El consistori es basarà en l’avaluació del primer pla i analitzarà els aspectes que influeixen en la salut dels molinencs a partir de 500 enquestes. El primer programa es va posar en marxar a finals del 2016, però es va aturar forçosament per la pandèmia.
![](https://i0.wp.com/www.viumolinsderei.com/wp-content/uploads/2021/12/1639155588799-1200x764.jpg?resize=1200%2C764&ssl=1)
L’Ajuntament de Molins de Rei comença a treballar en la renovació del pla de salut, després que el primer s’aturés per la pandèmia. El nou programa es basarà en les recomanacions obtingudes de l’avaluació de l’antic feta per Spora, una empresa externa contractada pel consistori.
Per exemple, pel que fa a la salut mental s’ha recomanat “incrementar els espais de coordinació amb els professionals de la salut per obtenir i analitzar les dades sobre salut mental i prioritzar projectes, accions i intervencions en base a les tendències detectades”, segons s’ha exposat en una roda de premsa.
En aquesta línia, l’alcalde Xavi Paz ha volgut remarcar que, tot i que encara no existeixi un nou pla, l’Ajuntament està treballant en accions per la millora de la salut mental. Des del mes de setembre existeix un servei de suport psicològic per a adolescents d’entre 12 i 18 anys, “que reforça l’atenció psicològica en un moment en què no donen abast“, i és que la pandèmia ha afectat molt negativament a la salut mental, i més concretament a la població més jove.
Coix en salut mental i ambiental
Precisament la salut mental, juntament amb la salut ambiental, han estat les dues línies de treball “més coixes” en l’execució del primer pla de salut, segons la tècnica de salut de Spora, Pilar Carmona, encarregada d’aquesta avaluació. Es tracta de dues de les més importants actualment i que tindran un pes molt més determinant en el nou pla de salut.
Per altra banda, durant aquest mes de desembre el consistori realitzarà unes 500 enquestes a la població de Molins de Rei de més de 15 anys per determinar què influeix actualment a la salut dels molinencs i molinenques. El futur pla s’elaborarà, també, amb la informació extreta d’aquestes. Les preguntes que es facin seran les mateixes que es duen a terme en la creació del pla de salut de Catalunya.
El primer pla, aturat per la pandèmia
Al gener del 2017, Molins de Rei anunciava la creació del seu primer pla de salut per coordinar totes les accions que actuessin sobre els aspectes més determinants de la salut i fixar uns objectius prioritaris a complir en els següents anys. Aquest pla va veure forçada la seva finalització amb l’esclat de la pandèmia de la Covid-19 al març del 2020, i ara l’Ajuntament ha exposat el que s’ha aconseguit, i el que no, d’ençà que es va posar en marxa el primer pla abans de crear el nou.
La regidora de salut pública, Carme Madorell, ha explicat que durant l’any 2021 s’ha treballat en l’avaluació del pla que hi havia fins ara, que era “molt ambiciós i complet”. A causa de la pandèmia, però, “la seva implementació ha estat accidentada”.
Tot i això, en dades absolutes, de 68 accions que hi havia previstes per realitzar, se n’han completat al 100% 43, i hi ha 13 més que estan en marxa avui dia. Per tant, el pla ha aconseguit un 82,34% d’efectivitat, mentre que un 18% de les accions no s’han dut a terme.
Més comentat 2