El fragment del Molí que falta per reformar comptarà amb espais polivalents destinats als joves, amb usos a concretar, i sales d’estudi. Les obres, que mantindran l’accés original a l’antiga fàbrica Ferrer i Mora, han començat aquest dimecres i s’allargaran fins al març del 2023.

Tret de sortida a 14 mesos de rehabilitació del mòdul C de l’edifici el Molí. Gairebé tres anys després de l’obertura de la biblioteca, es recuperarà l’edifici que resta, situat més a prop de la xemeneia i a tocar del pas que connecta la plaça 1 d’octubre amb la de l’Ajuntament. Antigament, hi havia les oficines de la fàbrica tèxtil Ferrer i Mora, considerada patrimoni arquitectònic de Catalunya.
Les obres, que es faran en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, tenen un cost d’1.747.604,06 euros, dels quals més de 700.000 els aportarà l’AMB a través dels fons europeus FEDER. El milió restant provindrà de les arques municipals, però l’Ajuntament assegura que continuarà picant portes d’altres administracions com la Diputació de Barcelona per rebaixar aquest import.
Per tal de mantenir aquest patrimoni, la rehabilitació del mòdul C seguirà el mateix patró que la renovació de la resta del Molí, que va depurar i mantenir l’estructura original de l’antic complex industrial. De fet, es mantindrà l’accés original a la fàbrica, situat a la banda de la tirolina. “Ha estat un gran repte, però volem mantenir la memòria viva de l’edifici industrial i convertir-lo en un nexe per la memòria històrica”, ha destacat l’alcalde Xavi Paz durant una roda de premsa.
“El Molí jove”
Tot i això, queda per concretar quin ús tindrà aquest nou equipament. De moment, l’Ajuntament vol convertir-lo en un espai polivalent destinat al jovent del municipi, a més de muntar sales d’estudi. “Ja veurem quins usos li volem donar. Serà important la interacció i la presència dels joves, l’objectiu és que se sentin identificats i puguin fer-lo seu”, ha defensat el regidor d’Obres Ramon Sánchez, mentre afegeix que un dels punts d’atracció del mòdul serà la implementació de tecnologies 4.0. En aquest sentit, Paz ha reafirmat que busquen “la màxima polivalència possible, igual que la planta baixa” de l’edifici principal, però amb un “ús preeminentment jove”.

L’any 2019 es va elaborar un procés participatiu on es van proposar diferents usos per aquest mòdul, entre els quals hi havia possar un bar o cafeteria, a més de les aules d’estudi i reunió que acabarà tenint. En aquest procés també es va plantejar traslladar part de les oficines municipals. De fet, segons l’alcalde, estan estudiant reubicar algunes dependències municipals com el Punt Jove, ara situat a la Federació Obrera. Tot i això, la creació d’un espai jove només va rebre el 8% dels vots en aquest procés participatiu.
El que queda clar és que l’edifici també tindrà una part expositiva. Segons l’arquitecte municipal Josep Abulí, la planta baixa, on es trobarà aquest accés original, serà un “espai diàfan” amb un ús museogràfic per “explicar el passat industrial del Molí”.
Espais oberts i sales “d’alta funcionalitat”
De fet, aquesta part més didàctica també es traslladarà al soterrani. L’arquitecte assegura que està destinat a “relligar elements del subsol” i servirà per “connectar els elements històrics ja identificats”. En aquest sentit, comunicarà amb l’edifici de la biblioteca i l’antiga turbina que ja hi ha exposada. Actualment, s’està fent un estudi arqueològic del subsol i ja s’han trobat restes dels antics molins reials que es remunten al segle XVIII. Tot i això, l’Ajuntament no sap si aquesta planta estarà oberta al públic permanentment o es faran visites puntuals.

El soterrani també ajudarà a incorporar modernitzacions destinades a cobrir noves necessitats, entre les quals es troba fer l’edifici accessible. Bàsicament, es renovaran les escales i es construiran ascensors. Tots aquests serveis es muntaran en una ampliació de l’edifici en direcció a la xemeneia per no ocupar l’espai de la fàbrica original.
Pel que fa als pisos superiors, la primera planta serà un espai comunitari obert d’uns 140 metres quadrats. La segona planta quedarà més recollida: es compartimentarà en tres espais “amb una alta funcionalitat per tenir diferents activitats”, segons Abulí. Els dos pisos comptaran amb llum natural provinent d’una obertura que dona a un celobert del sostre. Aquesta il·luminació arribarà també a l’entrada, ja que tindrà un sostre de vidre.
Més comentat 2