Arran de la decisió de Renfe i Adif de reduir la velocitat dels trens que passin per les estacions de Molins de Rei, Sant Feliu i Mollet Sant Fost, s’ha realitzat un canvi de cartells i ara ja no es prohibirà el pas entre vies. Es tracta d’una solució provisional a un problema que afectava sobretot a persones amb mobilitat reduïda que no podien canviar d’andana per la falta d’ascensors.
Solució provisional a un problema que afectava sobretot a les persones amb discapacitat física que volguessin agafar un tren a les estacions de Molins de Rei, Sant Feliu i Mollet Sant Fost. Fa una setmana, Renfe i Adif arribaven a un acord amb els ajuntaments de les tres localitats afectades per a què els trens reduïssin la velocitat en arribar a aquestes estacions, i així permetre de nou creuar les vies. Aquest dijous s’han canviat els cartells de prohibició i s’ha instal·lat un focus que il·lumina tot el pas a nivell, així com un mirall convex per facilitar el creuament.
I és que fins aquest divendres 2 d’abril estava totalment prohibit utilitzar el pas de cautxú entre andanes per un enduriment de les mesures que es recollia en el Reial Decret 929/2020, del 27 d’octubre, on s’afirmava que “Renfe ha de dur a terme les actuacions necessàries per procedir al tancament de l’accés dels passos a nivell entre via existents a les estacions de Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei“. Els passos es van tancar i només es podien fer servir per l’activitat ferroviària o pels serveis d’emergència. Per garantir aquest fet, Renfe va dotar les estacions de personal que informés als viatgers de la nova situació.
El tancament del pas entre vies afectava a les persones que necessiten una cadira de rodes
Aquesta situació vulnerava els drets de les persones amb mobilitat reduïda, sobretot de les que fan servir cadira de rodes, ja que no tenien cap altra manera de fer un canvi d’andana que utilitzant el pas a nivell. En el cas de l’estació de Molins de Rei, per l’inexistència d’ascensors. L’única manera de creuar entre andanes és usant el pas inferior al que només es pot accedir amb escales. Un fet que canviarà quan es realitzin, definitivament, les obres de remodelació de l’estació que actualment estan en l’aire després que l’empresa que les havia de fer renunciés al projecte fa un any.
Els ajuntaments afectats es van reunir amb Renfe per trobar una solució
La indignació va arribar quan Renfe va rebre queixes de diferents veïns i l’única solució que se’ls hi entregava era desplaçar-se fins a una estació que sí que comptés amb ascensors o rampes, fer allà el canvi d’andana i continuar amb el viatge; augmentant així el temps del recorregut del viatger. Aleshores els ajuntaments dels tres municipis afectats es van reunir amb la directora de Rodalies de Catalunya, Mayte Castillo, per intentar trobar una solució.
Entitats com l’Associació per la Promoció del Transport Públic (PTP), la Federació ECOM de persones amb discapacitat física i orgànica, Enreda’t, i l’entitat de vianants Catalunya Camina també es van organitzar per fer una queixa formal a Renfe i Adif per mirar de recuperar els creuaments entre andanes, almenys provisionalment.
A partir d’ara, els cartells ja no prohibiran l’accés al pas a nivell
La solució, finalment, es trobava fa una setmana després d’haver arribat a un acord que garanteixi seguretat i accessibilitat alhora. Els trens, quan passin per les estacions de Molins de Rei, Sant Feliu i Mollet Sant Fost, reduiran la seva velocitat per permetre que les persones amb mobilitat reduïda puguin creuar les andanes sense por i sense haver de fer ús dels passos subterranis. La mesura s’aplicarà a partir d’aquest divendres a Molins, un cop s’ha dut a terme un canvi de la senyalització en l’estació: Els cartells ja no indicaran la prohibició en l’ús dels passos a nivell sinó que recomanaran un creuament de les vies amb precaució.
Segons apunten fonts de Renfe en declaracions a Viu Molins de Rei, a partir d’ara la velocitat dels trens tindrà “una limitació que permet catalogar el pas com a ‘utilitzable amb precaució’”, i el personal de seguretat que fins ara prohibia l’accés al pas de cautxú de l’estació, seguirà estant durant els propers dies per informar i també per ajudar a creuar.
L’alcalde Xavi Paz ha valorat satisfactòriament el desenllaç d’aquest fet en un comunicat, on afirmava que “no hem d’oblidar mai que l’accessibilitat a qualsevol servei públic no és un privilegi sinó un dret” i ha afegit que “s’ha de continuar treballant des de les administracions públiques per garantir aquests drets i estar al costat de tots els ciutadans i ciutadanes que ens necessiten”.