L’ADF i Protecció Civil es preparen per afrontar una de les campanyes d’estiu més crítiques en risc d’incendi dels últims anys, ja que ha estat un any sec que ha deixat la massa forestal molt resseca. També demanen prudència de cara a la revetlla de Sant Joan.

Molins de Rei afronta una de les campanyes d’estiu més crítiques en risc d’incendi dels últims anys. La falta de pluges abundants ha fet que al municipi només hagin caigut 140 litres per metre quadrat durant tot l’any i que la massa forestal sigui més prevalent a incendiar-se. De fet, no és casual que en l’últim mes i mig ja hi hagi hagut dos focs al municipi en zona boscosa.
Per això, des de l’ADF i Protecció Civil fan una crida a la responsabilitat, sobretot de cara a la revetlla de Sant Joan, un de les nits més crítiques de l’any en matèria de risc d’incendi: “Aquest any arribem a Sant Joan amb un terreny molt sec i també amb la represa de les revetlles, que la gent tingui molt cura siusplau”, ha dit el president de l’ADF Puigmadrona – Olorda, Pere Royo.
L’Ajuntament ha presentat aquest dimarts la campanya de prevenció d’incendis que es farà durant l’estiu i especialment el dispositiu de seguretat que s’activarà durant la revetlla de Sant Joan, en què hi haurà tres vehicles de l’ADF amb dipòsit d’aigua disponibles per actuar, així com un grup de 14 voluntaris que es repartirà entre Molins de Rei i El Papiol.
El president de l’ADF Puigmadrona-Olorda també ha explicat que l’agrupació es coordinarà a través d’un grup de Telegram amb els Bombers de Sant Feliu –que són els que donen cobertura a Molins de Rei– per evitar que hi hagi un desdoblament dels efectius durant la nit. Segons Royo, l’objectiu és estar en contacte directe amb ells i evitar que hagin de fer sortides contínues: “Així no hauran de dividir els seus efectius i podran fer front a actuacions més importants”, argumenta.
Pel que fa a Protecció Civil, l’operatiu comptarà amb un vehicle també amb dipòsit d’aigua –que és una nova adquisició del cos– i amb quatre voluntaris disponibles.

A més, el cos viurà el seu primer Sant Joan des de la base de l’ADF, on han instal·lat la seva nova seu per ser més àgils en la coordinació: “L’espai que teníem a la seu de la Guàrdia Urbana ens havia quedat petit”, explica també el cap de Protecció Civil, Anton Pedrola.

El dron de la Guàrdia Urbana, preparat per a la revetlla
En el cas de la Guàrdia Urbana, quatre patrulles seran les encarregades de pentinar els carrers durant la revetlla per garantir la seguretat ciutadana. A més, el cos policial també ha sol·licitat un pla de vol per fer operar el dron durant la revetlla en cas que sigui necessari, ja que l’aparell compta amb uns sensors de calor que podrien ser d’utilitat per identificar possibles focus d’incendi. Tot i així, fonts del cos expliquen a Viu Molins de Rei que “només es farà servir si és estricament necessari”.
“Mai abans havíem tingut tants efectius, però això no vol dir que ara hàgim d’abaixar la guàrdia, les condicions climatològiques són les que són”, ha advertit l’alcalde, Xavi Paz, que ha agraït la tasca i l’esforç de tots els cossos de seguretat, i s’ha sumat a les crides a la responsabilitat ciutadana. Aquest dimecres, però, ha plogut i això podria disminuir en certa manera el risc d’incendi durant la revetlla.
Els que també demanen seny són voluntaris com en Francisco Javier Miranda i en Cristian Vall. El primer fa cinc anys que col·labora amb l’ADF i el segon en porta set. Els dos treballaran durant la revetlla de Sant Joan fent tasques de prevenció diverses i temen que no sigui una jornada tranquil·la. Tots els voluntaris de Protecció Civil i l’ADF no reben retribucions econòmiques pels seus serveis, la seva feina és altruista.
“Ja hem fet una reunió de preparació per dissenyar l’operatiu de Sant Joan i estarem atents a tot”, explica Miranda, que també fa una crida a la responsabilitat i anima la ciutadania a apuntar-se a l’ADF com a voluntària.

L’ADF: amb més vehicles, però amb el pressupost estancat
Ara mateix, l’ADF compta amb una trentena de voluntaris com en Francisco Javier i en Cristian. Mai havien estat tants voluntaris actius com ara ni tampoc havien tingut tants efectius, ja que en aquests dos últims anys han adquirit dos nous vehicles per part de l’Ajuntament. Però, mentre els efectius augmenten i les despeses associades també, el pressupost per al manteniment de tots els recursos fa anys que està estancat.
En xifres, l’ADF rep 6.800 euros cada any de l’Ajuntament de Molins de Rei i 1.750 euros més del del Papiol, on també donen servei. Són uns 8.500 euros en total, però el lloguer de les instal·lacions on tenen la seu ja els costa més de 4.000 euros, i la gasolina i el manteniment dels vehicles 4.000 euros més.
Per això, tot i que agraeixen disposar de més efectius que abans, també agrairien tenir més pressupost de manteniment per poder conservar els nous efectius que els arriben: “Al final haurem de vendre un cotxe per poder pagar la gasolina de la resta”, diuen.

Tot i així, aquest dimarts els representats polítics no han fet cap menció a aquesta qüestió econòmica. Sí que han tret pit dels nous efectius que té l’ADF i Protecció Civil, així com del fet que el consistori ha comprat 54 kits d’oxigen per als diferents cossos de seguretat perquè els puguin tenir en cas d’inhalació de fum i de falta d’oxigen.
Es tracta d’una mena d’aerosol ple d’oxigen amb capacitat per a 40 inhalacions: “Vam decidir comprar-los després que un agent es maregés en un incendi per falta d’aire”, ha explicat el regidor de la Guàrdia Urbana i Protecció Civil, Miguel Zaragoza. En total, els kits han costat uns 446 euros a l’administració local.

Pla de prevenció d’incendis de la Diputació
Enguany, la base de l’ADF també compta amb el dispositiu de control i prevenció d’incendis que la Diputació de Barcelona hi va instal·lar l’any passat per controlar la zona del Baix Llobregat i del Garraf, després que la pandèmia obligués l’ens supramunicipal a buscar un espai més gran i a deixar la seu que tenien al parc de bombers de Sant Boi.
Com l’any passat, un de les persones que capitaneja el Pla d’Informació i Prevenció d’Incendis (PVI) de la Diputació a la zona serà la Sara Marín, que fins a finals d’agost treballarà amb 34 persones més per evitar possibles focs a la zona.

El dispositiu té 12 unitats d’informació pel territori amb personal que adverteix dels risc d’incendi en determinades zones boscoses, així com amb cinc punts de guaita que es dediquen a detectar possibles columnes de fum.
De totes aquestes dades se’n fan informes que s’envien tant a Bombers com a altres cossos de seguretat perquè puguin actuar al més ràpidament possible. També hi ha comunicació amb els ajuntaments. De fet, una de les novetats d’enguany és que els informes es fan diàriament i no cada 15 dies com l’any passat.