L’acte institucional del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència de Gènere demostra certa unitat política entre les forces d’esquerres. Les regidores de tots els partits presents al Ple Municipal, a excepció de Convergència, han llegit conjuntament el manifest institucional.

Unitat política per plantar cara al masclisme, aquesta és la imatge que ha donat l’Ajuntament de Molins de Rei per afrontar el 25 de novembre. Això si, aquesta unitat ha estat parcial. Primer perquè no hi han estat totes les regidores del plenari, han faltat les convergents, el partit, de fet, que té més regidores al ple municipal. I segon perquè els grups que només tenen un regidor, Ciutadans i Iniciativa-MES, no han estat representats.
Han estat, doncs, les polítiques locals del PSC, ERC, Molins Camina i la CUP les que han compartit protagonisme en la lectura del manifest institucional. Jessica Revestido (PSC), regidora d’Igualtat Dona-Home ha començat assenyalant la violència de gènere com un “símbol de la desigualtat existent de la societat” basada en “valors patriarcals”. També ha insistit que cal “voluntat política” per acabar amb aquest tema, pel que ha demanat la “prioritat absoluta dels governants”. La regidora de la CUP, Mireia Romo, ha recordat que aquest estiu ha estat “tràgic” pel que fa el nombre d’assassinats masclistes, la dada més alta des del 2010 i ha assenyalat que les ordres d’allunyament “han caigut a la meitat”. Ana Aroca, de Molins Camina, ha destacat la necessitat de “detectar i tractar en primera instància” els casos de maltractament des dels governs municipals. Ha estat Silvia Guillén (ERC) qui ha tancat el text, proposant 5 acords: aplicar el pla local d’igualtat, aportar més recursos per “combatre la violència masclista“, reforçar la prevenció i detecció de casos, desplegar la llei de mesures contra la violència de gènere, i reclamar a la Generalitat que “desplegui una xarxa de recursos” per permetre la recuperació de les víctimes.

L’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), també ha aprofitat l’ocasió per fer el seu parlament. Casals ha qualificat la violència de gènere com “la xacra més vergonyant” de la societat, tot i que ha recordat que a altres països del món “la situació de la dona és molt pitjor”. En acabar els parlaments, el centenar de persones que s’han aplegat davant de l’ajuntament han omplert d’espelmes un llaç en senyal de dol a les dones assassinades.
El cor juvenil de l’escola municipal de música Julià Canals ha participat en l’acte cantant tres peces. Totes elles estaven relacionades amb el tema, tot i que s’han evitat llenguatges durs i cançons massa directes per no violentar als infants. També ha tingut visibilitat la secció local d’Amnistia Internacional, que ha recollit cartes de suport entre els assistents per Su Changlan, activista xinesa pels drets de les dones empresonada des de fa un any.