Una revisió en la fórmula que utilitza la Generalitat incrementa les emissions de gasos d’efecte hivernacle del nou polígon. El nou mètode fa servir dades més recents de consum energètic i reconsidera les emissions per mobilitat.

Un nou mètode de càlcul presentat a la Generalitat per estimar les emissions de gasos d’efecte hivernacle en els planejaments urbanístics assegura que les Llicorelles emeten un 51% més d’aquests gasos dels calculats el 2017. Es tracta d’una revisió de l’eina utilitzada per la Generalitat ideada per la consultora externa Athesis Lavola i impulsada per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic i la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural amb la col·laboració de l’Institut Català del Sòl. De moment, el càlcul s’ha presentat als tècnics ambientals i d’urbanisme de les administracions locals, però no s’ha aplicat formalment.
L’eina és un instrument “d’ajuda per a facilitar la integració dels aspectes relacionats amb el canvi climàtic en l’avaluació ambiental estratègica” dels plans parcials urbanístics (PPU), segons explica la Generalitat al seu web. Per exemplificar com funciona, la consultora ha aplicat el mètode en dos casos pràctics: el Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal de Vic i el pla d’urbanització del polígon de Les Llicorelles. El mètode de càlcul utilitzat el 2017 era el vigent legalment ara fa quatre anys.
Un 51% més de gasos d’efecte hivernacle
En el cas del complex industrial situat a Molins de Rei, el càlcul incrementa les emissions de gasos efecte hivernacle de les 4.296 tones de diòxid de carboni a l’any (t CO2/any) previstes el 2017 a les 6.486,55 actuals. A banda, li suma 418,02 t CO2/any perquè, a diferència de l’eina anterior, inclou la pèrdua de l’estoc de carboni per l’afectació a boscos i conreus.

Concretament i segons marca la nova eina, Les Llicorelles emeten un 31% més de gasos efecte hivernacle pel que fa al consum d’energia, mentre que les emissions generades per la mobilitat de vehicles puja un 70%: passa de 2.620 t CO2/any a 4.510,81 t CO2/any. Tot i aquests increments, les emissions del cicle de l’aigua baixen un 45%, mentre que l’expulsió de residus puja un 12%.
Els nous resultats es deuen al fet que el mètode d’Asthesis Lavola inclou dades del consum energètic més actuals, del 2020, procedents de l’Institut Català d’Energia. A més, reconsidera la superfície real dels equipaments per estimar el consum en mobilitat tenint en compte la quantitat de viatges que genera el polígon. Viu Molins de Rei ha volgut saber el parer de l’Ajuntament del municipi davant d’aquest nou mètode de càlcul, però de moment ha estat impossible.
Més comentat 2