L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) inclou en els seus plans de ràpida execució per donar resposta a les noves necessitats de mobilitat la creació d’un carril bici, amb espai també per a vianants, en el pont de la N-340, des de la sortida de Molins de Rei fins a l’intercanviador de Quatre Camins.

L’entorn urbà s’ha d’adaptar a les noves necessitats que ha fet paleses l’arribada de la Covid-19. En aquest sentit, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha dissenyat un pla de ràpida execució per millorar les connexions en bici i a peu entre diferents municipis.
Entre el conjunt de més d’una trentena d’actuacions que sumaran més de 70 kilòmetres de carril bici en l’entorn metropolità es troba un carril bici que s’acompanyarà d’un espai per a vinanants entre la sortida de Molins de Rei per la N-340 i l’intercanviador de Quatre Camins amb l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC).
La intenció és executar l’actuació al llarg de l’estiu amb l’anomenat urbanisme tàctic. Sense grans projectes arquitectònics ni grans parafernàlies, simplement amb una actuació de baix cost que passa bàsicament per pintar la calçada i posar alguns separadors per dotar de major seguretat als seus usuaris.
La proposta impulsada des de l’AMB ara haurà d’aconseguir la complicitat de l’Ajuntament de Molins de Rei i el de Pallejà per tal de transformar els plànols en realitat.

L’AMB també proposa una comunicació per a vianants amb el Papiol. Per últim, vol un nou carril bici tàctic que passi per la carretera BV-2001 (la via de circunvalació de Sant Feliu, Sant Joan Despí i Cornellà) i que connectaria amb el carrer del Pla.
Carrers en vies 30 i més carrils bus
Tot i que encara és un document que s’ha d’acabar de consensuar amb els ajuntaments, un dels objectius bàsics és el de potenciar l’ús de bicicletes i la quantitat de vianants, així com “recuperar el transport públic com a servei essencial”. En aquest sentit, l’AMB proposa transformar la majoria de carrers de ciutats i pobles en vies 30.
També s’ha previst “desenvolupar de manera urgent” una xarxa prioritària de carrils bus en vies preferents. En ell s’inclou l’etern projecte pendent del carril bus de la B-23, que segueix a l’espera de que la Generalitat i el Govern central es posin d’acord en el traspàs de la titularitat per poder executar la transformació.
A més, hi ha previsió de crear unes 100 parades dobles i al voltant de 500 punts de priorització semafòrica en diferents municipis metropolitans.
Aglomeracions per anar a la feina
L’AMB està estudiant mesures per “reduir la demanda del transport públic en hora punta” per a desplaçament no essencials, amb l’objectiu de reduir les aglomeracions “i ajudar a mantenir les recomanacions sanitàries”. És per això que l’òrgan ha proposat un pacte amb “empreses, agents socials i administracions metropolitanes” per “adaptar les condicions laborals al nou escenari”. L’element bàsic d’aquest acord serà el de fomentar la flexibilitat horària de tot entorn laboral i procurar fer “entrades i sortides més esglaonades”.