Les obres del nou institut Lluís de Requesens s’iniciaran a finals d’aquest any després que la Generalitat hagi aprovat l’execució les obres. Si es compleix el calendari previst, el nou edifici estarà operatiu a l’inici del curs 2016/17, quan el volum d’alumnes el farà imprescindible.

La construcció del nou Lluís de Requesens tira endavant. Si l’estiu passat sortia a licitació la redacció del projecte, ara la Generalitat ha comunicat a l’Ajuntament que ha aprovat l’execució de les obres de construcció del nou institut, que s’ubicarà al barri del Canal, al costat de la zona esportiva Ricard Ginebreda.
El projecte aprovat preveu la construcció d’un nou institut amb 4.590 metres quadrats i que permetrà oferir cinc línies d’ESO (Educació Secundària Obligatòria), dos més que ara. L’oferta de cicles formatius i batxillerat en la modalitat d’humanístic, científic i tecnològic es mantindrà mentre que el batxillerat artístic continuarà sense impartir-se.
Si es compleix el calendari previst, l’inici del curs 2016/17 ja es podrà fer al nou edifici, abandonant l’històric espai en el que s’imparteix docència des de fa 42 anys. El primer tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Xavi Paz (PSC), destaca que “aquest anunci permet mantenir i refermar els calendaris fixats i pactats amb la Generalitat”. Quan l’Ajuntament va cedir el solar a la Generalitat, l’any 2011 -encapçalat en aquell moment encara per Iniciativa-, es va pactar que les obres comencessin al 2012. Dos anys després, amb les obres encara per començar, complir els terminis és imprescindible si l’Ajuntament i la Generalitat no es volen trobar amb problemes, ja que al curs 2016/17 serà necessari el nou institut amb major capacitat per donar cobertura al volum d’alumnes que passarà de l’educació primària a la secundària fruit de l’evolució demogràfica de Molins de Rei i el Papiol.
L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CiU), considera que “poder garantir una inversió d’aquesta magnitud en el context actual de les finances de la Generalitat té un mèrit indiscutible”. De fet, CiU i PP van rebutjar la seva construcció als anteriors pressupostos de la Generalitat, els del 2012, que han estat vigents durant dos anys. El nou pressupost, pactat amb ERC, sí que inclou la construcció de l’institut.
Zona totalment renovada
La noticia de l’aprovació de l’execució del nou institut Lluís de Requesens per part de la Generalitat -un dels projectes més importants pel municipi dels últims anys- arriba quan a pocs metres de l’espai on s’aixecarà el centre educatiu es treballa en la remodelació de la zona esportiva Ricard Ginebreda, una obra que estan tirant endavant l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Tot plegat farà que un dels extrems urbanitzats de Molins de Rei presenti una nova imatge i doni servei a un nombre important de ciutadans.

Sense notícies de la reforma del Bernat el Ferrer
L’institut Bernat el Ferrer, per la seva banda, precisa d’una ampliació d’entre quatre i sis aules, prevista per l’any passat i que ha estat ajornada pel curs 2017-18, com a mínim. Ensenyament va proposar la instal·lació de mòduls prefabricats per evitar la massificació en alguns espais del centre, una opció que la direcció no veu amb bons ulls, i a dia d’avui encara no s’ha produït cap moviment en aquest sentit. Tot apunta a que l’institut Bernat el Ferrer seguirà amb la mateixa situació el pròxim curs escolar, sense reformes i sense barracons.
S’ha d’acabar el temps d’atribucions partidistes a tot allò que sigui de justícia que es faci. Els recursos en educació no són un mèrit són justícia, dignitat i necessitat per a continuar fent de l’educació un veritable motor per l’equitat. Tothom sabem qui hi ha treballat més o menys però ara això no toca. Allò que cal de debò és estar molt alerta pq es compleixin uns terminis que ja van tard. Decebuda i trista per la manca de notícies reals respecte l’ampliació del Bernat el Ferrer. L’educació a MdR sempre l’hem de mirar com un tot mai per fragments, gràcies a això tenim tot el que hem estat capaços d’aconseguir entre molta gent.