L’institut de Molins de Rei ha creat conjuntament amb tres centre europeus el projecte Breaking Boundaries with Culture. Les activitats programades per aquest curs seran en format digital, però si la pandèmia ho permet, els alumnes faran un intercanvi amb Itàlia, Turquia i Eslovènia.

La pandèmia no ha aturat el projecte d’internalització de l’institut Bernat el Ferrer. El centre ha renovat el conveni de subvenció Erasmus+ d’intercanvi escolar per preparar el projecte Breaking Boundaries with Culture. Es tracta d’una iniciativa que pretén trencar les barreres culturals entre països, on els alumnes de quart d’ESO del centre treballaran amb tres instituts d’Itàlia, Turquia i Eslovàquia. El projecte té una durada de dos anys.
En un comunicat, l’institut defineix Breaking Boundaries with Culture com un projecte transversal per trencar les diferències que encara existeixen en l’Europa del segle XXI. “És pretén enderrocar tòpics i prejudicis i qüestionar el concepte unionista de la Comunitat Europea. Veurem que tots som més semblants del que sembla”, expliquen.
La iniciativa permetrà a alumnes i professores “compartir experiències i reptes comuns”, com són les competències digitals i el patrimoni cultural europeu. L’aprenentatge d’idiomes serà un eix clau del projecte, ja que l’anglès n’és la llengua comuna.
Des del mes de setembre i al llarg del curs vinent, els alumnes treballaran en activitats conjuntament amb els tres instituts europeus. Entre les activitats que duran a terme s’inclouen la creació de curtmetratges, un llibre de receptes i un recull de cançons tradicionals.
La crisi sanitària no permet la mobilitat entre els estudiants, de manera que tot el projecte tindrà un format virtual al llarg d’aquest curs. L’any vinent, si la situació epidemiològica ho permet, el projecte es combinarà amb mobilitat física a l’estranger. Quatre alumnes de cada país es desplaçaran als diferents instituts.
Un logotip dissenyat pels mateixos alumnes

El logotip del projecte ha estat creat pels alumnes molinencs Miquel Durán, Marçel Barrera, Muhamad Ali i Arnau Canet, després de ser escollit pels alumnes de la resta d’instituts. Es tracta d’un puny trencant una paret acompanyat de les banderes dels països que participen al Breaking Boundaries with Culture.
Els seus dissenyadors es van basar en els motius de diferents moviments socials arreu del món. “El puny trencant una paret era un bon exemple, ja que el puny forma part d’una persona. Som les persones qui trenquem les parets”, expliquen els alumnes a un comunicat.
En compromís amb la tolerància
Des de fa 10 anys l’institut molinenc impulsa projectes de mobilitat estudiantil. Pel Bernat el Ferrer aquests projectes reafirmen el seu “compromís amb l’educació en els valors europeus de respecte, pluralitat, no discriminació i tolerància”. De fet, alumnes d’ESO, batxillerat i cicles formatius han fet intercanvis amb centres d’Alemanya, França, Grècia, Finlàndia.
Erasmus+, que acaba de celebrar el seu 33è aniversari, és el programa integrat de la Unió Europea en els àmbits de l’educació i la formació, joventut i esport.