El consell general de l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha iniciat els tràmits per desprogramar definitivament el Vial de Cornisa i protegir el sòl afectat pel projecte a Collserola. Els tres ajuntaments afectats -Molins de Rei, Sant Cugat i Cerdanyola- han mostrat la seva satisfacció.

El darrer consell general metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha aprovat l’Avanç de la Modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) de 1976 en els aspectes relatius al Vial de Cornisa. Aquest és el primer pas imprescindible per a la desprogramació de la polèmica carretera eliminant la reserva viària corresponent al projecte i protegint els sòls afectats a l’interior del Parc Natural de la serra de Collserola.
L’acord de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) respon a la petició conjunta de desprogramació feta pels tres ajuntaments implicats i que va ser presentada el passat mes de novembre del 2011. El Consorci del Parc de Collserola es va sumar al clam dels ajuntaments implicats i també va demanar l’eliminació del projecte el passat mes de maig. Des de llavors, tècnics de l’AMB han treballat en realitzar l’estudi i el desenvolupament de la desprogramació del vial ja que són aquests els que tenen les competències urbanístiques per modificar el PGM.
Ara, un cop aprovat l’Avanç de la Modificació puntual del Pla General Metropolità, que porta annexes l’Informe de Sostenibilitat Ambiental preliminar i l’informe d’avaluació de la mobilitat preliminar, el tràmit seguirà amb l’aprovació inicial amb la corresponent exposició pública i l’audiència als tres Ajuntaments i la posterior aprovació provisional per part de l’AMB. L’aprovació definitiva és competència del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
Desprogramació d’un projecte polèmic

El projecte d’una autovia de quatre carrils -i el seu corresponent impacte mediambiental- entre el Baix Llobregat i el Vallès a través de Collserola es veu així encaminat a la seva suspensió definitiva. Aquest pas endavant donat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona suposa l’impuls definitiu al procés de desprogramació del Vial de Cornisa que, segons fonts municipals, s’espera que d’aquí a un any arribi a la seva fi definitiva després d’anys de lluita. Serà el comiat definitiu a un projecte que va aixecar gran rebuig ciutadà durant la dècada passada.
D’aquesta manera es garantirà la protecció d’un corredor verd de 16 quilòmetres per 25 metres d’amplada d’alt valor ecològic i, alhora, la protecció d’un dels espais més fràgils i amb més biodiversitat de Collserola: la riera de Vallvidrera.
Des de l’Ajuntament de Molins de Rei es remarca que, actualment, aquesta infraestructura de dos carrils per sentit i de 16 quilòmetres a través de la muntanya ja no és necessària ja que no milloraria la comunicació entre els tres municipis. Actualment, la connexió entre aquests municipis és possible gràcies a la B-30, l’AP-7, l’A-2 o l’AP-2, i els transports públics existents.
El consistori molinenc defensa el desdoblament de la C-1413 com l’opció per a millorar la connexió amb Sant Cugat. En el cas de Cerdanyola del Vallès, la traça del Vial de Cornisa hauria representat una barrera més entre la zona urbana de la població i el Parc de la Serra de Collserola, degradant un entorn natural actualment privilegiat.
Em sembla una gran mostra d'hipocresia que el senyor Xavi Paz, del PSC, ara es vulgui penjar les medalles per la desprogramació del Vial de la Cornisa. Van ser precisament el PSC i ICV qui, estant en el govern de la Generlaitat, van revifar un projecte que estava adomit des de l'any 76, dotant-li d'un presupost molt elevat. Quan es vivia el boom de l'especulació i els tractes de favor a constructuores poderses, va ser el senyor Joaquim Nadal (PSC) qui va insistir que es fes aquest monstre de carretera. I va ser una plataforma ciutadana i molinenca de base (amb gent del CEM, del CEPA, de Ca la Banya i gent a títol individual) la que va aconseguir allargar el procés, que finalment ha desaparegut per la crisi econòmica.
Si us plau, menys fotos i més treballar pel territori.