L’ampliació del servei i el centre de dia contempla el trasllat de l’anterior residència, l’ampliació de places, el model de gestió publicoprivada i el reglament del funcionament intern de la futura residència.
El projecte de la nova residència de gent gran de Molins de Rei segueix agafant forma després de molts anys de reivindicacions ciutadanes. Després que en les darreres setmanes la Generalitat anunciés l’arribada al municipi de la primera bestreta dels 2,3 milions d’euros de fons Next Generation per a la construcció de l’equipament, l’Ajuntament de Molins de Rei ha aprovat -amb els vots a favor de tots els grups excepte ERC, que s’ha abstingut- l’ampliació del servei residencial i centre de dia al ple municipal del mes de novembre.
De fet, el que s’ha aprovat han estat quatre documents clau per avançar en la forma del projecte definitiu abans del concurs de licitació de les obres: el trasllat de l’anterior residència a la nova, l’ampliació de places públiques -de 30 a 80-, el model de gestió público-privada i el reglament de funcionament intern de la nova residència.
Aquests documents no donen la llum verda definitiva a la construcció de la residència, però “sí que són un pas important per acabar de tancar les bases del model de gestió i el funcionament intern de l’equipament”, ha explicat l’alcalde, Xavi Paz. De fet, aquest és el pas previ al concurs de licitació d’obres de l’edifici. Si tot va bé, les bases del concurs se sotmetran a votació al ple municipal del mes de desembre.
De fet, des del govern municipal afirmen que amb l’aprovació de l’ampliació del servei residencial i centre de dia, els terminis per començar a construir la nova residència s’escurcen i posen l’horitzó a finals del 2024 o principis del 2025 “per començar a construir l’edifici”. De fet, un cop s’iniciïn les obres la durada aproximada per tenir-la enllestida serà d’uns 24 mesos, segons ha explicat Paz.
Model de gestió indirecta a través d’una empresa
Un dels punts amb més controvèrsia de la futura residència ha estat la gestió d’aquesta. Finalment, el model de gestió que es durà a terme serà una col·laboració público-privada entre una empresa externa i l’Ajuntament de Molins de Rei degut a una falta de recursos del consistori.
La concessió a una empresa privada serà per un període de 40 anys i malgrat que la gestió la porti una empresa externa “cal remarcar que l’edifici és propietat de l’Ajuntament”, ha aclarit l’alcalde. En aquest sentit, el segon tinent d’alcalde, Lucas Ferro, ha lamentat que la gestió no sigui directament del consistori tot apuntant que “a nosaltres ens hagués agradat que fos íntegrament municipal” i ha assenyalat que això no ha estat possible a causa de “la històrica falta de participació de la Generalitat en el desenvolupament del projecte”.
Pel que fa als actuals treballadors de la residència, el govern municipal ha assegurat que es farà un traspàs “del personal de l’Ajuntament cap a l’empresa gestora” per no perjudicar els treballadors del centre residencial actual.
ERC s’absté per dubtes respecte a l’estudi de viabilitat
L’únic grup municipal que s’ha abstingut davant l’aprovació dels documents de l’ampliació del servei residencial i centre de dia ha estat ERC. En aquest sentit, la portaveu del partit, Marta Espona, ha aclarit al ple que el seu grup municipal no està en contra de la construcció de la nova residència, sinó que, com a grup “no obstaculitzem la residència, sinó que plantegem una sèrie d’aspectes en vers l’estudi de viabilitat que no volem deixar passar”.
En aquesta línia, Espona ha explicat que, sota el criteri del seu partit, aquest estudi compta amb una manca de previsions “que caldria tenir presents per evitar problemes que es puguin preveure” com per exemple que “el supòsit de risc imprevisible hauria d’estar recollit en l’estudi” o si l’increment en l’import d’inversió “serà suficient d’aquí a 20 anys pel manteniment”. En aquesta línia, Espona explica que aquests dubtes s’haurien de resoldre per tal de garantir un model que garanteixi que els possibles problemes que puguin sorgir tinguin una via de resolució prevista.
A més, des d’ERC, van demanar votar cadascun dels plecs per separat “ja que són quatre documents molt diversos, que recullen diferents àmbits”, ha remarcat Espona. En aquest sentit, l’alcalde, Xavi Paz, ha dit que aquesta proposta de votar per separat “és jurídicament inviable” i, per tant, apunta que políticament “no té cap mena de debat”.
