Una sentència del Tribunal Constitucional declara nul·la la base imposable de l’impost, és a dir, la quantitat sobre el qual es calcula l’import. L’alcalde Xavi Paz confia que el govern estatal modificarà el reglament perquè les administracions locals puguin seguir cobrant un dels tributs més importants dels seus comptes.

3 milions d’euros: aquesta seria la quantitat aproximada que l’Ajuntament de Molins de Rei deixaria d’ingressar si, finalment, cau l’impost de plusvàlua. De fet, en els comptes municipals del 2021, el consistori va dotar amb 1,8 milions d’euros la partida d’ingressos per aquest tribut, però l’alcalde Xavi Paz ha explicat a Viu Molins de Rei que la liquidació d’aquest impost “està funcionant molt bé” i calcula que superaria els 3 milions depenent de com evolucioni la compravenda d’immobles al municipi abans d’acabar l’any.
La setmana passada el Tribunal Constitucional va declarar nul·la la base imposable, la xifra sobre el qual cada ajuntament aplica un tipus impositiu, d’aquest tribut, el que fa inviable que es pugui cobrar tal com s’ha fet fins ara. A tota Espanya, l’impost de plusvàlua aporta més de 2.500 milions d’euros a les administracions locals cada any, cosa que el converteix en un dels impostos municipals que més recapten, juntament amb l’Impost sobre els Béns Immobles (IBI).
La base no té en compte si es perd valor, segons el TC
Anomenat Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU), però conegut com l’impost de plusvàlua, s’aplica quan es ven, es dona o s’hereta un immoble per compensar la revalorització del terreny que ocupa a mesura que passa el temps. Per això, la base imposable es calcula en funció del valor cadastral de l’immoble i del temps transcorregut des que és propietat del venedor o del difunt en el cas de les herències.
Ara, els magistrats del TC consideren que el càlcul de la base imposable del tribut, recollit a l’article 107 de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, no sempre respecta les plusvàlues obtingudes. Segons la sentència, aquests bases són inconstitucionals perquè “determinen que sempre ha existit aquest augment del valor dels terrenys durant el període de la imposició, amb independència de si realment ha existit aquest increment i de la seva quantia real”. Bàsicament, el tribunal considera que hi ha ocasions en què s’aplica aquest tribut quan l’immoble ha perdut valor. No és la primera sentència en aquest sentit.
“Un cop per les finances municipals”
Des de l’Ajuntament, l’alcalde Xavi Paz considera que l’anul·lació d’aquest tribut és “un cop molt fort” per les finances municipals, però confia en el govern estatal i en les entitats municipalistes per trobar una solució. De fet, el Ministeri d’Hisenda ja ha anunciat que revisarà el reglament de l’impost. “Crea una situació d’impàs i provisionalitat, però es resoldrà. Hem d’estar esperançats de què això pugui tenir una solució el més aviat possible”, reflexiona l’alcalde
A més, Paz recorda que, en breu, començarà l’elaboració dels pressupostos del 2022 i els ajuntaments necessiten saber si poden comptabilitzar, o no, les plusvàlues. Per últim, l’alcalde celebra que l’anul·lació del tribut no sigui retroactiva, és a dir, que l’Ajuntament no hagi de tornar tot el que ja s’ha liquidat.
Més comentat 1