L’òrgan, format per una trentena d’alumnes de l’ESO, va començar a funcionar el març d’aquest any i ha permès als menors “treballar en grup”, “ser més democràtics” i “arribar a consensos”.
“Als adolescents sempre ens diuen que destruïm molt, que critiquem i no donem idees noves”, ha explicat l’Aina. La jove ha assegurat que el Consell d’Adolescents, nascut fa pocs mesos, vol canviar precisament aquest estereotip i demostrar que ells també poden “construir” i “crear”.
El Consell d’Adolescents va començar a funcionar el passat mes de març. Tot i la seva curta existència, la trentena de joves que hi han format part creuen que ha estat una experiència molt enriquidora: “Hem après a treballar en grup, a ser més democràtics entre nosaltres i a arribar a consensos”, comenta la Yenu, una de les integrants.
Els joves, que tenen entre 12 i 16 anys i són alumnat de l’ESO de Molins de Rei, van reunir-se per primera vegada al març, on se’ls va encomanar els dos primers encàrrecs. La primera missió dels adolescents, que es troben mensualment, va ser planificar propostes per les Festes de Primavera. Van suggerir un total de 23 propostes molt diverses, i finalment van apostar per organitzar concerts. Més endavant, van debatre la creació d’un logotip que representés el Consell dels Adolescents.

En l’acte de cloenda del curs 2018-2019, celebrat el dimecres a la tarda a la Federació Obrera, els adolescents han entregat una llista amb propostes per a la Festa Major, el seu segon gran encàrrec. A més, també han explicat que estan treballant en el disseny d’una pàgina web perquè els ciutadans puguin suggerir idees, ells les puguin traspassar a l’Ajuntament i finalment es duguin a terme.
L’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, ha comentat que estudiaran si el curs vinent mantenen els mateixos encàrrecs o els canvien. El socialista considera que encomanar tasques diferents evita la “fatiga” i el “cansament” dels menors.
Els adolescents no havien estat “escoltats” fins ara
Una de les integrants de l’ens, l’Anna, ha explicat que fins ara els adolescents no havien estat “escoltats”. Per això, la Xué ha emplaçat l’alcalde a seguir donant suport al projecte. “M’agradaria que no es quedés aquí i continués el màxim possible”, ha afirmat la jove.
En aquest sentit, Paz ha remarcat que el Consell d’Adolescents permet “donar continuïtat” al d’Infants, creat el 2016 i integrat per nens de 5è i 6è. L’alcalde creu que és un òrgan amb el qual es promouen les “polítiques participatives i de debat”, i que dona la possibilitat de tenir “contacte directe” amb el sector jove de la població. També considera que fa que els menors practiquin conceptes com “debatre”, “consensuar”, “democràcia” i “prioritzar”.

En substitució de la regidora de Joventut, Laia Castellana, que no ha pogut venir, la presidenta de l’àrea de Serveis de les Persones, Ainoa García, també ha recordat que el Consell d’Adolescents fa que els joves d’entre 12 i 16 anys tinguin un espai per ser “consultats, escoltats i partícips de les decisions”.
Segons l’alcalde socialista, un dels grans reptes ara és la franja d’edat dels 16 als 18 anys. “Ha de tenir resposta per part de l’administració”, ha assegurat. Paz opina que ha de resoldre’s el buit que hi ha entre els joves de 16 anys i una persona plenament adulta, i que les polítiques participatives han de tenir “continuïtat en formats diferents”, arribant també a aquest sector de la població.
Més comentat 1