La remodelació de l’edifici, que pretén “recuperar l’antic esplendor del palau”, es farà pensant en les necessitats del tipus d’obres que s’hi exposaran. Les obres tenen un termini d’execució de 14 mesos i un cost total de més de tres milions d’euros.
Dues exposicions permanents i una de temporal, una zona arqueològica, una sala d’activitats i La Gòtica. Tots aquests espais es podran visitar un cop finalitzi la remodelació de l’antic Palau de Requesens. L’objectiu de l’Ajuntament és convertir l’antiga residència de la família Requesens en el primer espai artístic dedicat al Renaixement català de l’àrea metropolitana de Barcelona.
El projecte es va aprovar en un ple extraordinari a principis de novembre, amb discrepàncies de l’oposició.
Tal com ha explicat en una presentació l’arquitecte molinenc encarregat del projecte, Josep Abulí, la planta baixa mostrarà el Palau de Requesens tal com era al segle XIX. Per aquest motiu, l’entrada, on s’instal·larà una oficina de turisme, servirà com a “connexió entre l’exterior i l’interior”. “La porxada de l’edifici és fruit d’una reflexió de les restes trobades al subsòl. Ens ajuda a recuperar l’arquitectura històrica de l’edifici”, ha descrit l’arquitecte. Donat el seu valor històric, el palau es considera Bé Cultural d’Interès Nacional (Bcin).
A la dreta de l’entrada, on es troba la tradicional capella, es construirà una “zona arquitectònica” on s’exposaran peces i restes històriques del palau per mostrar la seva “veritable dimensió”. Algunes de les peces es troben actualment al Museu Municipal: “Les recol·locarem, potser no al seu lloc, però sí a l’edifici original”, ha completat Abulí.
L’últim espai de la primera planta ja l’ocupa La Gòtica que, tot i que ja està restaurada, també serà sotmesa a una millora de les seves instal·lacions. La Gòtica mantindrà la seva funció de sala polivalent, però també es farà servir per organitzar activitats culturals al voltant del Renaixement.
Les dues plantes superiors tindran un caràcter museogràfic amb diferents espais. A la primera planta hi haurà una sala d’exposicions permanent i una altra de temporal, mentre que al pis superior hi haurà una altra exposició permanent i una sala on organitzar activitats. Les dues plantes comptaran amb espais tècnics que desemboquen al carrer Major. Serviran de magatzem i d’entrada i sortida del personal.
Plànols de la remodelació de les tres plantes
Obres del MNAC, el Marès i el Muhba
Segons ha explicat l’alcalde, Xavi Paz, el projecte arquitectònic i el projecte museològic s’estan preparant paral·lelament. “Aquestes parets no s’han dissenyat així perquè sí, va encaminat a què si posarà”. De fet, totes aquestes sales s’ompliran amb obres del Renaixement procedents d’institucions culturals de renom com el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Història de Barcelona, el museu Marès o el Museu Tèxtil de Terrassa.
“Ja durant les obres del Museu Municipal el MNAC es va fer seu el projecte”, ha recordat Paz. L’alcalde ha assegurat que, durant les primeres converses, el MNAC els va dir que podien escollir qualsevol peça del seu magatzem: “Ens ofereixen tapissos, escultures i pintures”.
Per exemple, el museu compta amb tres tapissos de l’època de quatre metres d’alçada i vuit d’amplada. Només un d’ells està exposat per manca d’espai i un dels restants acabarà a Molins de Rei.
“Estem davant d’un fons artístic importantíssim”, ha conclòs l’alcalde, “si algú vol un tast del Renaixement català, haurà de venir a Molins de Rei”. Paz ha considerat que el nou centre cultural “projectarà el patrimoni, el capital i el turisme de Molins de Rei a tota la península”.
Un milió d’euros de fons europeus
El cost total del projecte puja fins als 3.007.972 euros i s’executarà en 14 mesos. D’aquesta suma, 966.000 provenen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). La Unió Europea exigeix que el 70% de l’obra estigui completada abans del novembre del 2022 per poder garantir la subvenció.
La resta de la despesa provindrà de la partida d’inversions dels pressupostos del 2020 i de futures partides en els pressupostos dels anys següents. “Depenent de l’evolució de l’obra li dedicarem més o menys diners en els pressupostos del 2021 i del 2022”, ha detallat el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez. A més, el consistori no descarta demanar ajuts tant a la Generalitat com al govern estatal.
En recuperació des del 2011
La recuperació del Palau de Requesens porta en marxa des del 2011, quan es va remodelar La Gòtica després de passar a ser propietat municipal. Al llarg del 2019 es va restaurar la façana i l’estructura per recuperar l’aspecte que tenia al segle XIX. Aquestes obres van tenir un cost de 130.000 euros.
Més comentat 2