Enguany la cursa de resistència que se celebra el 31 de desembre deixa de dur la paraula “nassos” per evitar disputes amb l’Ajuntament de Barcelona. També limita els participants a 300 per la pandèmia i preveu fer sortir els corredors de manera esglaonada.

Després de la polèmica de l’any passat en què l’Ajuntament de Barcelona va advertir el CEM, el Centre Excursionista de Molins de Rei, que no podia organitzar una marxa de resistència el 31 de desembre amb el nom de ‘Cursa dels Nassos’ perquè ja ho feia la capital catalana, l’entitat molinenca ja prepara una segona edició de la cursa, però amb un nom diferent.
L’ha batejada com a Cursa dels Nàpies per no entrar en conflicte amb la cursa barcelonina i amb l’objectiu de consolidar a Molins de Rei una marxa que també se celebra a altres pobles de Catalunya per aquelles dates per “acomiadar l’any corrent i de manera festiva”, ja que es demana als participants dur guarniments en el vestuari.
L’any passat la convocatòria va aconseguir aplegar 130 corredors i enguany el CEM espera superar la xifra: “Ens agradaria arribar a les 300 persones”, diu la membre del CEM i vocal de la secció de marxes de resistència de l’entitat, Montse Almató. És el límit de corredors que enguany han fixat per garantir la seguretat sanitària de la cursa.
Sortida esglaonada des de la plaça de l’U d’Octubre
Un altre dels canvis que han hagut de fer és la gestió de la sortida. Si l’any passat la marxa va arrencar a la cantonada de la plaça de l’Ajuntament que dona al carrer Major, enguany la cursa començarà a la plaça de la l’U d’Octubre per disposar de més espai.
“Des d’allà els corredors sortiran de manera esglaonada en grups de 10 persones cada minut de forma que els 300 corredors puguin sortir en mitja hora”, detalla Almató, que explica que la sortida es farà de 16.30h a 17h del dia 31 de desembre.
Per garantir la seguretat de la cursa, a cada corredor també se li prendrà la temperatura abans de sortir i s’obligarà els participants a posar-se la mascareta en aquells trams on la concentració de gent pugui ser més nombrosa i no es puguin mantenir les distàncies de seguretat.
Incorporació de Les Llicorelles al recorregut
Com a novetat, la cursa també modifica l’itinerari que va seguir en la primera edició i incorpora Les Llicorelles en el recorregut. Segons el CEM, es tracta d’un canvi que han fet per “posar en valor una zona amb molta presència de corredors”, sobretot arran del desconfinament.
La modificació també permet que el recorregut de la cursa, que puja i baixa el Castell Ciuró, augmenti dos quilòmetres més i aquest any s’acosti als 9km. L’ambició del CEM, però, és aconseguir arribar als 10: “Quan Les Guardioles estiguin acabades potser ho podrem assolir”, confia Almató. De fet, el cartell de la cursa d’enguany ja mostra un ’10km’ sobreimprès per mantenir l’objectiu a ratlla.

A banda de Les Llicorelles, el que també canvia és la baixada del Castell Ciuró. Si l’any passat, els corredors van passar pel carrer Esperanto, enguany ho faran pel camí antic de Santa Creu amb l’objectiu d’arribar fins al carrer Pere Quart, on hi ha el Taller Alba i a qui també volen convidar a formar part de la cursa per fer-la més inclusiva.
Almató explica que han pensat de parlar amb aquesta entitat molinenca i també amb altres col·lectius que treballin amb persones amb discapacitat intel·lectual o diversitat funcional per fer una marxa més accessible: “Volem que facin una part de la cursa o que hi participin com a públic si ho volen”, diu.
Un altre punt nou en l’itinerari és l’Església, per on els corredors passaran venint del Taller Alba, i amb la intenció de trepitjar també els carrers del Centre Vila fins arribar de nou a la plaça de l’U d’Octubre, on calculen que tots els participants hauran d’haver completat el recorregut abans de les 19h.
Fer passar el recorregut per l’eix comercial del Centre Vila era justament una de les peticions del Botmol, que l’any passat ja es va implicar en l’organització de la cursa i que aquest any també hi tornarà a ser present.
Pendents de l’evolució de la pandèmia
Tot i que el CEM hagi presentat la segona edició de la cursa aquest dimarts al costat de l’alcalde i del regidor d’Esports, des de l’entitat reconeixen que l’evolució de la pandèmia pot fer perillar la celebració. Per això, expliquen, no els tremolarà el pols a l’hora d’anul·lar-la si és necessari.
“Esperem poder-la fer i per això ho posem tot en marxa, però si l’hem d’anul·lar ho farem”, ha afirmat el president del CEM, Llorenç de Diego. Ho ha dit en l’acte de presentació de la iniciativa, en què també s’ha donat a conèixer el cartell de la cursa, obra del fotògraf molinenc Jordi Costa i que posa en valor “la dona com a esportista”.
De Diego també ha explicat que els interessats a participar en la cursa poden enviar un correu electrònic a caminadesderesistencia@cemmolins.cat, on se’ls informarà del procés d’inscripció.
Des de l’Ajuntament celebren l’empenta del CEM a l’hora de voler tirar endavant la cursa amb totes les precaucions. “Seguim una filosofia que ja hem encetat per Festa Major a Molins de Rei: no fer aturar la cultura i l’esport si veiem que es pot celebrar amb seguretat”, ha reivindicat l’alcalde, Xavi Paz.
El primer tinent d’alcalde i regidor d’Esports, Ramon Sánchez, també ha posat en valor haver pogut presentar la cursa al nou local de l’entitat, que des de principis de març es troba a l’antiga Biblioteca Pau Vila després que el CEM signés un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament.
De fet, el centre excursionista molinenc espera poder inaugurar oficialment el local properament amb els socis. “Quan la pandèmia ens deixi, farem un acte de benvinguda amb tots els membres”, diu de Diego.

Més comentat 1