Els germans Arcas Blanch han creat un nou espai a Molins de Rei amb ambició comarcal que organitza tallers i activitats d’educació i cultura, entesos des d’un punt de vista social. La idea última és posar en contacte persones amb interessos comuns perquè generin nous projectes.

Indefinible. Així és l’Espai en Blanch. El seu nom ho diu tot: es pot omplir amb qualsevol cosa. Costa trobar una paraula per referir-s’hi, bàsicament perquè és un concepte nou. Ara mateix, l’activitat principal de l’Espai seran els cursos, tallers i activitats que hi organitzaran, alguns dels quals ja han començat.
Es basen en dos pilars: educació i cultura. Però el concepte que tenen de cultura és molt ampli: hi entra l’estètica (amb un taller de cosmètics casolans), la tecnologia (ensenyant a treure rendiment a telèfons mòbils) o la meditació (amb tallers per reduir l’estrès). La idea que tenen és la d’una cultura més quotidiana, que afecta el dia a dia. “Són coses que van més enllà de la cultura, tenen en comú que depenen d’un mateix”, explica a Viu Molins de Rei un dels creadors de l’espai, Pere Arcas.
L’Espai en Blanch és una iniciativa conjunta dels tres germans Arcas Blanch: Pere, Xavi i Ivan. Cadascun, diuen, hi ha aportat la seva experiència: en Pere, que de fet hi ha instal·lat el seu despatx i és la cara del projecte, és periodista i ha desenvolupat projectes educatius a TV3. Xavi Arcas és operador de càmera i Ivan Arcas és l’exalcalde de Molins de Rei per Iniciativa. Tots tres són els socis de l’associació sense ànim de lucre Espai en Blanch, que pren el cognom per part de la mare, “la persona que ens ha fet persones”, diuen.

Tallers de les petites coses
És una associació sense ànim de lucre però moltes de les activitats s’hauran de pagar. “L’educació està molt mal pagada, no es pot cobrar 10€ l’hora, nosaltres donem un sou digne als professors”, afirma Pere Arcas. Els diners es destinen a pagar al professor i si es fan beneficis es repartiran entre el professor i l’associació, tot i que “es reinvertiran en altres projectes”. També nega que hi guanyin diners: “al principi, en perdrem”, assegura.
També recorda que no demanen cap quota mensual per fer els cursos: tot el que ofereixen són mòduls temàtics sobre un tema específic, amb una durada concreta. Per exemple, fan cursos de literatura, però enfocats a aspectes molt concrets: n’hi ha un titulat “De què puc escriure quan ja he escrit de mi“, i un altre, “Com puc construir una història que s’entengui“. Cadascú pot triar fer el que més li interessi millorar, o tots si vol.
La idea és centrar-se en “les petites coses que et podrien haver canviat la vida”, deia Pere Arcas a la inauguració. Com ara “i si hagués après anglès i comunicar-me amb aquella noia…?”, que l’ensenyen amb converses o fent tallers de manualitats en aquest idioma.
Tot i això, els cursos i tallers no ho són tot. També organitzen actes culturals, entesos amb el concepte de cultura a què estem acostumats. El primer serà el ja clàssic recital del Poema de Nadal que fa cada any Pere Raich, amb les cançons de Montse Toran.
La segona fase: cuina de projectes
Però, a banda d’això, la idea que té en ment Pere Arcas és anar encara més enllà. Vol que tots aquests actes, cursos i tallers siguin un punt de partida, ja sigui perquè les persones que participen en un curs d’iniciació vulguin aprofundir-hi més, o el que més li interessa: que les activitats serveixin per posar en contacte persones amb interessos comuns i s’animin a fer projectes que vagin més enllà. Quan es doni el cas, l’associació els acompanyarà en aquest procés, en el que Arcas anomena “cuina de projectes”, en oposició al concepte de ‘laboratori d’idees’.
L’Espai ja ha començat a funcionar però algunes de les activitats no s’han fet per falta d’inscrits. N’era conscient Pere Arcas en la presentació, quan va dir que haurien d’“anar veient què vol la gent”. De totes maneres, fia l’èxit de la iniciativa a un abast comarcal: han ubicat l’espai a l’antiga seu de Matossers, al Parc del Pont de la Cadena, pensant que vindrà gent d’altres pobles amb tren o autobús.
