicitats Viu Molins.
Ara bé, les respostes en la línea de la paràlisi i improvitsació constant d'aquest govern.
Acabarà el mandat, i el Mercadona serà el Greatest Hit!
Problema a solucionar ja. Cotxes estacionats a banda i banda del terraplé, a l'alçada del Mercadona i de l'Al Punto. Conseqüència és la dificultat per accedir als carrers de la Granja per part dels veïns. Que es passi la Guàrdia Urbana amb més freqüència, si us plau.