Ara Molins i Enlaira Molins celebren l’avenç del projecte
Malgrat les discrepàncies d’ERC davant la votació dels plecs i l’estudi de viabilitat del projecte, tots els grups municipals han celebrat l’avenç en la construcció del projecte de la nova residència. El portaveu d’Ara Molins, Ramon Sanchez, ha volgut valorar el projecte, explicant que “és una feina ben feta que ha trigat molts anys a desenvolupar-se” malgrat les dificultats que ha tingut durant aquests anys. Per la seva banda, la regidora d’Enlaira Molins, Txell Galobart, també ha celebrat el desbloqueig de la situació i ha demanat responsabilitats a la Generalitat “ja que l’Ajuntament està assumint tot allò que la Generalitat no ha volgut fer”.
Per la seva banda, la Plataforma d’Afectats per la Residència de Molins de Rei (PARM) també han celebrat l’aprovació dels plecs i han volgut agrair a tots els regidors i regidores el seu esforç perquè finalment la residència “sigui una realitat a Molins de Rei”.
Certament , “El paper ho aguanta tot ” , Agarim a tots els clarevidents que ja ho veuen clar . Una prova de que la ciutadania no ho enten es pot veura pel podcast, el final de la tertulia, dels miquels del divendres dia 1 a la Radio Municipal i que son els propis avis que no ho entenen, si la construcció la ferà l’ajuntament o la ferà el concesionari , i si la fa el concesionari, si al cap de 40 anys, la propietat pasarà al ajuntament. Totes les explicacions que s”han donat no estàn clares i formen part de la forma poc didàctica i poc sencilla que tenen els politics al parlar i exposar les coses.
Està be que la Generalitat faci la primera bestreta de 2,3 milions d’euros de fons Next Generation per redactar el projecte i si queden euros, quelcoms per la la construcció de un equipament que el seu cost estàrá al voltat dels 11 millions d’euros , i que l’Ajuntament de Molins de Rei, avui per avui, no té L’ajuntament avui sols ha aprovat papé pero no te 11 millions. encra que sigui amb els vots a favor de PSC, Podemos, Enlaira i Ara, excepte ERC, que s’ha abstingut. Ampliació del servei residencial ?, quina ampliació ?, de centre residencial , avui per avui sols en tenim un, la Llar Municipal Dr. Josep Mestre, i s.e.u.o no s’ampliarà.
Paper , i mes paper , 4 documents clau pel projecte definitiu i fer un concurs de licitació de les obres: a) el trasllat de l’anterior residència a la nova, això ho fa sense dificultat una mudança, b) que la nova residencia tingui en total de 102 places , de les que 80 places seràn públiques , o sigui que pasaren de les 30 actuals que te la llar Dr. Josep Mestre a 80 també publiques, c) el model de gestió público-privada que serà totalment privada , excepte el pagament mensual de 2500 € / avi per els 80, que abonarà la Generalitat i d) el reglament de funcionament intern de la nova residència ( copiar i pegar de l’actual) y son el pas previ al concurs de licitació d’obres de l’edifici. I si a la licitació no es presenta cap constructor /grup inversor ? , inici de contruccío finals del 2024 o principis del 2025 i 2 anys per construir-la , i disponibilitat a pricipis del 2027. amb un model de gestió indirecta a través d’una empresa privada, un dels punts amb més controvèrsia.
La concessió a una empresa privada serà que s’en faci càrrec de la construcció i pugui fer léxplotació per un període de 40 anys amb gestió d’aquesta empresa externa , de moment sols és el terreny propietat de l’Ajuntament, queda el dubte si l’edifici retornarà a l’ajuntament al final de 40 anys. Obviament , i no cal regidors, ni segons tinent d’alcalde, Lucas Sivano Ferro Sole , per lamentat que “a nosaltres ens hagués agradat que fos íntegrament municipal” i ha assenyalat que això no ha estat possible per la falta de participació de la Generalitat, motiu per que els entesos en residencies, ERC s’absté caprixosament per dubtes respecte a l’estudi de viabilitat de tot el paperam per la manca de “previsions” que podrien portar problemes com el “risc d’imprevisibles” , tal com ara pasa en la jardineria del Pont de Cadena i del Molí , i pensar si l’import d’inversió serà suficient d’aquí a 20 anys pel manteniment o si s’apujarà o no el preu del gas rus. Celebrem que Ara Molins i Enlaira Molins i la Plataforma d’Afectats per la Residència de Molins de Rei (PARM) siguin experts en gestió de residencies. “El paper ho aguanta tot “
Una vegada més l’Ajuntament demostrant que no te projecte pels ciutadans de Molins de Rei. El seu únic projecte és plantar arbres, fer museus inviables i sense funció i posar a la mateixa alçada la vorera i la via de cotxes. Quan cal resoldre problemes reals no té pla i no té pressupost. Aixó si, el que te clar es que enlloc de desenvolupar una solució municipal i pública ho farà de la mà de la gestió privada i aixó ho signan i aplaudeixen socialistes, comuns i podemites.