Cuantas cosas más, tendremos que ver en Molins de Rei , y cuanto circo más, deberemos soportar , como este que els germans Arcas Blanch han creat amb ambició comarcal i que quieren organitzar tallers i activitats d’educació i cultura, entesos des d’un punt de vista social, posar en contacte persones amb interessos comuns perquè generin nous projectes, i bla, bla, bla, El seu nom ho diu tot: es pot omplir amb qualsevol cosa. Costa trobar una paraula per referir-s’hi, bàsicament perquè és un concepte nou, el de vendre cursos, tallers i activitats de vent, basats en dos pilars: educació i cultura, estètica (amb un taller de cosmètics casolans), tecnologia (ensenyant a manejar els mobils) , la meditació indú per l’estrés ), etc. L’Espai en Blanch és una iniciativa conjunta dels tres germans Arcas Blanch: Pere, Xavi i Ivan. , que cadascun, hi ha aportat la seva experiència: en Pere, que és tertuliá a la Radio Molins de Rei, hi ha instal•lat la taula del seu despatx i és periodista i ha desenvolupat projectes educatius a TV3 (cuales?) . Xavi Arcas és operador de càmera (de dónde?) i Ivan Arcas és exalcalde de Molins de Rei i exbanquero. ( trabaja aún?) . Menos mal que l’associació és sense ànim de lucre, pero, con el, si, si , si no, moltes de les activitats s’hauran de pagar. Sin ser especialistas ni tener titulación alguna ya han pontificado : “L’educació està molt mal pagada, nosaltres donarem un sou digne als professors”, i de que no hi guanyaràn diners, que “al principi, en perdreràn… , que no demanen cap quota mensual per fer els cursos , que són mòduls temàtics sobre un tema específic, amb una durada concreta, cursos de literatura, etc. i el clàssic recital del Poema de Nadal que fa cada any Pere Raich, amb les cançons de Montse Toran, etc. fàcil , fàcil , Vendre vent… “cuina de projectes”, en oposició al concepte de ‘laboratori d’idees’, Entiendes algo?, Llastima de que les activitats no s’han fet per falta d’inscrits , ja que tot depen ,que en plena crisi econòmica, anar veient què vol la gent”. S’han ubicat a les barraques (chabolas) humides del canal de l’infanta , a l’espai de l’antiga seu de Matossers, devant de la Llave de Oro i vindrà gent d’altres pobles amb tren o autobús , ¿ A peu o amb ruc no vindran, per veure lo rucs que son?
Pensemos que de los comunistas como Antonia Castellana (PSUC-Molins) nos dejó el bodrio de la Radio Municipalista Municipal , incapaz de autofinanciarse y que és dependiente 100% del pressupost de l’Ajuntament , que de la Geno Català (ICV) antes de que se apalancase en la Junta de Aguas, nos dejó el bodrio de los mastodónticos autobuses que siempre van vacios, Del Ivan Arcas Blanch (ICV) ,sabemos que auspiciándose en el FMC del Sr. Bustos de Sabadell, inventó la cleptocracia (enriquecimiento fácil) en la política de Molins de Rei, y de la que los que mandan ahora (CIU, PSC, ERC, CUP, Podemos y el bodeguero) nadie quiere desprenderse… se ensacó 243.724,51 € (40 Mill Ptas). entre el 2007 y el 2011, y nos dejó conjuntamente con la (missing) Cateura (ICV) el bodrio de los Paneles Solares, ¿ Experiéncias?
Buenos días Daniel,
Usted, aparte de criticar todo lo que publica este medio, ¿qué otras cosas aporta a nuestro municipio?
Estaría encantado de que me pudiera responder, ya que lo veo siempre aquí en plan negativo y sin aportar ninguna solución o propuesta de interés o que pueda ser mínimamente viable.
Un saludo y no se lo tome mal 😉
Señor ParaDaniel, No se lo tome mal, pero…. , “No hay peor ciego que el que no quiere ver” , No, no estoy de acuerdo con lo que me dice, de que yo critico todo lo que se publica este medio, No es cierto, Sólo comento y doy mi opinión, (si me lo deja la censura de Viu molins,) los artículos que puedan tener relación con los impuestos que yo pago en éste municipio, Que yo recuerde nunca he comentado noticias de deporte , ni de entitats, ni de cultura, etc. No entiendo muy bien su pregunta : ¿qué otras cosas aporta a nuestro municipio?, y si hay algún método o protocolo preestablecido , filtro o tamiz, y aprobado por usted y a su gusto , para que los comentaristas podamos aportar cosas…
Lamento que vea en mis réplicas, siempre aquí en Viu Molins y en El Llaç facebook, , en plan negativo y sin aportar ninguna solución o propuesta de interés o que pueda ser mínimamente viable : la enfermedad contagiosa de cleptomanía de la que están afectados los actuales politicos locales, que fue propagada por Ivan Arcas Blach (ICV) , uno de los ahora Espai Blanch, la ineptitud manifiesta para el cargo del actual alcalde Joan Ramon Casals Mata (CIU) que tiene la sinvergüenceria y prepotencia de no responder a las instancias, el trágame de la ciudadanía a la no reducción del 18% del recibo del IBI del 2016 y el 8% para el 2017 pese a la aprobación por parte de Montoro , la lapa de la radio municipal 100% dependiente del Ajuntament, la mala gestión de los autobuses Molins-Bus siempre vacíos y a cargo del presupuesto municipal, los paneles solares Arcas-Cateura sin funcionar, el jardín Palau sin aparcamiento subterráneo, la nueva biblioteca sin aparcamiento subterráneo y de 3.000 m2 cuando ahora los libros son digitales, y no sabemos aún cuanto nos va a costar al final, los charcos en la campa del parking de la Fede, los escandalosos sueldos de los actuales gandules politicos locales, el reparto de las las poltronas de regidores a dedicación plena, los mamones en cargos políticos de confianza, ….. Repito : “No hay peor ciego que el que no quiere ver” ……. Sin acritud… Un saludo.