El plenari autoritza el pla de viabilitat financera que ha de permetre a l’Ajuntament adquirir el 100% de les accions de l’empresa. La intenció és que l’empresa municipal assumeixi en el futur els serveis de jardineria i manteniment dels parcs infantils.

Pas endavant en la municipalització de Molins Energia, l’empresa que fa anys es va crear per gestionar el servei d’aigua calenta al barri de la Granja, però que ha quedat sense ús després de la marxa de CASSA, l’empresa que en gestionava el servei.
El ple municipal de juny ha aprovat el pla de viabilitat financera que ha de permetre a l’Ajuntament adquirir el 100% de l’accionariat de la companyia, on a part del consistori també hi té accions l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya (AVANÇSA), titularitat de la Generalitat.
Es tracta del primer pas per fer realitat una municipalització que s’arrossega en el temps i que ja s’havia intentat dur a terme en l’anterior mandat, quan la CUP va presentar aquesta mesura com un dels seus cavalls de batalla i va anunciar la voluntat de l’Ajuntament de comprar-ne les accions.
Però finalment la compra no va cristal·litzar. Per fer-la possible calia un pla de viabilitat que dibuixés les línies mestres de l’adquisició d’accions i també l’eixugament del deute que havia acumulat l’empresa durant els anys de funcionament, que és d’un milió d’euros.
Ara, amb el pla aprovat pel ple, l’Ajuntament traslladarà el document al servei de tutela financera de la Generalitat, que és qui ha de donar el l’últim vistiplau al document perquè tant la compra d’accions com l’operació d’eixugament del deute siguin possibles.
Municipalitzar el servei de jardineria i de manteniment dels parcs infantils
Un cop Molins Energia estigui en mans exclusivament municipals i dotada amb el personal necessari, la intenció és que es pugui fer càrrec del servei de jardineria i del manteniment dels parcs infantils. “La voluntat és que aquest catàleg de serveis es pugui anar ampliant de mica en mica”, ha avançat el regidor socialista Miguel Zaragoza durant el plenari.
En xifres, el govern municipal ha pressupostat en 511.000 euros els diners necessaris per assumir el servei de jardineria i el manteniment dels parcs infantils durant aquest primer any, així com també per dotar l’empresa del personal necessari per a desenvolupar-los.
La mesura ha estat aplaudida per bona part dels grups polítics del consistori, sobretot per la CUP, que en el mandat anterior ja va treballar en la municipalització de l’empresa. El regidor Josep Raventós, que en el tripartit independentista portava la cartera de Medi Ambient, ha insistit que “recuperar l’empresa i fer-la pública és absolutament cabdal per oferir uns serveis de qualitat”.
Des d’ERC també n’han fet la mateixa lectura i sobretot han remarcat la necessitat de dotar l’empresa de més prestacions per evitar que “els serveis bàsics d’una població tinguin una dimensió lucrativa”, ha dit la republicana Marta Espona.
Punt crític
El to més crític al debat ha arribat de la mà de Molins Camina Podem i de Molins en Comú, que tot i veure la municipalització amb bons ulls, han trobat a faltar més concreció en alguns punts del pla de viabilitat financera, sobretot pel que fa referència a l’operació de capital que ha de permetre sanejar els deutes acumulats.
“Ens agradaria saber quant ens costarà tot això per no aprovar un pla de viabilitat que després faci enganxar-nos els dits”, ha raonat la regidora Ana Aroca, de Molins Camina Podem. Des de l’òrbita dels comuns, el regidor Gerard Corredera també ha insistit en clarificar aquest punt, ja que ha reconegut que els podria fer decantar el vot. Una apreciació que també han fet seva des de les files d’ERC.
Des del govern municipal s’ha donat veu a un tècnic municipal que ha explicat que no es podia concretar el cost de l’operació, ja que prèviament es necessita l’aprovació del pla de viabilitat per poder fer caminar l’empresa. L’explicació tècnica, però, no ha convençut els tres partits que, al costat de Cs, s’han acabat abstenint en la votació malgrat celebrar la mesura.
Queda clar que Molins Energia, després de la marxa de CASSA, que era la que gestionava el servei es una empresa fallida i ruïnosa , i ara l’Ajuntament vol adquirir el 100% de l’accionariat de la companyia, amb accions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya (AVANÇSA) de la Generalitat amb l’eixugament del deute que ha acumulat l’empresa durant aquets 17 anys de funcionament, que és de 1 M € .
La marevellosa idea es de la CUP-Molins com un dels seus cavalls de batalla devant la flojera d’idees del PSC –Molins i com a bons “antisitema” comunistes , començar de moment per municipalitzar el servei de jardineria i de manteniment dels parcs infantils i s’ho ha fet seu el regidor socialista Miguel Zaragoza Alonso (PSC) i Josep Raventós Fornos ( CUP) per dotar l’empresa del personal i amics necessaris ( empleats públics).
Queda clar que en Josep Raventós Fornós (43) ( sense descripció de la trajectòria política a la Web Ajuntament) ( ascultador ?) , Regidor des del 2015 , 2017/1019 : Regidor de Medi Ambient , President de l’ Area Sostenibilitat i Territori, , representan al Consorci del Parc Collserola i del Parc Agrari del BLL, es el millor regidor coneixedor del tema.
Les manifestacions del regidor Josep Raventós Fornos (CUP) que en l’anterior govern CiU+CUP+ERC va assumir la cartera de Medi Ambient, tenint en compte la baixa productivitat dels empleats públics (compar amb la brigada municipal) recuperar l’empresa i fer-la pública és absolutament cabdal per oferir uns serveis de qualitat, és una gran falsedat . L’empresa privada que ho som tots és la que millor gestiona els interessos i gestionan treballs públics també gestionarà millor els serveis públics. La CUP està molesta amb ERC-Molins sobre un Tuït del president de ERC-Molins Ramón Canal i Feliu que demostrava que el excés d’ interès d’en Josep Raventós Fornos (ERC) era degut per la seva aspiració i trampolí polític a ser nomenat per l’Ajuntament . President de la Taula l’Aigua i Gerent de la NOVA AQUALIA . Temps al temps…. S’accepten apostes…