L’Ajuntament convoca un concurs d’idees per triar el projecte arquitectònic de la nova residència d’avis, que s’ha d’ubicar al costat de l’ambulatori.
El consistori posa fil a l’agulla a la construcció de la futura residència d’avis del costat de l’ambulatori amb un concurs per triar-ne el projecte arquitectònic. Es tracta d’una convocatòria oberta que pretén escollir un projecte de disseny innovador que s’encarregui de plantejar “un edifici pensat per als residents”.
L’objectiu és que el centre residencial s’adapti a les necessitats de les persones ateses i que, per exemple, siguin elles les que puguin escollir la decoració d’alguns espais. També s’espera que el projecte arquitectònic prevegi espais de cuina per a les persones allotjades.
Amb aquestes premisses, el concurs s’organitzarà en dues fases. En la primera, es preseleccionaran cinc candidatures, que seran les que tinguin més experiència i obtinguin la qualificació més alta del jurat seleccionador, format majoritàriament per tècnics experts. En la segona fase, les cinc candidatures seleccionades hauran de presentar les seves propostes innovadores, d’entre les quals se’n triarà la guanyadora. Tot i així, el consistori no ha concretat públicament els terminis del concurs.
L’alcalde, Xavi Paz, ha destacat en un comunicat que “aquest és el primer pas de concreció per poder fer realitat la nova residència” i ha agraït la feina que han fet tant governs anteriors com la Plataforma Afectats Residència d’Avis Molins (PARM).
En aquest sentit, des de la PARM valoren positivament la convocatòria del concurs. “Tot i que no podem formar part de la comissió de seguiment de la nova residència, confiem que després de tantes promeses aquesta sigui en ferm”, diuen en un comunicat a les seves xarxes socials.
Residència per acollir més de 120 persones
La nova residència es construirà al barri de la Granja, en un solar del costat de l’ambulatori que té 4.083 m². Està previst que l’edifici pugui acollir 120 residents permanents i 20 més en règim de centre de dia. El pressupost estimat de l’obra és de 10.538.227 euros: uns 8.402.015 euros per a la residència i el centre de dia, i 2.136.212 euros per a l’aparcament.
Una reivindicació que porta cua
La construcció d’una nova llar d’avis ha estat objecte de nombroses reivindicacions ciutadanes liderades per la PARM, que en els darrers anys ha estat testimoni de diferents promeses polítiques i acords entre Ajuntament i Generalitat per posar-la en marxa.
Per exemple, l’any 2010 les dues administracions van arribar a un acord que va acabar en un calaix. Set anys més tard, i després de diferents reclamacions ciutadanes, Generalitat i consistori es van tornar a comprometre. Aquella vegada van afirmar que l’equipament obriria portes el 2019, però aquesta promesa tampoc podrà complir-se.
Fins ara, sembla que l’actual consistori municipal del PSC-Molins s’ha dedicat a gestionar l’acabament de les obres que va subcontractar CIU : la Carretera, Samaranch, antic Cap, Requesens, …..i amb aquets 6 mesos que porten de govern sols han posat fil a l’agulla a la construcció de la futura residència d’avis del costat de l’ambulatori amb un concurs per triar-ne el projecte arquitectònic. Malauradament , al nous governats i aprenents de democràcia els hi entra pànic l’angoixa en el no fer el ridícul i volen sempre el millor , valgui el que valgui , com a aquesta convocatòria que pretén escollir un projecte de disseny “innovador” i que sigui “un edifici pensat per als residents”. Obviament no serà pels gossos ….
Al 2020 no té de ser massa complicat saber quina es l’anatomía de les persones humanes i les necessitats i hàbit de les persones grans que puguin viure en una residència , Óbviament el centre residencial s’ha d’adaptar a les necessitats de les persones ateses, de ments ja molt fràgils per l’edat , i que no es te de jugar amb elles que, per exemple,que siguin elles les que puguin escollir la decoració d’alguns espais o com la idea de bombero d’ espais de cuina , Les cuines i el foc sempre son un perill.
No sabem si l’actual Consistori municipal PSC-Molins ha tingut suficients tècnics ( crisi de tècnics) i “tècnics experts” per poguer redactar la base de concurs o han tingut que recorre que els hi fes a la Diputació o al “copiar y pegar” de el que hagin fet a altres municipis governats pel’s seus amics del PSC, En les dues fases : la primera , preseleccionar 5 cinc candidatures de més experiència ( i mes m2 construïts) segons un jurat seleccionador de tècnics experts ( municipals o amiguets ?) i la segona fase, de “propostes innovadores”, d’entre les quals se’n triarà la guanyadora.
Residència per acollir 120 persones, pressupost estimat de l’obra és de 10.538.227 euros: uns 8.402.015 euros per a la residència i el centre de dia, i 2.136.212 euros per a l’aparcament
Ara ja el concurs d’idees ha tancat amb els 5 estudis d’arquitectes finalistes, i ara tenen 1 mes per presentar les seves propostes. No té res de significatiu que un d’ells sigui de la remodelació de l’edifici actual de l’Hospital del Ma l’estudi d’arquitectes Pinearq i Brullet-de Luna, i el segon : Pascual Asio Arquitectes i Esteve Puigdengolas Legler en matèria d’eficiència energètica i sostenibilitat, el tercer : Estudi PSP Arquitectura,- Pic Aguilera Arquitectes i Pib Arqsix. conegut per haver dissenyat el Centre Penitenciari Mas d’Enric, Codina Prat Valls i Arquitectes Associats, Batllori i Trepat Arquitectes + Patricio Martínez Maximilà Torruella Arquitectura .
Recordem al Broggi, molt disseny , molt disseny… però a les boxes no hi caben els llits
No sabem quins seran els del “jurat d’experts” de 9 membres, la majoria d’ells experts en la matèria, que
decidirà el guanyador. Experts amb quina materia ? : Arquitectes, Gestors de residències, infermeria, industrials de A/A, tècnics experts en manteniment ?
A la revista de l’Agrupació de la Construcció de Molins de Rei , nro 12 , 2020 hi apareix un article del Albert Rodriguez ( arquitecte local, jubilat) que fa una reflexió sobre els concursos públics i les adjudicacions, que son un mon fosc i complexa en el que es mouen uns pocs interessats que la majoria dels casos no presenten al•legacions als concursos , perquè formen un oligopoli d’empreses, i allò que perjudica a uns en un determinat concurs, en un altre els beneficia ,
Una residencia per avis no es tant complicada com una central nuclear , ni te que de ser de una qualificació “platinum” de certificació LEED , per un edifici de planta baixa i dos pisos amb garatge subterrani -2 , que ben bé hi podrien haver concursat arquitectes locals …