L’executiu de PSC i Junts per Molins fa una segona ampliació del pressupost municipal d’enguany amb diners de superàvit del 2020, tal com va dir que aniria fent progressivament en funció de l’evolució de la Covid-19. La segona ampliació arriba quan fa dos mesos ja en va fer una de 830.321,96 euros. En aquesta ocasió, part dels diners serviran per finançar la Festa Major.
El govern municipal segueix engreixant el pressupost del 2021, que tenia una quantitat inicial de 31,6 milions d’euros i que quan el va presentar ja va dir que aniria augmentant progressivament amb els 3,6 milions de superàvit del 2020. Tot plegat es deu a la suspensió del sostre de despesa per als ajuntaments dictada pel govern espanyol ja fa uns mesos i que permet als ens locals destinar els diners de romanent a allò que vulguin.
Al març, quan només feia un mes de l’aprovació dels pressupostos, l’executiu de PSC i Junts per Molins ja va fer gala d’una primera ampliació del pressupost amb 830.321,96 euros, que sobretot destinava a millorar condicions d’alguns treballadors del consistori i a fer front als efectes de la Covid-19.
Ara, però, dos mesos després de la primera ampliació i davant d’un nou ple municipal aquest dijous, l’equip de govern mou fitxa de nou i afegeix fins a 1.143.997,54 euros al pressupost del 2021. Això fa que, si es suma la primera ampliació feta al març, els comptes municipals del 2021 ja arribin a un total de 33.550.018,77 euros.
En aquesta ocasió, segons l’equip de govern l’ampliació serveix per donar resposta a cinc eixos: la reactivació econòmica, el finançament d’activitats com la Festa Major, actuacions a la via pública, la implantació de noves tecnologies i la modernització administrativa d’espais municipals, i el reforç de personal i millora dels serveis municipals.
140.000 euros per a fer la Festa Major
La partida que rep més diners és la d’activitats. Concretament, es destinen 277.280 euros a la celebració de diferents esdeveniments com, per exemple, la Festa Major, que s’endú 140.000 euros. És una partida semblant a la que s’havia destinat a Festes Majors anteriors a la pandèmia, quan el consistori pressupostava uns 100.000 euros inicials i després n’afegia 40.000 per a despeses extra.
“Vam dir que dotaríem la Festa Major del pressupost necessari en funció de la celebració que creguéssim que podíem fer”, ha explicat l’alcalde, Xavi Paz. Tot i així, no s’ha atrevit a detallar si es podran recuperar totes les activitats de cultura popular que es feien abans de la pandèmia, i creu que cal esperar al setembre per poder-ho concretar.
Entre les activitats que es volen finançar també hi ha el centenari del Foment, que durant el 2020 va fer 100 anys, però que no es va poder celebrar. També hi ha els 40 anys de Ràdio Molins de Rei, així com activitats d’altres entitats que el consistori xifra amb un total de 30.000 euros. A més, també es destinen 8.130 a la celebració de l’Esportíssim i a la cursa popular de Sant Miquel.
Rehabilitar el mòdul C de l’edifici del Molí
Les actuacions a la via pública és el segon eix que més diners s’emporta: 276.802,32 euros. D’aquests diners, destaquen actuacions com l’aportació de 111.000 euros al conveni signat entre l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que ha de permetre començar la rehabilitació del mòdul C de l’edifici El Molí. De fet, el consistori preveu que les obres puguin arrencar ja d’aquí a uns set mesos.
L’equip de govern també destina 32.000 euros en reposició d’arbrat i jardineria. Una tasca que es començarà a fer a partir del juny i que està previst que ja desenvolupi Molins Energia, que ja és propietat del consistori i que està preparada per començar a assumir el primer dels dos encàrrecs que l’Ajuntament li va encomanar: el manteniment de la jardineria.
