Anomenat Espai d’Innovació Tecnològica, estarà destinat a empreses i emprenedors, als centres educatius i a la ciutadania en general. Comptarà amb un espai polivalent, un de formació i un de fabricació per testejar prototips tecnològics, que l’Ajuntament espera tenir operatius l’any 2023.

Molins de Rei fa una clara aposta cap a les noves tecnologies. La primera planta del Molí es convertirà en l’Espai d’Innovació Tecnològica, un laboratori d’idees especialitzat en big data i en robòtica amb l’objectiu d’oferir un entorn a les empreses, als centres educatius i a la ciutadania per experimentar, formar-se i apostar per la transformació digital.
Així ho ha explicat l’Ajuntament i altres agents implicats en un acte als baixos de l’edifici marcat per un desplegament tecnològic, amb una mostra de drons i de realitat virtual per als assistents. El govern municipal és prudent a l’hora de posar una data, però espera que l’Espai d’Innovació Tecnològica entri en funcionament entre la primavera i la tardor del 2023.

Segons ha explicat el regidor de Tecnologies 4.0, Jordi Enseñat, l’objectiu és que es beneficiïn d’aquest nou espai tres grans grups: les empreses, els centres educatius i la ciutadania en general. “Serà un espai de trobada per fer sinergia entre ells, posar en comú projectes, formar treballadors i fer showrooms de productes”, ha indicat Enseñat en referència a les empreses i posant el focus en les start ups.
Pel que fa a les escoles i instituts, l’Espai d’Innovació Tecnològica oferirà aules per poder preparar assignatures i explicar el temari utilitzant les noves tecnologies com el 3D o la realitat virtual. De cara als instituts, aquest espai vol “buscar sinergies amb les empreses” per ajudar als alumnes de Formació Professional a trobar un punt de sortida pels seus projectes.
Per últim, Enseñat ha assegurat que també es faran tallers i cursos per a tota la ciutadania, sobretot per a persones a l’atur o per a gent gran en un intent de lluitar contra la bretxa digital. “Acompanyarem a la gent gran amb les noves tecnologies. Pateixen, per exemple, en fer una compra on-line o a entendre l’aplicació del banc. Molts ja no tenen llibretes”, ha afegit.
Amb l’ajut de la UAB
Tota aquesta iniciativa ha comptat amb l’assessorament de la Universitat Autònoma de Barcelona(UAB) de la mà de Julia Palma, coordinadora de la Unitat d’Emprenedoria, Territori i Capacitació Empresarial del Parc de Recerca de la institució. Palma ha explicat totes les passes prèvies fins a obtenir el projecte actual, des de les trobades amb els diferents agents fins a l’estudi de parcs similars a poblacions properes. “Altres espais makers han començat sent generalistes, però s’han especialitzat. L’Ajuntament tenia clar que volia apostar per la indústria 4.0 i hem vist que, per les necessitats dels col·lectius, estaria bé començar pel big data i la robòtica”, ha exposat.

La coordinadora del projecte també ha aclarit com els 600 metres quadrats de la primera planta del Molí es dividiran en tres espais: un polivalent, un formatiu i un de fabricació. L’espai polivalent buscarà “proporcionar eines de suport i espais pel desenvolupament de projectes 4.0” en un “punt de trobada i generació de comunitat i de col·laboració empresarial”.
L’espai educatiu servirà per fer formació contínua sobre noves tecnologies, tant pels centres educatius com per les empreses, mentre que l’espai de fabricació servirà per testejar prototips en entorns segurs.
Suport del món educatiu
Durant la seva presentació, també han intervingut actors empresarials i del món educatiu per explicar què en poden treure d’aquest nou espai. El cap d’estudis de formació professional de l’Institut Bernat el Ferrer, Juan Antonio Chávez, ha indicat que serà un lloc “per engrescar als alumnes i alienar-los amb la ciutat”, mentre que la directora de l’escola Estel, Vanessa Muñoz, ha afegit que serà un suport perquè els alumnes “arribin a ser competents en la seva vida futura”.
A més, Muñoz ha celebrat que aquest espai garanteixi que tots els infants puguin gaudir dels mateixos recursos tecnològics independentment del seu entorn sociocultural, a més d’apropar les noves tecnologies a les nenes per “empoderar-les en el món de la tecnologia”.

Pel que fa al món empresarial, el president de la Cambra de Comerç del Baix Llobregat, Carles Guilera, ha remarcat com aquest parc convertirà el municipi en un referent del sector a nivell comarcal: “Ha de servir perquè Molins de Rei pugi de nivell de manera notable”.
Des del govern municipal, el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, ha explicat que aquest projecte va néixer d’un conjunt de xerrades dins la Taula per la Cohesió Social i Familiar de Molins de Rei: “Vam començar a plantejar un projecte per crear sinergies entre empreses, ciutadania i escola”. Per últim, l’alcalde, Xavi Paz, ha tancat l’acte assegurant que aquest nou espai fomentarà “el treball en xarxa, la transversalitat, l’escolta i la creació de més comunitat”, mentre que ha assegurat que el municipi ha d’estar llest per afrontar els canvis que comporta aquesta nova revolució tecnològica.
Més comentat 1