La CUP presenta al ple municipal una moció de rebuig a la reforma del model universitari impulsat pel govern estatal. Només Emilio Ramos (PP) vota en contra d’eliminar la llei que obligarà als estudiants universitaris a cursar tres anys de grau i dos més de màster.

La manca de consens de la darrera reforma universitària i l’escàs nombre de beques per als estudiants han estat els principals motius que han dut a la majoria de grups municipals a mostrar-se en contra del que es coneix en el món universitari com “3+2”. El decret, aprovat el passat mes de gener en un Consell de Ministres del govern de Mariano Rajoy, pretén reduir els graus universitaris un any i, a la vegada, ampliar els estudis superiors amb un màster de dos anys.
Tot i que frenar aquest pla no és competència de l’Ajuntament de Molins de Rei, els regidors i l’equip de govern es van comprometre a instar als rectors i al govern català que es neguin a aplicar aquesta mesura. També van acordar ajudar a promoure el consens de la comunitat educativa per tal de “dissenyar un model universitari que s’adeqüi a les necessitats dels estudiants de les classes populars”, tal i com afirmava Roger Castillo (CUP), responsable de llegir la moció.
“La societat catalana ha de ser conscient que aquesta mesura suposarà l’encariment dels estudis universitaris” explicava Castillo, argumentant que “els màsters tenen un preu molt més elevat que els graus”. La principal crítica que ha rebut la proposta és el fet que, per accedir al mercat laboral, el preu que caldria pagar augmentaria dràsticament ja que la majoria de màsters són privats. La regidora d’ERC, Silvia Guillén, ho titllava d’“atac a la universitat pública”, com també ho va fer Sergi Conde (ICV), reclamant la “igualtat d’oportunitats” que no garanteix aquest nou model.
Un altre dels grans punts en contra que ha mostrat la llei és la poca planificació i consens entre la comunitat educativa. “Sembla una broma de mal gust” deia Xavi Paz (PSC) a la sessió plenària, entenent com un “despropòsit” el fet que un consell de ministres decideixi canviar el sistema unilateralment. Castillo, per la seva banda, va afegir que cal un “debat previ profund”.
El regidor del PP, Emilio Ramos, va justificar el seu vot en contra atenent que la moció no demanava fomentar el debat i el consens, sinó “fer una crida a l’incompliment de les lleis”. Tot i que un dels punts de l’acord implicava el debat al món educatiu, el regidor popular va deixar anar que “si es digués que es vol fer una crida al consens, votaria que sí”. Finalment, Ramos va votar en contra alertant que “tanta desobediència ens portarà problemes”.
CiU, en contra les retallades
La moció, aprovada amb el suport de tots els grups municipals menys el PP, també criticava la privatització i l’encariment dels preus universitaris. En només tres anys, les matrícules són un 60% més cares, fent que molts estudiants marxin de la universitat “per no poder-se pagar els estudis” segons el portaveu de la CUP. Tot i això, també CiU s’ha sumat a la moció, al·legant que l’accés al món laboral serà “més complicat”, ja que els estudiants estaran “menys formats i hi haurà un increment del cost”, en paraules d’Esteve Altozano (CiU), que no va parlar les retallades de la Generalitat, com sí que van fer altres grups. Sergi Conde (ICV) va predir que hi haurà “retallades a la vista”, ja que s’intueixen menys estudiants i per tant, un menor nombre de docents.
Al ple també hi van assistir membres del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) que van dedicar unes paraules a l’únic regidor que no els va donar suport. “Desitjo que els seus fills es puguin pagar la carrera” li va retreure David Lloberas, un dels representants de l’associació estudiantil.
Una cosa s’ha de tenir clara , que frenar aquest pla no és
competència de l’Ajuntament de Molins de Rei, ni dels regidors, ni de l’equip de govern del l’Ajuntament, ni tenen que agafar cap compromis, ni tenen
que instar a cap rector ni al govern
català perque es neguin a aplicar
aquesta mesura, ni ajudar a promoure el consens de la comunitat educativa per
tal de “dissenyar un
model universitari que s’adeqüi a les necessitats dels estudiants de
les classes populars”, La missió del govern local i del consistori municipal es la de governar
i administrar el poble, no España. Recorde’m
de que entre politics , càrrecs de confiança, regidors a dedicació plena,
i regidors de 380 €/ple , solament en
sous s’ens mengen 874.114,64 € ( 145 milions Ptas ) del Pressupost Municipal , i les prestacions , els serveis , i els carrers, estan
fets “unos zorros” . Els
partits politics , no tenen més temes a
portar als plens per justificar-se els seus sous?