Tot i així, aquests diners no serviran per replantar arbres al costat de la C-1413, com reclamaven alguns veïns d’aquesta zona fa uns dies a Viu Molins de Rei. “Estem fent un inventari de tot l’arbrat i després elaborarem un Pla Director, volem fer les coses bé i hem de començar de mica en mica”, ha justificat Paz, que demana paciència als veïns.
Entre les actuacions a la via pública, 53.295 euros es faran servir per construir una rotonda entre el carrer Horta i el de Miquel Torelló per pacificar el trànsit al polígon El Pla, i també es destinaran 12.100 euros a tasques de manteniment i reparació dels barris de muntanya.
Subvencions per al teixit empresarial
La reactivació econòmica és un altre dels punts claus de l’ampliació pressupostària. El govern afegeix a aquest àmbit 232.051,38 euros, que es concreten en partides com 102.251,38 euros per a campanyes de dinamització comercial i industrial, i 65.000 euros en incentius per a les empreses. Per exemple, el govern destina 20.000 euros a subvencions per a empreses que contractin persones aturades, joves i majors de 45 anys.
A banda d’això, es reserven 26.800 euros per a millores al mercat municipal. Un import que se suma als 20.000 euros que l’equip de govern ja va destinar a aquest àmbit en la primera ampliació de pressupost. Una altra partida que engreixen és la destinada a un Pla d’ocupació juvenil, que constava de 20.000 euros inicials als pressupostos, i que ara incrementen en 15.000 euros amb l’objectiu de contractar 16 joves a l’estiu.
48.000 euros per contractar més personal a Serveis Socials
L’ampliació de pressupost també vol reforçar serveis i personal municipal amb una partida de 228.862,72 euros. D’aquest diners, 48.417 euros es destinen a contractar dues persones més a Serveis Socials, i 17.353 euros a incorporar un administratiu de reforç perquè ajudi en qüestions com la gestió de l’empresa Molins Energia.
També dediquen 36.000 a serveis d’assessorament tècnic per començar la redacció de projectes com la remodelació de la plaça de l’1 d’Octubre, així com 6.000 euros a modernitzar el web municipal i 18.333 euros a fer una edició trimestral de la revista El Balcó de la Vila. Unes partides en propaganda i comunicació que en més d’una ocasió l’oposició ja ha qualificat de desorbitades.
La partida destinada a millores per al personal municipal també inclou 12.588 per a l’uniforme i equipació dels 9 agents que s’han incorporat a la Guàrdia Urbana, així com 12.000 euros per fer una enquesta de satisfacció entre la ciutadania.
Sistema QR per controlar guals i terrasses de bar
L’últim eix, la implementació de tecnologies de la informació i la modernització administrativa de serveis municipals, s’endú 129.001,12 euros. Entre les actuacions, destaquen la implantació del sistema de vídeoacta per agilitzar el procés de transcripció dels plens que se seguia fins ara i la creació d’un nou sistema QR que es col·locarà a guals i terrasses de bar perquè l’Ajuntament en pugui fer una supervisió més ràpida.
Propera ampliació de pressupost destinada al PLACC
El primer tinent d’alcalde, el juntaire Ramon Sánchez, ha explicat que l’ampliació de pressupost no preveu cap partida per al desplegament del Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic (PLACC) perquè, segons ha dit, s’esperen a una tercera ampliació de pressupost que preveuen fer d’aquí poc.
Sánchez també ha dit que “l’ampliació de pressupost va orientada a reforçar projectes estratègics de mandat” com la remodelació de la plaça 1 d’Octubre i la rehabilitació del mòdul C de l’edifici El Molí.
De la seva banda, el regidor de Finances, el també juntaire Jordi Enseñat, ha explicat que seguiran utilitzant el superàvit del 2020 per dotar de més diners aquelles partides dels pressupostos que creguin convenients. De fet, si es té en compte aquesta segona ampliació, el consistori ja ha gastat més de la meitat dels 3,6 milions d’euros de superàvit que va generar el 2020.
Més comentat 4