
El Botmol organitza un debat amb els alcaldables, que proposen diferents idees per potenciar el comerç local de Molins de Rei.
Com és normal, durant una campanya electoral emergeixen les diferències entre les diferents candidatures. No és habitual que també es trobin punts de coincidència i consens. Però això és el que va passar durant el debat electoral organitzat pel Botmol, la Unió de Botiguers de Molins de Rei, aquest dimecres al vespre a la Sala Gòtica. I és que tots els alcaldables van coincidir en la necessitat de protegir el comerç de proximitat i el van considerar un dels grans actius de Molins de Rei.
Ara bé, van discrepar en les formes d’aconseguir el mateix objectiu en un debat que més aviat va ser un acte d’explicació de programes. No hi va haver pràcticament interacció entre els candidats, que van anant-se intercalant intervencions, dividides en diferents eixos, de dos minuts cadascú. És molt complicat coordinar un debat entre un grup de nou persones.
L’alcaldable de Junts per Molins i actual alcalde, Ramon Sánchez, va proposar fer un pla de dinamització de comerç i mercats per “analitzar les mancances” actuals i poder “fer els canvis necessaris” per millorar el context actual. I és amb l’arribada del comerç electrònic, entre altres factors, que el comerç local, en certa manera, ha de reinventar-se per sobreviure. “Deien que la tele mataria a la ràdio i el mòbil a la tele, i al final molts escoltem la ràdio a través del mòbil”, va dir el candidat del PSC Molins de Rei, Xavi Paz, partidari d’aliar-se amb aquests canvis tecnològics i no veure’ls com un enemic.
El candidat de la CUP, Carles Ros, va mostrar-se contrari a les polítiques urbanístiques que faciliten l’arribada de “grans superfícies”. “El comerç local aporta compromís mediambiental i compromís social”, va reblar. Una postura que van compartir, entre altres, Manel Monllaó, de Molins de Rei per la República Primàries Catalunya: “No podem dir que protegim el comerç local si treballem per l’arribada d’un Lidl”, va advertir per mostrar-se partidari de “pacificar” el Centre Vila però “sense la desaparició de les zones de càrrega i descàrrega”.

Gerard Corredera, de Molins en Comú, va anar més enllà i va dir que era favorable a implantar les famoses “superilles” de Barcelona a Molins de Rei. Són espais urbans que es guanyen per l’ús recreatiu i social de la ciutadania, estudiats i elogiats per diferents universitats internacionals i, al mateix temps, també criticats per alguns veïns de la capital catalana. Corredera també va expressar que era el moment d’afrontar la “transformació digital del comerç”.
“Potser hem d’incorporar el comerç online al de proximitat”, va indicar l’alcaldable d’ERC, Marcel López, que va afegir que Molins de Rei necessita tornar a ser “referent” del seu entorn en aquest àmbit. “No només hi ha comerç al Centre Vila, també n’hi ha als barris”, va recordar Ana Aroca, de Molins Camina Podem, disposada a aturar l’arribada de grans superfícies.
Alguns dels partits aposten per incrementar l’IBI -l’impost més important que recapta l’Ajuntament, a aquestes grans superfícies. Un d’ells és el Moviment 15 Arcades, comandat pel jove Joan Albert Fabra, que va proposar la creació d’una “moneda digital local” per fomentar que els “diners es gastin a Molins de Rei” similar al Rec de Barcelona, que circula a l’Eix Besòs, o la Grama de Santa Coloma de Gramenet.
“L’Ajuntament us ha de posar les coses fàcils”, va dir-li l’alcaldable del Partit Popular, Antonio Valverde, als comerciants assistents a la Sala Gòtica, que estava plena per a l’ocasió però amb àmplia majoria de membres de les llistes i simpatitzants dels partits. Valverde va posar sobre la taula la idea d’instal·lar “pantalles d’informació” sobre els comerços pel carrer. A l’acte no hi va assistir Ciutadans.
En definitiva un catàleg d’idees per preservar un actiu de Molins de Rei com és el seu comerç de proximitat. Després del 26 de maig, caldrà passar de les paraules als fets.
Malt moment ha escollit el Botmol per organitzar un debat amb els alcaldables que no son profesionals d’el sector, que sols van aportar ocurrències sense sentit, per potenciar el comerç i per suposat tots els alcaldables van coincidir en la necessitat de protegir el comerç de proximitat, bla , bla , bla…
Ramon Sánchez, : · un pla de dinamització de comerç i mercats per “analitzar les mancances” actuals i poder “fer els canvis necessaris” per millorar el context actual, : BLA , BLA BLA….
Xavi Paz : “Deien que la tele mataria a la ràdio i el mòbil a la tele, i al final molts escoltem la ràdio a través del mòbil”, : EL QUE ESCOLTEN ELS JOVES PEL MÖBIL ÉS MÜSICA, i NO ESCOLTEN LA PENOSA RADIO MUNICIPAL DE MOLINS DE REI. .
Carles Ros, : No a “grans superfícies”. : NO AL PROGRÉS “El comerç local aporta compromís mediambiental”?
Manel Monllaó, NO AL NOU Lidl”, NO AL PROGRÉS !
Gerard Corredera : fer “superilles” per l’ús recreatiu i social de la ciutadania, estudiats i elogiats per diferents universitats internacionals i“transformació digital del comerç”, BLA , BLA , BLA…. .
Marcel López : “incorporar el comerç online ”, Molins de Rei tornar a ser “referent”, NOSTALGIA DE TEMPS PASSATS …
Ana Aroca : OBVIAMENT , “No només hi ha comerç al Centre Vila, també n’hi ha als barri DE INCRESA i LLAVE DE ORO”, i aturar l’arribada de grans superfícies, NO AL PROGRÉS !
Joan Albert Fabra : INVENT DEL TBO , d’una “moneda digital local”
Antonio Valverde : L’Ajuntament ha de posar les coses fàcils”, UN INVENT DEL TBO pantalles d’informació” sobre els comerços pel carrer
En definitiva ,un NO AL PROGRÉS i incrementar l’IBI a grans superfícies. , que després del 26 de maig, tot passarà al no res, uns comerços locals amb preus molt cars, un Mercat Municipal “en liquidació” i al comerç local a la baixa ( excepte el xinès i el pakistaní) tal com està ara…..